Pražská hovädzia pečienka fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 24. novembra 2013

Nie často sa dostanem ku kvalitnej hovädzine..teraz som dostala úplne kvalitnú, urobila z nej aj veľmi chutný obed..

40 minút
príprava
70 minút
tepelná úprava

Suroviny

600 g
 podľa potreby
 štipka
 štipka
2 ks
2 PL
2 ks
 ako príloha
50 g
1 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    hovädzie mäso somm umyla a osušila...

    Pražská hovädzia pečienka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    pripravila som si plnku...pokrájala som šunku na kocky, ošúpala cibuľu,...na rajničku som dala pol lyžice masti, rozohriala a pokrájala do nej cibuľu...pridala som šunku, hrášok , pokrájanú kápiu, osolila, okorenila a orestovala, pridala 2 vajcia a nechala praženicou spojiť plnku...dala vychladiť...

    Pražská hovädzia pečienka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    urobila som do mäsa otvor a naplnila plnkou...otvor som zašila niťou, aby sa počas dusenia neotvorila..

    Pražská hovädzia pečienka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    na rozpálenej masti som opiekla mäso zo všetkých strán..

    Pražská hovädzia pečienka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    do rajnice som vyliala výpek, nakrájala do neho cibuľu, orestovala, pridala červenú papriku a podliala vodou...vložila som do nej pripravenú mäso a dusila do mäkka..občas podliala vodou..

    Pražská hovädzia pečienka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    keď bola pečienka hotová, vybrala som ju z rajnice a šťavu som zaprášila múkou a zvarila, vložila mäso a spolu podusila ešte chvíľku a dochutila...

    Pražská hovädzia pečienka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    kým sa mäso dusilo, ppripravila som si ryžu a ostatné suroviny ...uložila na tanier, ozdobila vareným vajcom, hráškom a kápiou...prajem dobrú chuť...

    Pražská hovädzia pečienka (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

luss44
veľmi chutný obed, krásne naaranžované, si neuveriteľne šikovná a pracovitá, keď tak sledujem Tvoje výtvory :)
afataga
uz aj spoza rohu poznam podla krasne naaranzovaneho taniera, ze je to tvoj recept :-), vyzera to velmi dobre
ancicka
už uvodné foto prezradza tvoj rcp.Hovädzinu som už dávnejšie nerobila,tak si uložím rcp.kk
anina6
veľmi pekne spracovaný recept aj mäsko. páči sa mi.
margaretka28
pekne si sa pohrala, čo sa týka úpravy taniera, tak v tom si na vareche asi najlepšia
sracz
... "toľká krása chute drása" a evokuje na prijatie milého pozvania a ochutnania nedeľňajšieho obedu, v Tvojom podaní, @izabella929 milá! Aj keď si, v tomto kontexte, nepovedala (zatiaľ) ani slovo, prípadné ponuky rád v*o*p*r*e*d a s poďakovaním, prijímam!!!
3sandra3
Izka... veľmi dobre to vyzerá... nádherne pripravené... musím vyskúšať.
kika1212
@Izka , tento víkend si výborne navarila. Obidva obedy sú výborné, krásne naaranžované. Tešila som sa na Tvoj nedeľný dezert a vôbec nie nadarmo. Nesklamal. Máš ho krásny a určite veľmi chutný. (Takto som to zhrnula do jedného...)
jujoska
pekny recept, musi to byt fajnove. Skoda ze si nam neukazala ako si robila otvor a zasivala ho. Ja osobne si velmi to zasivanie neviem predstavit. Zasit viem kura, lebo ma kozu ale toto ... mozno by som to spinala skor ihlicami. Musis byt fakt velmi sikovna
izabella929
@jujoska..hov ädzie mäso je pevnejšie ako bravčové, preto volím istotu a zošívam otvor ihlou a bielou niťou dvojmo..ihlice síce mám, ale možu sa predsa pri otáčaní mäsa v rajnici uvoľniť a nie že by som ľutovala, že mi plnka vytečie, ale po dokončení a následnom krájaní nebude vyzerať pekne..otvor robím v strede mäsa nožom...treba to robiť opatrne, aby sme neurobili dieru aj inde ako chceme...a keď zošívam, tak asi 1,5 cm od kraja otvoru..nabudúce nafotím aj zošívanie...inak,robievam aj plnenú podbrušinku a to je iba 1 cm.hrubé mäso a do toto 1cm.musím urobiť otvor...to je riadne umenie, ale dá sa to...a robievam takto aj plnenú bravčovú pečeň, tiež je to dosť ťažké, lebo do pečeni ide nôž ako do masla...a pečeň napichnutá, teda porušená sa ani zošiť nedá..chce to trpezlivosť..držím palce..))Ďakujem pekne za komentár..)
baobab
servirovane ako v hlbokom komunizme, prepchate, co je moc, je prilis.
vajce a ryza?
tiginko
náhodou je to milé, že ešte niekto takto tradične servíruje, nie každému sa páči strohosť a moderna. Máš pekne farebné mäsko Izka, určite to bola pochúťka
caterina
pekny recept, aj prezentacia...hned by som sa zahryzla ;)
kimlo
@baobab a ty snad zijes v rannom kapitalizme? Daj nejaky recept, moze byt bez vajca a ryze...
izabella929
@kimlo...v našom štáte sa mnoho ľudí nedokáže zaradiť, nevedia o živote skoro nič..ja sa tomu nedivím, lebo každý by mal predovšetkým na sebe popracovať...ale u nás pracovanie je choroba...našla by sa pre neho u mňa ešte je dna motyka..robil si vietor, aspoň by sa pri robote nepotil aj by mu bolo jedno, či má na tanieri vajce alebo ryžu...odlomil by si aj z toho taniera.-)))
evanaaa
@baobab sa zaregistroval len v pondelok 25.11, ale má inak čistý profil, teraz čaká len na príležitosť, kedy skritizovať a rýpnuť, pravdu má @kimlo , nech zalezie, takých tu nepotrebujeme ( pár už máme, to stačí....).
evanaaa
Ešte som chcela dodať, že aj za ten krátky čas už stihol dosť v práci "kontrolóra".
Prepáč, @izabella929 , k tvojmu receptu len toľko, že je v ňom tvoja práca a trpezlivosť, to plnenie asi nie je jednoduché a ty sa so všetkým tak pekne pohráš.....a k tej spomínanej podbrušine, to máš na mysli hovädziu slabinku? Lebo ak ano, tak je môj obdiv k tebe ešte väčší, ja som teraz z nej robila guláš, a neviem si predstaviť, že by som do nej robila ešte otvor, ovšem, ak je to ono. Ale zošívať pečeň, to už treba ozaj šikovnosti viac ako dosť, nedalo by sa zviazať niťou?
izabella929
@evanaaa...Evka , nič sa nedeje...poznám to nie iba tu, ale aj na iných stránkach..iste, že mu ide o rýpanie..nuž k tomu jedlu asi toľko, každá práca vyžaduje sústredenie...ja keď niečo robím, snažím sa, aby som to nepokazila.. podbrušinku som plnila bravčovú, ale je tam iba úplne tenká tuková blanka, do ktorej sa treba trafiť tak, aby sme ju neprepichli..no je to skutočne o šikovnosti...pečeň sa v žiadnom prípade nedá zošívať, ale ani zaviazať niťou, lebo je pevná a veľmi jemná..takže nič iné sa nedá robiť, iba dávať veľký pozor...už som ju plnila 2x a bola som šťastná, že som ju nenapichla..Ďakujem ti pekne za slová uznania.-)
baobab
ul len ta motyka mi chyba ku stastiu a hned by som tu tvoju preplacanu prechvastanu kuchynu videl v inom svetle
izabella929
@baobab..srde čne ťa privítam v mojej záhrade na jar...mám pre teba potyku,hrable a 120 tku kosu...oháňať sa môžeš na ktorú stranu sa ti bude páčiť..som zvedavá strašne, čo v tebe je, okrem múdrych rečí...moja kuchyňa nie je prechválená, je tam kopa roboty, ale len mojej..inak mám tu link na diskusii...pozri si to, čo ťa na jar u mňa očakáva a budeš môcť aj zavárať, ak niečo dopestuješ..neviem v akom svetle chceš vidieť moju kuchyňu, ale predovšetkým je čistá..krásne Vianoce......