Pšenično-ražný chlieb

Autor receptu: rybka59

Recept mám z novín už dávno.

1
porcia
120 minút
príprava
90 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Kvások pripravíme už večer. Droždie rozmiešame s vlaž. vodou. Pridáme múku a mlieko zľahka premiešame a nechame kvasiť pri izbovej teplote do druhého dnǎ. Ráno zarobíme na chlieb. Droždie rozmiešame vo vlažnéj vode. Vo veľkej mise zmiešame obe múky a do stredu urobíme jamku. Do jamky vlejeme vodu s droždím a kvaskom. Prihrnieme trochu múky, aby z tekutého kvásku vzniklo husté cestičko. Zakryjeme utierkou a necháme vykysnúť na teplom mieste.
  2. Semienka zľahka rozdrvíme v mažiari a pridáme ich k nakysnutému cestu spolu so soľou. Vmiešame okolitú múku, podľa potreby prilejeme trocha vody a prepracujeme. Vyklopíme ho na pomúčenú dosku a rukami ho miešame, ohýbame a prekladáme, dokým nebude pružné a hladké. Cesto spracúvame aspoň 20 minút. Sformujeme do gule a necháme 10 minút odpočívať.
  3. Z cesta vytvarujeme bochník a preložíme ho na plech. Povrch bochníka narežeme ostrým nožom, potrieme vodou so soľou a posypeme semienkami a štipkou múky. Chlieb zakryjeme utierkou a necháme kysnuť 1 1/2 hodiny. Nakysnutý bochník vložíme do vyhriatej rúry a pečieme.