Prečistené maslo

dobreazdravo - bez fotkydobreazdravo, 1. júla 2012

Takto maslo pripravovalo už veľmi dávno. Malo to ale dva dôvody. V prvom rade, keďže neboli chladnicky, museli nejako to maslo upraviť, aby dlhšie Zobraziť celý popisTakto maslo pripravovalo už veľmi dávno. Malo to ale dva dôvody. V prvom rade, keďže neboli chladnicky, museli nejako to maslo upraviť, aby dlhšie vydržalo a zároveň sa dalo na ňom aj vysmážať bez toho, aby sa pripaľovalo. Podľa múdrych kníh o Ájurvéde sa volá ghí, a je vraj elixírom života. Aj keď sa z masla pripravuje, má úplne iné vlastnosti. Viaže na seba toxíny rozpustné v tukoch a odvádza ich z tela. Je lepšie stráviteľné ako rastlinné oleje.

Suroviny





Postup

  1. 1

    Maslo pomaly zohrievam v hrnci s hrubým dnom až začne vrieť, dôležité je to „pomaly“, pretože by sa mohlo spáliť. Po krátkej dobe sa na povrchu objaví pena, oheň vtedy znížim na minimum, a penu postupne zberám. Nechám prebublávať až kým nie je úplne číre, ale musí ostať krásne zlatožlté. Na spodu sa zvykne vytvoriť zrazenina, ale žiadny strach, je chutná, dá sa použiť na poliatie kaše, zeleniny, alebo len tak s chlebom hneď zjesť. Číre maslo precedím do čistého pohára a nechám otvorené vychladnúť. Môže sa skladovať aj mimo chladničky, nič sa mu nestane a je dobré aj mesiac.

Diskusia k receptu

celka
Pamatuji si to z dětství. Maminka to tak dělávala i když už jsme měli
ledničku. Používali jsme toto máslo na maštění knedlíků, kaší a pod.
Čerstvé máslo zase maminka dávala do studené vody a vydrželo
bez ledničky do spotřebování.
valeri
veľmi zaujímavé, uložila so si to, možno niekedy vyskkúšam
jody
Ak sa nemýlim, volá sa to prepustené maslo. A veru, dobrá to vec.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia