Pšenično-ražný chlieb

rybka59 - bez fotkyrybka59, 12. októbra 2015

Recept mám z novín už dávno.

1
porcia
120 minút
príprava
90 minút
na 200 °C

Suroviny

Kvások:
2 1/2 g čerstvé
2 PL vrchovaté
1 PL vlažné
3 PL vlažná
Cesto:
10 g čerstvé
200 g
150 g
100 g ( tekvicové, slnečnicové,ľanové)
1 1/2 ČL
250 ml vlažná




Postup

  1. 1

    Kvások pripravíme už večer. Droždie rozmiešame s vlaž. vodou. Pridáme múku a mlieko zľahka premiešame a nechame kvasiť pri izbovej teplote do druhého dnǎ. Ráno zarobíme na chlieb. Droždie rozmiešame vo vlažnéj vode. Vo veľkej mise zmiešame obe múky a do stredu urobíme jamku. Do jamky vlejeme vodu s droždím a kvaskom. Prihrnieme trochu múky, aby z tekutého kvásku vzniklo husté cestičko. Zakryjeme utierkou a necháme vykysnúť na teplom mieste.

  2. 2

    Semienka zľahka rozdrvíme v mažiari a pridáme ich k nakysnutému cestu spolu so soľou. Vmiešame okolitú múku, podľa potreby prilejeme trocha vody a prepracujeme. Vyklopíme ho na pomúčenú dosku a rukami ho miešame, ohýbame a prekladáme, dokým nebude pružné a hladké. Cesto spracúvame aspoň 20 minút. Sformujeme do gule a necháme 10 minút odpočívať.

  3. 3

    Z cesta vytvarujeme bochník a preložíme ho na plech. Povrch bochníka narežeme ostrým nožom, potrieme vodou so soľou a posypeme semienkami a štipkou múky. Chlieb zakryjeme utierkou a necháme kysnuť 1 1/2 hodiny. Nakysnutý bochník vložíme do vyhriatej rúry a pečieme.

Diskusia k receptu

kukulienka71
@rybka59 , pšenično-ražné chlebíky sú veľmi chutné. ty si ho aj piekla? lebo ten dlhý čas pečenia na vysokej teplote na malý chlebík sa mi nezdá, možno zaúradoval škriatok:-)
nadia56
@rybka59 , takyto chlebik z kombinovanej muky pekavame casto, chuti naozaj vyborne, peciem ho len v pekarni, vyskusala by som aj podla teba, v rure, prosim ta, pridaj foto, ako sa tebe chlieb upiekol, dakujem ☺
rybka59
napisala som to presne podľa receptu ,no piekla som ho iba som zmenila muku namiesto ražnej som dala špldovu ,ale postup je ten isti .Ku koncu pečenia asi 15 minut vypnem ruru a chlbik dopečiem ,ked budem mať fotku tak ho sem dam ...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia