Foto: sracz
Urobiť praženicu dokáže už aj „fotľak, či vozger“ predškolského veku. Ale urobiť dobrú praženicu, to už chce „gríf“! Roky som sa pasoval s „cizelovaním“ Zobraziť celý popisUrobiť praženicu dokáže už aj „fotľak, či vozger“ predškolského veku. Ale urobiť dobrú praženicu, to už chce „gríf“! Roky som sa pasoval s „cizelovaním“ jednotlivých postupov, než som sa dostal na ten svoj „Pick of Gastro“! Čiastkové empírie, nápady a pokusy som povýšil až na vedeckú úroveň a stál ma v prepočte viac než 19 600 euro. Vynaložené úsilie, námaha i výdavky však stáli za to. S napätím očakávam Vaše odborné, recenzie a oponentské posudky aj na tento môj ďalší habilitačný experiment!
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
2 PL |
|
1-2 PL |
|
5-6 PL mladý |
|
5-6 podľa chuti pásikov |
|
4-5 ks surové |
|
1-2 PL |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti čerstvo mleté |
|
Postup
-
1
celé tajomstvo tejto lahodnej, hebkej až „nadýchanej“ praženice, po realizácii niekoľkých desiatok pokusov, spočíva v jednoduchom „fígli“! Všetky ingrediencie som uložil do čistej panvice za studena postupne: olej, malé kocky taveného syra, na Ø 3÷4 mm pokrájané „disky“ póru, pásiky šunky alebo klobásy (ale nemusia byť), čerstvé vajíčka, maslo, soľ a čerstvo mleté čierne korenie
-
2
naplnenú panvicu som uložil na zdroj tepla, z 10 polohovateľných stupňov som nastavil 4° a od „štartu až do cieľa“ som zľahka zmes premiešaval
-
3
v momente, keď začala „chytať dno“, som ju hranou varešky uvoľňoval a pokračoval v miešaní; je dobré pamätať aj na to, že dno panvice ostáva horúce aj po vypnutí zdroja tepla a „finišovať“ s panvicou položenou mimo neho
-
4
mojej vzácnej ½ som praženicu, ozdobenú zelenými „V_éčkami“ vňate póru, servíroval s domácim chlebíkom
-
5
a ja už tradične priamo z panvice, s vareškou
Ten syr tam pridal novú výbornú chuť a s tým pórkem...
Véru, gdo sa ste dobre najest - mosí sa naučit dobre varit!
(Len prečo sa tie dobroty ukladajú na tele?)