Punčová roláda-chobotnica (fotorecept)

Autor receptu: marijanka712

Rozmýšľala som čo dobré napiecť k nedeľnej kávičke chcela som nejaký rez jednoduchý a hlavne, aby som spotrebovala odrezky, ktoré som mrazila v mrazáku od vianočných koláčov. Ale nakoniec som sa rozhodla pre roládu. Prečo chobotnica? Nuž preto, že všetko pochytala čo ostalo z vianočného pečenia .Samé zvyšky, ktoré už kričali z poličky" skonzumuj ma lebo prídem nazmar" no tak , pustila som sa do prípravy cesta .

60 min. minút
príprava
15-20 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Piškotu si spravím tak, že vymiešam žltká s cukrom do peny a potom pridám orechy zmiešané s múkou a citr. kôrou
  2. Z bielkou vytrepem sneh aj s dvoma lyžicami cukru a pomaly zamiešam do žltkovej hmoty
  3. Na plech dám papier a hmotu vylejem na plech rovnomerne rozotriem a dám do vyhriatej rúry na 190st. cca 15-20 min podla toho ako pečei rúra. Upečený plát vyberiem necham trocha vychladnuť a potom stočím do papiera v ktorom sa piekol prikryjem utierkou a necham vychladnuť do vtedy si pripravím punč.
  4. punč pripravujem tak že naskôr si urobím karamel cukor dám do rajníčky rozpustím do tekutej formy a ked začne chytať farbu zalejem vodou počkám kým sa rozvarí a dám vychladiť .Rozmrvým si odresky , alebo piškóty posypem rozsekanými orechami , a hrozienka , mandle, žele cukríky si posekám na drobno namočím do rumu potom tam prilejem aj vychladený karamel nechám aspoň hodinku luhovať do vtedy sa mi pekne vychladí plát rozbalím odlupnem papier . Do omrvniek pridám tekutú zmes a dobre premiešam nesmi byť velmi tekute .Piškotový plát natriem lekvárom navrstvím plnku a zrolujem . Nechám na chladnom mieste stuhnúť.
  5. Poleva: nad paru dám čokoládu rozpustiť keď je rozpustená primiešam nutelu a nechám trochu vychladnúť ked je len vlažná zamiešam do masla natriem povrch rolády a necám stuhnuť v chladničke potom trocha prizdobím s bielou čokoládou.
  6. Piškota trocha popraskala , lebo bolo veľa plnky ale to nevadí je vynikajúci ....
  7. Dnes krásne svieti slniečko prichádza jar na mojom okne už je tu....