Provensálske cesnakové bochníčky (fotorecept)
Autor receptu: mariamka
Minul sa nám chlebík, obchody zavreté, tak som narýchlo upiekla toto pečivko.
Postup
- Zo surovín na cesto spracujeme vláčne, nie príliš tuhé cesto a necháme hodinu kysnúť.
- Rozdelíme na 8 častí a každú časť prehnetieme rukami do tvaru gule. Necháme ich podkysnúť ešte pol hodinu.
- Medzitým si urobíme cesnakovo-bylinkovú marinádu na potretie. Cesnak pretlačíme, zmiešame s olejom a provensálskymi bylinkami.
- Bochníčky uložíme na vymastený plech, päsťou roztlačíme do strán, aby v strede vznikla priehlbina, ktorú vyplníme cesnakovou marinádou, potrieme aj okraje, celé posypeme hrubozrnnou morskou soľou, pokvapkáme olivovým olejom a ešte necháme podkysnúť 15 minút.
- Krásne podkysnuté dáme piecť do vyhriatej rúry. Mne sa ťažko určuje teplota, keďže mám plynovú rúru, ale pečieme tak, ako sme bežne zvyknutí piecť kysnuté cesto :)
- Pečieme do chrumkava, kým nadobudnú peknú zlatistú farbu zvrchu aj zospodu. Upečené môžeme potrieť ešte zvyšnou cesnakovou marinádou, ja som pokvapkala olivovým olejom.
- Z dvoch bochníčkov som ušúľala tyčinky, potrela mliekom, posypala rascou, morskou soľou a upiekla do chrumkava, taký bonus :)
- Bochníčky sú naozaj chutné, voňavé, mäkkučké, vhodné samostatne, alebo ako príloha miesto chlebíka ku grilovanému mäsku, kyslým polievkam, rôznym nátierkam a podobne. Doporučujem ich zakryť alobalom, nech si udržia vláčnosť.