Provensálske cesnakové bochníčky fotorecept

mariamka - fotkamariamka, 30. júna 2013
Provensálske cesnakové bochníčky (fotorecept)
Foto: mariamka

Minul sa nám chlebík, obchody zavreté, tak som narýchlo upiekla toto pečivko.

Suroviny

4 hrnček
1/2 kocka
2 ČL
1 ČL
2 hrnček
2-3 PL
1 ČL
Marináda na potretie:
2 PL
2 - 3 strúčiky
1 ČL
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    Zo surovín na cesto spracujeme vláčne, nie príliš tuhé cesto a necháme hodinu kysnúť.

    Provensálske cesnakové bochníčky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Rozdelíme na 8 častí a každú časť prehnetieme rukami do tvaru gule. Necháme ich podkysnúť ešte pol hodinu.

    Provensálske cesnakové bochníčky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Medzitým si urobíme cesnakovo-bylinkovú marinádu na potretie. Cesnak pretlačíme, zmiešame s olejom a provensálskymi bylinkami.

    Provensálske cesnakové bochníčky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Bochníčky uložíme na vymastený plech, päsťou roztlačíme do strán, aby v strede vznikla priehlbina, ktorú vyplníme cesnakovou marinádou, potrieme aj okraje, celé posypeme hrubozrnnou morskou soľou, pokvapkáme olivovým olejom a ešte necháme podkysnúť 15 minút.

    Provensálske cesnakové bochníčky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Krásne podkysnuté dáme piecť do vyhriatej rúry. Mne sa ťažko určuje teplota, keďže mám plynovú rúru, ale pečieme tak, ako sme bežne zvyknutí piecť kysnuté cesto :)

    Provensálske cesnakové bochníčky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pečieme do chrumkava, kým nadobudnú peknú zlatistú farbu zvrchu aj zospodu. Upečené môžeme potrieť ešte zvyšnou cesnakovou marinádou, ja som pokvapkala olivovým olejom.

    Provensálske cesnakové bochníčky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Z dvoch bochníčkov som ušúľala tyčinky, potrela mliekom, posypala rascou, morskou soľou a upiekla do chrumkava, taký bonus :)

    Provensálske cesnakové bochníčky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Bochníčky sú naozaj chutné, voňavé, mäkkučké, vhodné samostatne, alebo ako príloha miesto chlebíka ku grilovanému mäsku, kyslým polievkam, rôznym nátierkam a podobne. Doporučujem ich zakryť alobalom, nech si udržia vláčnosť.

    Provensálske cesnakové bochníčky (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

eviana
Mňam, mňam, mňam... tak tieto už aj ukladám do KK a určite niekedy vyskúšam, cesnakové máme radi... ďakujem za inšpiráciu :)
kika1212
Určite sú výborné, marináda dá tomu skvelú chuť aj vôňu, ale ja by som si dala ten bonus. Alebo bonus s marinádou
mracik9
vyzerajú veľmi jedlo,určite uložím a pri prvej príležitosti upečiem,vďaka za inšpiráciu :))
pusta
super, tú krásnu vôňu cítim až sem, máš ich pekne vypečené :-)))
afataga
vydarene zemlicky, uz len maslo s lekvarom sa mi tam pyta :-)
mariamka
dakujem @vsetkym velmi pekne :) je to mile ze takyto chlebik, akych je tu milion, vie stale zaujat,, je to pravda, ze chlieb je dar a nikdy sa nepreje ..
elysa
z tých bonusových by som sa hneď ponúkla...
pusta
ach, milá @mariamka , nádherný šanson si pridala v sugestívnej interpretácii úžasnej Lary Fabian.
je to najmilšia pieseň moja a môjho priateľa <3.
vdaka za túto pieseň...
pekný zvyšok nedele ti prajem :-)))
mariamka
presne ste to vystihli pani @pusta sugestivne emotivne autenticke ,, zivocisne :) vsetkym pekny nedelny vecer s dobrym jedlom a krasnou hudbou ;-)
cesminaz
Fiiiiiiiiha @mariamka tieto bochnicky vyzeraju bozsky!!!!! Urcite chutia vynikajuco ;-D Ukladam a 100% vyskusam,dakujem za receptik :-)
janger
@mariamka , no to sa u teba doma ale sirili krasne vone pri peceni :-). Vyborne k nejakej dobrej polievke. Alebo aj tak, naholo :-)...
tiginko
ja môžem cesnakové furt a stále, krásne si napiekla, šikovnica jedna. Ja som teraz v "rysovačke" , skúšam žiť bez pečiva a chleba, takže sa porúčam odtiaľto a idem radšej k @afataga na mäso :-)
mariamka
@kecemis :)) take male mile vydieranie :)) no dobre, ale iba na vymenu za tu tvoju kuracinu..
@tiginko mas svetu pravdu a beriem si priklad, inak ja tiez obmedzujem, ale dnes som s jednym zhresila, bochnikom!
@ywett dakujem :)
nika72
úžasnééééééééé provensálské bilinky, cesnek to u nás ide vždy ....v blízkej dobe pečiem....1*****
alicia
su vynikajuce! a to dokonca aj bez cesnaku, ktory mi mysteriozne zmizol z chladnicky a tak som musela robit bez neho .... :)
cesminaz
@mariamka vcera som robila tvoje bochnicky,mala mi prist navsteva a oni maju take radi.Pravdaze aj my..deti polovicu zjedli kym mi navsteva prisla :-)) Su velmi chutne,aj cesto je dobre.Povedala by som,ze chutia ako pizzove,kedze to korenie obsahuje oregano atd. Dakujem za receptik ;-))
mariamka
@cesminaz dakujem za potesujucu spravu, ze si si vybrala prave moj recept a ze vam chutilo, priznam ja to kysnute robim takmer vzdy od oka, ale ked recept vyzaduje, zapisujem pomery :) moze byt, ze ako pizzove, zalezi od zmesi byliniek, da sa kombinovat aj podla seba, este raz vdaka :)
mariamka
@manya som velmi rada za taku milu spravu a ze si spokojna,, jednoduche pecivko, bylinky a cesnak, ani nestihne vychladnut a je po nom :), na zdravie aj nabuduce
sany11
Vyskúšané,vcera som ich piekla sú výborné,dakujem za skvelý recept.
mariamka
ani by ma nenapadlo, ze takyto zapraseny recept niekto najde :) potesenie na mojej strane, na zdravie a dakujem @sany11
luciiik
Tak ja som tento recept použila na také minibochníčky - pagáčiky a sú neskutočne dobré a hlavne jednoduché a rýchle. Vďaka za nápad. :)
kukulienka71
@mariamka , pozri ako mizne počas fotenia tvoj bochník(to moja malá straka) ja som sa s tým nebabrala, vyliala na plech a po upečení krájala, výborné, mali sme ich k tekvicovej omáčke a pečenej klobáske


mariamka
@kukulienka troska neskor, ale o to radsej ti chcem podakovat, ze kde si vyhrabala tento recept? :) mas krasne cesticko nadychane, a co sa babrat s bochnikmi, tie su len na efekt :) mohla si aj malu "straku" odfotit (s tekvicou aj klobasou :)) najvacsia odmena, ked malym chuti, mam radost, na zdravie :)
kimlo
@mariamka (28.2.2020 16:22)
Klasika, držal som sa receptu. Ale nevylučujem že ich skúsim aj s kváskom.
domdom
Pamätám chuť z detstva, no žial teraz stravujem bezlepkovo. Dnes prvýkrát skúšam podľa toho bezlepkovú verziu, tešim na to, skvelý receptík.
kimlo
Robím ich už po x-tý krát, sú veľmi obľúbené, zajtra budú ku kulajde… 😋






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia