Marhulové guľky (fotorecept)

Marhulové guľky (fotorecept)
Foto: babav
babavBabav, recept pridal: 25. mája 2010 6:00Ďalšie jeho recepty

Marhulove gulky zo syroveho cesta ,posypane orechami, su oblubenym jedlom v mojej rodine.Na trhu som nasla prve z cerstvej urody,tak zdielam moj recept.

Suroviny

4
porcie
20
minút
príprava
10
minút
tepelná úprava

Postup prípravy receptu

Marhule prepolime a vykostkujeme.
Marhulové guľky (fotorecept) - obrázok 1

Z muky,syra,vajca,soli a mlieka vypracujeme vlacne cesto.Rozdelime ho na 18 kuskov, z ktorych rukou vytvarujeme okruhle placky .Plnime ich polovickami marhul a zabalime do tvaru pologuliek.
Marhulové guľky (fotorecept) - obrázok 2

Gulky ukladame na pomuceny tanier.
Marhulové guľky (fotorecept) - obrázok 3

Opatrne ich vkladame do vriacej vody ,pomiesame varechou ,aby sa neprilepili na dno a po vyplavani na povrch este nechame povarit ,celkove 10 minut.Uvarene gulky vyberame z hrnca do misy s cukrom a maslom .V tejto zmesi ich obalime,aby sa nelepili.
Marhulové guľky (fotorecept) - obrázok 4

Servujeme posypane pomletymi orechami pomiesanymi s cukrom,alebo inou posypkou podla chuti(makom,kakaom,...). Dobru chut!
Marhulové guľky (fotorecept) - obrázok 5



Páči sa ti tento recept?
Fejsbukni
Z technických príčin je momentálne hviezdičkovanie receptov nedostupné. Pokiaľ chcete vyjadriť, že sa vám recept páči, lajknite ho zatiaľ na facebooku, alebo napíšte komentár do diskusie. Vaša Varecha.sk



Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

32 komentárov k receptu
  • barborao, 25. mája 2010 o 09:49
    uzasne toto! prikladam do KK, jednoznacne!


  • evusik, 25. mája 2010 o 10:45
    sú nádherne, ja robím guľky z rožkového cesta, ale to tvoje cesto vyzerá strašne mňamkovo a to musím vyskúšať aj keby čo bolo :-)


  • stefanm, 25. mája 2010 o 10:50
    Zaujímavý recept."Syrové" cesto som ešte nerobil.Asi čoskoro vyskúšam hneď keď sa mi vráti manželka z dovolenky.Ona miluje "sladké" jedlá(buchty na pare,šúľance,slivkové knedlíky a pod.)Tak ju na budúci týždeň s týmto prekvapím.Potom dám vedieť,že ako to dopadlo.A ešte sa mi páči ten košíček čo v ňom u vás predávajú ovocie.U nás len tak voľne sú poukladané a naložiť do mikrotenoveho sáčku a potom pol hodiny hľadať kde to ovocie je na tých "múdrych" vahach.No ale kde sa mi hrabeme na Ameriku?


  • hanina, 25. mája 2010 o 11:18
    Krásne - len čo budú marhule tak ich uvarím. Robievam podobne.


  • zdezda, 25. mája 2010 o 13:04
    :-) výborná aj sýta pochúťka, bolo to obľúbené jedlo môjho tatina, on si ich posypával opraženou, osladenou strúhankou aj my si to už iba tak podávame, deti s makom :-)))


  • torticka, 25. mája 2010 o 15:28
    Môžu byť marhule aj z kompótu?


  • babav, 25. mája 2010 o 15:38
    @torticka , neskusala som,ale tie z kompotu su asi prilis makke na varenie v ceste.


  • babav, 25. mája 2010 o 15:42
    @stefanm , mam s tymto cestom dobre skusenosti,robievam z neho aj slivkove a hroznove gulky.


  • veronika353, 25. mája 2010 o 16:15
    Dělávám podobné knedlíčky, ale dávám míň tvarohu a hrubou mouku.Když není čerstvé ovoce, tak dávám mrazené,např.švestky, meruňky,jahody. Je to taky dobré, ale musí se to hned uvařit,aby se to nerozteklo.Jinak je to velmi dobré těsto,zkoušela jsem i to rohlíkové, ale vždycky jsem se vrátila k tomuto anebo kynutému.


  • tinca, 25. mája 2010 o 16:36
    Tortička môže,ja som robila aj z kompótu, len musia byť tvrdšie, nie rozbredlé. Ja kupujem v plechovke lúpané, tie sú výbornej konzistencie. Ten košíček je krása, stefanm mňa tiež ide roztrhnúť od jedu pri váhach, nie je to nič zložité, len chcenie upútať zákazníka. Babav výborný recept, ide ovocná sezóna ukladám do KK. Ja milujem aj s opraženou strúhankou.


  • alexdidi, 25. mája 2010 o 16:54
    babav tie tvoje guľky vyzerajú úžasne, len sa do nich zahryznúť a už sa len olizovať...mňam, mňam...ja tiež robievam tvarohové s jahodami alebo čučoriedkami a zemiakové so slivkami alebo marhuľami...teraz vyskúšam tie tvoje..vďaka


  • michsamant, 25. mája 2010 o 17:20
    EEj mnam, ukladam, urobime si :)


  • cistinka, 25. mája 2010 o 21:23
    krásny recept :-)


  • marienka44, 26. mája 2010 o 08:48
    Vseobecne, marhule su kysle ovocie, preto do stredu namiesto kôstky treba dat kusok kockoveho cukru! My robime v sezóne knedliky z malych tzv. knedlikovych marhul a tie sa davaju cele, bez kostok.


  • samrolka, 26. mája 2010 o 14:56
    Mnam,mnam a znova velke ,,MNAM,,. Tanierik pod gulkami je presne rovnaky ako ma moja babka☺.


  • babidka, 26. mája 2010 o 18:36
    veru mnam :-)


  • danenka, 26. mája 2010 o 19:25
    Boze moj, toto je zradelko mojho zivota, ked som bola tehotna s mojim druhym dievcatkom, tak som z nich pribrala straaaasne, dva mesiace sme ine nejedli len marhulove a slivkove gule, ale zo zemiakoveho cesta s tvarohom a poriadne poliate masielkom ....


  • Reklama (za ňou pokračuje ešte 15 komentárov)
  • danenka, 26. mája 2010 o 19:26
    ale tento recept som este nerobila, uz aby boli marhule, recept uz caka mojej KK :)


  • 3sandra3, 26. mája 2010 o 20:35
    super recept, vyskúšam, tvarohové cesto je určite dobré, ešte som také neskúšala, ale tvaroh mám veľmi rada, a ovocné guľky, tie zbožňujem....


  • vodnicka, 9. júna 2010 o 16:29
    dnes som robila a su uzasne..rychle cesticko, akurat mi chybalo 50g tvarohu, tak som dala namiesto trosku kyslej smotany..dopadlo to dobre..a teraz si pochutnavam a receptik prepisujem do zositka..plnila som ceresnami..uz len nejaky dobrovolnik na riad :D


  • lucylee, 19. júla 2010 o 09:55
    babav, cez víkend som robila, chuťovo sú výborné, ja som ich plnila jahodami, nemala som ale polohrubú múku a tak som použila namiesto nej hrubú krupicu. Guľky boli trochu tvrdé, môže to byť tou krupicou, alebo sú tvrdšie aj s pol. múkou?


  • babav, 19. júla 2010 o 13:21
    @lucylee , asi to bude tou krupicou,vypije viacej tekutiny .Ak by si ju znova pouzila ,pridaj viacej mlieka ,aby cesto bolo maksie a nechaj ich varit o 1-2 minuty dlhsie .Polohruba muka je ,pre toto cesto, lepsia ako krupica ;-) .


  • itkajj, 8. apríla 2011 o 09:23
    Ja som robila gule z rohlikoveho cesta aj sulance s maslom a opraženou strúhankou a boli veľmi dobre najbližšie vyskúšam tento recept


  • pivonka, 28. marca 2012 o 09:08
    Plánujem uvariť perky z tvarohového cesta a tak som hľadala, či zavesiť, alebo tu už varené tvarohové cesto je. Objavila som tieto nádherné guľky. Keď vidím tie marhule, až mi srdce spieva, a ešte orechy...ojojoj!. Škoda, že takéto krásne recepty zapadnú a málokto ich objaví. Možno, že teraz, keď sa na chvíľku objavia v diskusii, ešte niekoho oslovia.


  • pivonka, 28. marca 2012 o 09:08
    Plánujem uvariť perky z tvarohového cesta a tak som hľadala, či zavesiť, alebo tu už varené tvarohové cesto je. Objavila som tieto nádherné guľky. Keď vidím tie marhule, až mi srdce spieva, a ešte orechy...ojojoj!. Škoda, že takéto krásne recepty zapadnú a málokto ich objaví. Možno, že teraz, keď sa na chvíľku objavia v diskusii, ešte niekoho oslovia.


  • pivonka, 28. marca 2012 o 09:10
    Tak toto sa mi už dávno nestalo :-)). @babav , prosím, ty môžeš ten dupľovaný komentár zrušiť (ja nie) a tento tiež.


  • babav, 28. marca 2012 o 13:00
    @pivonka ,dakujem za pochvalu.. duplikat nemozem vymazat,
    lebo admina uz cerveny krizik ku komentom nepridava.
    N e v a d i ;-) .


  • cica2, 17. novembra 2012 o 18:04
    aj tieto úžasne vyzerajú, vďaka @babav :-)


  • staja, 22. januára 2013 o 10:43
    Keď sa vydarí rok, mám v záhrade množstvo marhúľ, takže už sa teším, ako ich vyskúšam. Robievam guľky z vareného cesta, ale toto sa mi pozdáva viac.


  • petra69, 14. februára 2013 o 04:40
    Minuly rok bola riadna uroda marhul, takze som ich robila celu sezonu. Presne taketo z tvarohoveho cesta. S opecenou struhankou. Boli uzasneeee...


  • jozka2, 10. marca 2013 o 01:14
    stefam my mame kosicky a vy ste doma


  • luba53, 9. júla 2013 o 19:13
    Tak práve som ich dovarila. Naozaj nerada niečo posudzujem alebo kritizujem, ale cesto ma sklamalo. Tušila som, že použitie hladkej múky bude troška problém. Síce sa s ňou dobre pracuje, ale hoci som guľky varila od vyplávania celých 15 minút, aj tak tam cítim surovú múku. Tieto guľky robievam bežne s tvarohom, ale vždy používam múku krupicovú, alebo minimálne hrubú. Osvedčený a výborný recept mám takýto: 250 Dag tvarohu, 100 Dag hrubej múky, 100 Dag krupice, 1 vajce, štipka soli. Tento recept ma nikdy nesklamal, guľky sú jemné a vždy sú skutočne dobre uvarené. Po vyplávaní ich varím prikryté ešte cca 5 - 6 minút. Varím v jemne osolenej vode. Dôležité je, aby sa cesto dobre vypracovalo, aby z neho vyšli bublinky. Má dobre držať pohromade a len slabo lepiť.



Pridaj komentár:

Prihlás sa prezývkou z Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk:



Nemáš registráciu na Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk? Registrácia

Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Aktuálne súťaže

Vyhodnotenie súťaže o najkrajšiu kraslicu
Prezrite si TOP 10 kraslíc, ktoré sa vám najviac páčili.

SÚŤAŽ: Nie je želatína ako želatína! + VÝSLEDKY SÚŤAŽE
Veľká noc je náročným obdobím pre každú gazdinku. Dr.Oetker má teraz pre vás dvoch pomocníkov, s ktorými budú vaše jedlá ozdobou sviatočného stola.

TOP 15 - Najlepšie recepty mesiaca marec 2014
Najlepšie recepty mesiaca marec. Pozrite si TOP 15 receptov, ktoré sa vám najviac páčili.


Magazín

Veľkonočný jazyk
Hovädzí jazyk, údený i neúdený, je veľká pochúťka. Môžete ho konzumovať „len tak“, uvarený a nakrájaný, s cviklou, čerstvým chrenom, duseným medvedím cesnakom alebo červenou kapustou.

Veľká noc v Egypte
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Náš seriál uzatvára Janaalizibolenova z Egypta.

Veľká noc v Nemecku
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Dnes Elixir z Nemecka.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 17/2014: Morka na tanieri Morka na tanieri
Časopis Varecha vo piatok 25. apríla 2014 v denníku Pravda.


TOPlist