Recept mám z novín už dávno.
porcia
príprava
na 200 °C
Suroviny
Kvások: | |
2 1/2 g čerstvé |
|
2 PL vrchovaté |
|
1 PL vlažné |
|
3 PL vlažná |
|
Cesto: | |
10 g čerstvé |
|
200 g |
|
150 g |
|
100 g ( tekvicové, slnečnicové,ľanové) |
|
1 1/2 ČL |
|
250 ml vlažná |
|
Postup
-
1
Kvások pripravíme už večer. Droždie rozmiešame s vlaž. vodou. Pridáme múku a mlieko zľahka premiešame a nechame kvasiť pri izbovej teplote do druhého dnǎ. Ráno zarobíme na chlieb. Droždie rozmiešame vo vlažnéj vode. Vo veľkej mise zmiešame obe múky a do stredu urobíme jamku. Do jamky vlejeme vodu s droždím a kvaskom. Prihrnieme trochu múky, aby z tekutého kvásku vzniklo husté cestičko. Zakryjeme utierkou a necháme vykysnúť na teplom mieste.
- 2
Semienka zľahka rozdrvíme v mažiari a pridáme ich k nakysnutému cestu spolu so soľou. Vmiešame okolitú múku, podľa potreby prilejeme trocha vody a prepracujeme. Vyklopíme ho na pomúčenú dosku a rukami ho miešame, ohýbame a prekladáme, dokým nebude pružné a hladké. Cesto spracúvame aspoň 20 minút. Sformujeme do gule a necháme 10 minút odpočívať.
- 3
Z cesta vytvarujeme bochník a preložíme ho na plech. Povrch bochníka narežeme ostrým nožom, potrieme vodou so soľou a posypeme semienkami a štipkou múky. Chlieb zakryjeme utierkou a necháme kysnuť 1 1/2 hodiny. Nakysnutý bochník vložíme do vyhriatej rúry a pečieme.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu