Príprava cesta na šišky s opaskom (fotorecept)

Autor receptu: ancicka

Toto cesto je jemné,husté a šišky sú nadýchané .

35
porcií
15 minút
príprava
6-8 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. V 1 dl mlieka a 1 lyžice cukru rozmrvím droždie a nechám ho napučať./Chcem podotknúť,že všetky suroviny by mali byť izbovej teploty,takže ak nie sú,takže si ich ohrejem./
  2. Pripravím si suroviny,vajcia rozbijem do misky s cukrami,
  3. Do muky zamiešam kypriaci prášok.
  4. vajcia s cukrami vyšľahám a pridám do múky,trocha zamiešam,
  5. pridám rum,
  6. olej,
  7. droždie,
  8. mlieko a všetko zmiešam.
  9. Potom rukou aspoň 5 min. miesím.Cesto by malo byť hustejšie.
  10. Vymiesené cesto nechám vykysnúť./Ak chcem urýchliť kysnutie,vložím misku do mikrovlnky a zapnem na 1 minutu a nechám v mikrovlnke kysnúť.Alebo rúru zapnem na 30 °C a vložím do rúry kysnúť./
  11. Cesto krásne nakysne.
  12. Vykysnuté cesto vyložím na dosku a rozvaľkám na 1,5 cm a vykrajujem kolieska.
  13. Nechám podkysnúť,asi 5 min,
  14. po 5 min ich pootáčam a nechám ešte 5 min kysnúť.Medzi tým si dám zohriať olej.
  15. Olej by nemal byť veľmi rozpálený.Na vysmažanie potrebujem misku s pokrievkou.Cesto uložím do oleja a znížim troška teplotu
  16. a misku zakryjem vrchnakom na 2-3 min.
  17. Po 3 minútach pokrievku odstraním a poobraciam šišky a už nezakryvam vrchnákom.Pečiem na druhej strane ešte 3 minútky.
  18. Povyberám na papierovú utierku.
  19. Šišky sú pekné upečené do zlatistá,nadýchané,
  20. aj vo vnútri pekne upečené a husté.
  21. Olej po dopečení nieje prepálený a dá sa použiť ešte.
  22. Hotové pocukrujem a podľa chuťí si ochutím lekvárom,alebo čokoládou.
  23. Dobrú chuť!