Príprava cesta na šišky s opaskom (fotorecept)
Autor receptu: ancicka
Toto cesto je jemné,husté a šišky sú nadýchané .
35 porcií |
15 minút príprava |
6-8 minút tepelná úprava |
Postup
- V 1 dl mlieka a 1 lyžice cukru rozmrvím droždie a nechám ho napučať./Chcem podotknúť,že všetky suroviny by mali byť izbovej teploty,takže ak nie sú,takže si ich ohrejem./
- Pripravím si suroviny,vajcia rozbijem do misky s cukrami,
- Do muky zamiešam kypriaci prášok.
- vajcia s cukrami vyšľahám a pridám do múky,trocha zamiešam,
- pridám rum,
- olej,
- droždie,
- mlieko a všetko zmiešam.
- Potom rukou aspoň 5 min. miesím.Cesto by malo byť hustejšie.
- Vymiesené cesto nechám vykysnúť./Ak chcem urýchliť kysnutie,vložím misku do mikrovlnky a zapnem na 1 minutu a nechám v mikrovlnke kysnúť.Alebo rúru zapnem na 30 °C a vložím do rúry kysnúť./
- Cesto krásne nakysne.
- Vykysnuté cesto vyložím na dosku a rozvaľkám na 1,5 cm a vykrajujem kolieska.
- Nechám podkysnúť,asi 5 min,
- po 5 min ich pootáčam a nechám ešte 5 min kysnúť.Medzi tým si dám zohriať olej.
- Olej by nemal byť veľmi rozpálený.Na vysmažanie potrebujem misku s pokrievkou.Cesto uložím do oleja a znížim troška teplotu
- a misku zakryjem vrchnakom na 2-3 min.
- Po 3 minútach pokrievku odstraním a poobraciam šišky a už nezakryvam vrchnákom.Pečiem na druhej strane ešte 3 minútky.
- Povyberám na papierovú utierku.
- Šišky sú pekné upečené do zlatistá,nadýchané,
- aj vo vnútri pekne upečené a husté.
- Olej po dopečení nieje prepálený a dá sa použiť ešte.
- Hotové pocukrujem a podľa chuťí si ochutím lekvárom,alebo čokoládou.
- Dobrú chuť!