Punčová roláda-chobotnica fotorecept

marijanka712 - fotkamarijanka712, 4. marca 2012

Rozmýšľala som čo dobré napiecť k nedeľnej kávičke chcela som nejaký rez jednoduchý a hlavne, aby som spotrebovala odrezky, ktoré som mrazila v Zobraziť celý popisRozmýšľala som čo dobré napiecť k nedeľnej kávičke chcela som nejaký rez jednoduchý a hlavne, aby som spotrebovala odrezky, ktoré som mrazila v mrazáku od vianočných koláčov. Ale nakoniec som sa rozhodla pre roládu. Prečo chobotnica? Nuž preto, že všetko pochytala čo ostalo z vianočného pečenia .Samé zvyšky, ktoré už kričali z poličky" skonzumuj ma lebo prídem nazmar" no tak , pustila som sa do prípravy cesta .

60 min. minút
príprava
15-20 minút
na 190 °C

Suroviny

Cesto:
5ks
125g
75g
100g
1čl
PLNKA:
alebo piškoty
50g
50g
50g
50g
50ml
2PL cukor +100 ml vody
2PL , alebo džem
Poleva:
100g
3PL
125g
na zdobenie




Postup

  1. 1

    Piškotu si spravím tak, že vymiešam žltká s cukrom do peny a potom pridám orechy zmiešané s múkou a citr. kôrou

    Punčová roláda-chobotnica (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Z bielkou vytrepem sneh aj s dvoma lyžicami cukru a pomaly zamiešam do žltkovej hmoty

    Punčová roláda-chobotnica (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na plech dám papier a hmotu vylejem na plech rovnomerne rozotriem a dám do vyhriatej rúry na 190st. cca 15-20 min podla toho ako pečei rúra. Upečený plát vyberiem necham trocha vychladnuť a potom stočím do papiera v ktorom sa piekol prikryjem utierkou a necham vychladnuť do vtedy si pripravím punč.

    Punčová roláda-chobotnica (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    punč pripravujem tak že naskôr si urobím karamel cukor dám do rajníčky rozpustím do tekutej formy a ked začne chytať farbu zalejem vodou počkám kým sa rozvarí a dám vychladiť .Rozmrvým si odresky , alebo piškóty posypem rozsekanými orechami , a hrozienka , mandle, žele cukríky si posekám na drobno namočím do rumu potom tam prilejem aj vychladený karamel nechám aspoň hodinku luhovať do vtedy sa mi pekne vychladí plát rozbalím odlupnem papier . Do omrvniek pridám tekutú zmes a dobre premiešam nesmi byť velmi tekute .Piškotový plát natriem lekvárom navrstvím plnku a zrolujem . Nechám na chladnom mieste stuhnúť.

  5. 5

    Poleva: nad paru dám čokoládu rozpustiť keď je rozpustená primiešam nutelu a nechám trochu vychladnúť ked je len vlažná zamiešam do masla natriem povrch rolády a necám stuhnuť v chladničke potom trocha prizdobím s bielou čokoládou.

    Punčová roláda-chobotnica (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Piškota trocha popraskala , lebo bolo veľa plnky ale to nevadí je vynikajúci ....

    Punčová roláda-chobotnica (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Dnes krásne svieti slniečko prichádza jar na mojom okne už je tu....

    Punčová roláda-chobotnica (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

tinca
roládka vyzerá skvele aj tie narcisky, vidno že sa blíži jar.
bejgi
@Marijanka712 roládu máš krásnu, ešte k tomu jarnú atmosféru, každý už očakáva jar, šak zimy už bolo dosť :( Len mi prosím chýba práve tá časť fotky, kde nanášaš tak krásne tú čokoládovú polevu, ako to že je taká rovnomerná pri priereze a nestiekla ti ;-)
marijanka712
@bejgi tá čokoláda na vrch bola takej konzistencie ako krém .Tým že čokoládu rozpustíš nad parou a potom ju necháš vychladnúť za občastného miešania , daš ešte do teplej hmoty tu nutelu a potom do trochu zmäknutého masla postupne pridávaš a miešaš je z toho fantastický krém bol by vynikajúci aj na plnku alebo podklad na tortu pod marcipánov poťah fakt je výborna a potom pri natieraní nesteká vidličkou som porobila vlnovky a tak postrašila bielou čokoládou aj bez tej bielej to vypadalo dobre.@izabella929 ,@marianne69 ,@tinca dakujem za komentáre.
bejgi
ďakujem ti veľmi pekne plnohodnotný postup @marijanka712 , tak takúto vynikajúcu polevu si uložím bokom, kedže ju môžem použiť na čokoľvek sladké :) a s tou vidličkou sa mi to páči :)
danielas
Šikovná roládka,pekne ozdobená. Zaujala ma tiež tá poleva, hm, dobre vymyslené :))
jerica
mňam , šťavnaté to je moje,si šikovnica,aký dobrý nápad,nevedela som čo s nutelou,teraz mám inšpiráciu,páči sa mi to aj s tou bielou čokoládou:-)
marijanka712
@jerica ,@danielas ,vbejgi rada som poslúžila s dobrým nápadom aj ja som mala problém zúžitkovať nutelu teraz som nemala dosť čokolády tak som to takto skombinovala a vyšla z toho táto dobrota...
jerica
teším sa každej rade , inšpirácia je potom na dosah k realizácii dobrého receptu na papaníčko:-))
tatranka
Pekný a chutný recept.Punčové koláče majú sto podôb.Dnes som objavila jednu z nich v tvojom recepte.Dobrý popis,takže ľahko sa je pustiť do receptu.Ukladám si tvoj recept.
ethanel
Tak toto je naozaj lakave ... boze musim ist prec z tejto stranky lebo to uz nevydrzim ... mnaam tak toto by som naozaj skusil ale co ked moja manzelka je bezlepkova a ja by som to asi sam nespratal a ked ano tak by som praskol.
marijanka712
@ethanel ubezpečujem, že vám 3 dni vydrží a ja si myslím , že na tretí deň by ste z nej nezvýšil len na ochutnanie....dik za kometárik...
janger
@marijanka712 , no ten nazov je dobry :-). Ja som najprv len pozerala po obrazkoch, hore-dole, a reku, preco chobotnica? Az potom som citala text. Dobre si to nazvala :-). Chobotnicka iste vyborna !
modrykamen
Šikuľka jedna ! Pokúsim sa urobiť punčák podľa tohoto receptu, ale či sa mi vydarí, tak to je vo hviezdach. Ale aj keď nebude taký pekný, ale chutný určite.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia