Foto: zuzuu10
Pridávam recept na klasické tvarohové guľky, špeciálny je v jedinej surovine: pomaličky sa nám jahody na hriadke začínajú "hanbiť", čo je jednoznačný signál pre Zobraziť celý popisPridávam recept na klasické tvarohové guľky, špeciálny je v jedinej surovine: pomaličky sa nám jahody na hriadke začínajú "hanbiť", čo je jednoznačný signál pre drozdy a slimáky, aby sa do nich pustili... Preto keď som dnes, oberajúc kôpor do polievky, zbadala pár pekných jahôdok, a zistila, že do niektorých sa už pustili - nuž, vzala som, čo nám nechali, potvorky, hoci ich bolo len pár :) Aj my dvojnohí sa už tešíme na jahodovú sezónu, tak ju takto privolávam :)
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Z uvedených surovín vymiešame mäkké cesto. Krupicu pridávam podľa potreby. Nebojte sa, ak cesto vyzerá príliš riedke, nerozvaria sa.
-
2
Naša prvá "úroda" :) Očistené a nakrájané na menšie kúsky, nech sa ujde do každej guľky :)
-
3
Do hrnca dáme variť vodu. Z cesta vytvarujeme guľky, do každej kúsok jahôdky...
-
4
... a opatrne vložíme do vriacej vody.
-
5
Medzitým prišiel prvý stravník! :)
-
6
Kým sme sa postarali o žalúdok domáceho miláčika, guľky nám pekne vyplávali a pýtyjú sa von (cca 5 min varenia).
-
7
Vyberieme, ešte horúce môžeme potrieť maslom.
-
8
Podávame posypané kakaom a s jahodovým lekvárom, alebo pridáme mak, orechy, strúhanku - fantázii sa medze nekladú :) Dobrú chuť!
Kde náš kocúr, ten je hotová malá šelma, takže jemu mäsko alebo konzervu (a to hneeď, neuveriteľne vie dobiedzať:)
@tiginko tiež sa mi vždy zdalo riedke, že to nemôže udržať "guľkoidný" tvar, ale zas keď som pridala krupice, zas sa mi zdali príliš cestové a málo tvarohové :/ tak som to raz riskla s redším cestom a - vydržali v kuse :) len s nimi treba opatrnejšie narábať, sú pekne nadýchané a mäkšie, ako s klasického rezancového alebo múka-zemiaky cesta. Tak keď robím tvarohové, nechám cesto redšie :)
A špaldovú krupicu som skúsila prvý krát - je fajn.
varecha.pravda.sk/recepty/marhulove-gulky-fotorecept/7419...
varecha.pravda.sk/recepty/jahodovy-osuch/17140-recept.htm...