Pšenično-ražný chlieb
Autor receptu: rybka59
Recept mám z novín už dávno.
1 porcia |
120 minút príprava |
90 minút na 200 °C |
Postup
- Kvások pripravíme už večer. Droždie rozmiešame s vlaž. vodou. Pridáme múku a mlieko zľahka premiešame a nechame kvasiť pri izbovej teplote do druhého dnǎ. Ráno zarobíme na chlieb. Droždie rozmiešame vo vlažnéj vode. Vo veľkej mise zmiešame obe múky a do stredu urobíme jamku. Do jamky vlejeme vodu s droždím a kvaskom. Prihrnieme trochu múky, aby z tekutého kvásku vzniklo husté cestičko. Zakryjeme utierkou a necháme vykysnúť na teplom mieste.
- Semienka zľahka rozdrvíme v mažiari a pridáme ich k nakysnutému cestu spolu so soľou. Vmiešame okolitú múku, podľa potreby prilejeme trocha vody a prepracujeme. Vyklopíme ho na pomúčenú dosku a rukami ho miešame, ohýbame a prekladáme, dokým nebude pružné a hladké. Cesto spracúvame aspoň 20 minút. Sformujeme do gule a necháme 10 minút odpočívať.
- Z cesta vytvarujeme bochník a preložíme ho na plech. Povrch bochníka narežeme ostrým nožom, potrieme vodou so soľou a posypeme semienkami a štipkou múky. Chlieb zakryjeme utierkou a necháme kysnuť 1 1/2 hodiny. Nakysnutý bochník vložíme do vyhriatej rúry a pečieme.