Prečistené maslo

Autor receptu: dobreazdravo

Takto maslo pripravovalo už veľmi dávno. Malo to ale dva dôvody. V prvom rade, keďže neboli chladnicky, museli nejako to maslo upraviť, aby dlhšie vydržalo a zároveň sa dalo na ňom aj vysmážať bez toho, aby sa pripaľovalo. Podľa múdrych kníh o Ájurvéde sa volá ghí, a je vraj elixírom života. Aj keď sa z masla pripravuje, má úplne iné vlastnosti. Viaže na seba toxíny rozpustné v tukoch a odvádza ich z tela. Je lepšie stráviteľné ako rastlinné oleje.

Suroviny

Postup

  1. Maslo pomaly zohrievam v hrnci s hrubým dnom až začne vrieť, dôležité je to „pomaly“, pretože by sa mohlo spáliť. Po krátkej dobe sa na povrchu objaví pena, oheň vtedy znížim na minimum, a penu postupne zberám. Nechám prebublávať až kým nie je úplne číre, ale musí ostať krásne zlatožlté. Na spodu sa zvykne vytvoriť zrazenina, ale žiadny strach, je chutná, dá sa použiť na poliatie kaše, zeleniny, alebo len tak s chlebom hneď zjesť. Číre maslo precedím do čistého pohára a nechám otvorené vychladnúť. Môže sa skladovať aj mimo chladničky, nič sa mu nestane a je dobré aj mesiac.