Foto: irenaw
Jeden z mojich chlebov s láskou upečených ...
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Všetko dáme naraz do misy. Môj kvások sa skladá zo 175 g ražnej múky a 175 g vody.(Receptov na chlebový kvások je tu viac, aj ja mám jeden v receptoch).
-
2
Dôkladne premiešame aspoň 10 minút. Vznikne mäkké lepkavé cesto. Zakryjeme ho potravinárskou fóliou alebo vrchnákom, aby cesto nevysychalo. Necháme kvasiť cca 3 hodiny. Pol hodinu pred uplynutím času dáme celý rímsky hrniec do vody. (Platí pre neglazovaný).
-
3
Vykysnuté cesto začne mať na povrchu bublinky. Má dvojnásobný objem.
-
4
Rímsky hrniec vyberieme z vody. Vložíme do neho papier na pečenie. Opatrne vyškrabneme cesto, aby sme neporušili bublinky v ceste. Uhladíme mokrou rukou. Môžeme trochu narezať povrch, alebo necháme nech popraská prirodzene. Zakryjeme vrchnákom a vložíme do vypnutej rúry. Necháme tak asi 20-30 minút.
-
5
Potom rúru zapneme na 200°C a pečieme hodinu. Zložíme dole vrchnák. Chlieb teraz vyzerá úplne surový a mokrý na povrchu. To je v poriadku. Dopečieme ešte 30 minút a vytvorí sa nám takáto parádna kôrka.
-
6
Vyklopíme a odlepíme papier na pečenie. Ide to ľahko. Necháme vychladnúť na mriežke. Tento chlieb má 1750 g. Mám rímsky hrniec 3,6 litrový. Dá sa v ňom upiecť chlieb okolo 2000 g.
-
7
...striedka...:-)
Si šikula.
Pises, ze najprv je rimsky pekac s cestom 30 min. len tak vo vypnutej rure a potom zapnes ruru nastavenu na 200 st. Teda chlieb sa nevklada do horucej rury, ako sme zvyknuti pri kysnutom ceste a inych chleboch /predohriata rura/. Je to tak spravne? Dakujem za vysvetlenie, ukladam do KK, nadherny chlieb a iste aj chutny, ja davam aj vareny zemiak. :-)
Pekné foto aj s popisom.:-))
Ja som dnes taktiez piekla chleba a velmi podobny, ale iba na plechu, nemam rimsky hrniec. Zlozenie chleba podobne ako ten tvoj.
500 gr psenicna hchlebova muka
250 gr celozrnna psenicna
250 gr razna muka
slnecnicove semienka, koriander, kmin, olivovy olej vinny ocot, voda.
Kvasok iba zo sucheho drozdia pripraveny tesne pred pouzitim na chlieb. Taktiez sa podaril a chuti.