Pšenično-ražné žemle (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Chcela som upiecť také drsnejšie pečivo, ktoré vonia vidiekom. Rozhodla som sa pre pšenično-ražné žemle. Ich povrch je miestami popraskaný, kôrka niečo silnejšia ako u bieleho pečiva, štruktúra striedky je hutnejšia, porovitá, miestami má oká a predsa sú ľahké a veľmi chutné. Osobne mi vzdialene pripomínajú dobré bosniaky. Ponúkam recept.
90 minút príprava |
15 - 20 minút na 200 °C |
Postup
- Do vandlíka som preosiala obe múky, do jamky v nej som rozdrobila droždie, pridala som kryštálový cukor, vlažnú vodu, ocot a ked kvások vykysol /asi 15 minút/,...
- všetko som dôkladne spracovala na polotuhé nelepivé pružné cesto. Povrch som poprášila múkou, prikryla utierkou a nechala som ho na teple 45 minút kysnúť.
- Cesto som ešte raz prepracovala, preniesla som ho na jemne pomúčenú dosku a vytvarovala som z neho valec.
- Valec cesta som pokrájala na 10 približne rovnakých dielov.
- Z jednotlivých dielov som vytvarovala guľu, položila na plech vyložený teflonovou foliou/pečiacim papierom, gule som sploštila dlaňou a nechala som ich ešte 20 minút znova podkysnúť. S cestom sa veľmi dobre pracuje.
- Ked podkysli, potrela som ich studenou vodou a vložila piecť do trúby.
- Piekla som na teplote 200 stupňov 15 - 20 minút, kým povrch nedostal tmavšiu ružovú farbu.
- Po vychladnutí som vložila žemle do košíka na pečivo.
- A tu je prierez žemľami.