Foto: paploska
Toto leto som zatiaľ iný koláč nepiekla. Len ho kombinujem, raz s jahodami, inokedy s jablkami. Vyskúšajte, určite príjemne osvieži a poteší všetkých maškrtníkov. Zobraziť celý popisToto leto som zatiaľ iný koláč nepiekla. Len ho kombinujem, raz s jahodami, inokedy s jablkami. Vyskúšajte, určite príjemne osvieži a poteší všetkých maškrtníkov. Ak vynecháte cukor a pridáte 1 a pol lyžičky soli môžete si upiecť výborný slaný koláč podľa vlastnej fantázie.
porcií
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Pripravíme si potrebné suroviny, maslo a vajíčko musia mať izbovú teplotu.
-
2
Špladovú múku môžete nahradiť hladkou pšeničnou múkou. Do múky postrúhame maslo, pridáme cukor, soľ, vajíčko a vodu. Vymiesime hladké cesto, ktoré dáme na hodinu do chladničky. Cesto si môžete pripraviť aj deň vopred, ale potom musíte rátať minimálne s hodinou, pokým sa cesto bude dať rozvaľkať a spracovávať.
-
3
Po hodine cesto rozvaľkáme na približne 0,5 cm plát. Hrúbku prispôsobte svojej chuti, len pozor, aby nebolo veľmi tenké, lebo sa bude zle krájať.
-
4
Plnku si pripravíme z očistenej a na 1 cm pokrájanej rebarbory, hnedého cukru, škorice a hrozienok. Tento koláč je výborný aj s plnkou z natenko pokrájaných jabĺk, hrozienok a škorice. Plnku navrstvíme na koláč, pozor na šťavu, tá by koláč rozmočila.
-
5
Koláč pečieme na 200 st. asi 35-40 minút. Dobrú chuť.
to iste plati aj pre repikovy zeler.
@medovnicek dámy ďakujem, chutné ale tentokrát aj riadne kyslé :-)