Pšenično-ražné žemle (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Chcela som upiecť také drsnejšie pečivo, ktoré vonia vidiekom. Rozhodla som sa pre pšenično-ražné žemle. Ich povrch je miestami popraskaný, kôrka niečo silnejšia ako u bieleho pečiva, štruktúra striedky je hutnejšia, porovitá, miestami má oká a predsa sú ľahké a veľmi chutné. Osobne mi vzdialene pripomínajú dobré bosniaky. Ponúkam recept.

90 minút
príprava
15 - 20 minút
na 200 °C

Postup

  1. Do vandlíka som preosiala obe múky, do jamky v nej som rozdrobila droždie, pridala som kryštálový cukor, vlažnú vodu, ocot a ked kvások vykysol /asi 15 minút/,...
  2. všetko som dôkladne spracovala na polotuhé nelepivé pružné cesto. Povrch som poprášila múkou, prikryla utierkou a nechala som ho na teple 45 minút kysnúť.
  3. Cesto som ešte raz prepracovala, preniesla som ho na jemne pomúčenú dosku a vytvarovala som z neho valec.
  4. Valec cesta som pokrájala na 10 približne rovnakých dielov.
  5. Z jednotlivých dielov som vytvarovala guľu, položila na plech vyložený teflonovou foliou/pečiacim papierom, gule som sploštila dlaňou a nechala som ich ešte 20 minút znova podkysnúť. S cestom sa veľmi dobre pracuje.
  6. Ked podkysli, potrela som ich studenou vodou a vložila piecť do trúby.
  7. Piekla som na teplote 200 stupňov 15 - 20 minút, kým povrch nedostal tmavšiu ružovú farbu.
  8. Po vychladnutí som vložila žemle do košíka na pečivo.
  9. A tu je prierez žemľami.