Provensálske cesnakové bochníčky (fotorecept)

Autor receptu: mariamka

Minul sa nám chlebík, obchody zavreté, tak som narýchlo upiekla toto pečivko.

Postup

  1. Zo surovín na cesto spracujeme vláčne, nie príliš tuhé cesto a necháme hodinu kysnúť.
  2. Rozdelíme na 8 častí a každú časť prehnetieme rukami do tvaru gule. Necháme ich podkysnúť ešte pol hodinu.
  3. Medzitým si urobíme cesnakovo-bylinkovú marinádu na potretie. Cesnak pretlačíme, zmiešame s olejom a provensálskymi bylinkami.
  4. Bochníčky uložíme na vymastený plech, päsťou roztlačíme do strán, aby v strede vznikla priehlbina, ktorú vyplníme cesnakovou marinádou, potrieme aj okraje, celé posypeme hrubozrnnou morskou soľou, pokvapkáme olivovým olejom a ešte necháme podkysnúť 15 minút.
  5. Krásne podkysnuté dáme piecť do vyhriatej rúry. Mne sa ťažko určuje teplota, keďže mám plynovú rúru, ale pečieme tak, ako sme bežne zvyknutí piecť kysnuté cesto :)
  6. Pečieme do chrumkava, kým nadobudnú peknú zlatistú farbu zvrchu aj zospodu. Upečené môžeme potrieť ešte zvyšnou cesnakovou marinádou, ja som pokvapkala olivovým olejom.
  7. Z dvoch bochníčkov som ušúľala tyčinky, potrela mliekom, posypala rascou, morskou soľou a upiekla do chrumkava, taký bonus :)
  8. Bochníčky sú naozaj chutné, voňavé, mäkkučké, vhodné samostatne, alebo ako príloha miesto chlebíka ku grilovanému mäsku, kyslým polievkam, rôznym nátierkam a podobne. Doporučujem ich zakryť alobalom, nech si udržia vláčnosť.