Praženica - pomalý mix - podľa mňa fotorecept

sracz - fotkasracz, 28. decembra 2015
Praženica - pomalý mix - podľa mňa (fotorecept)
Foto: sracz

Urobiť praženicu dokáže už aj „fotľak, či vozger“ predškolského veku. Ale urobiť dobrú praženicu, to už chce „gríf“! Roky som sa pasoval s „cizelovaním“ Zobraziť celý popisUrobiť praženicu dokáže už aj „fotľak, či vozger“ predškolského veku. Ale urobiť dobrú praženicu, to už chce „gríf“! Roky som sa pasoval s „cizelovaním“ jednotlivých postupov, než som sa dostal na ten svoj „Pick of Gastro“! Čiastkové empírie, nápady a pokusy som povýšil až na vedeckú úroveň a stál ma v prepočte viac než 19 600 euro. Vynaložené úsilie, námaha i výdavky však stáli za to. S napätím očakávam Vaše odborné, recenzie a oponentské posudky aj na tento môj ďalší habilitačný experiment!

2÷3
porcie
7 minút
príprava
5÷7 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 PL
1-2 PL
5-6 PL mladý
5-6 podľa chuti pásikov
4-5 ks surové
1-2 PL
podľa chuti
podľa chuti čerstvo mleté




Postup

  1. 1

    celé tajomstvo tejto lahodnej, hebkej až „nadýchanej“ praženice, po realizácii niekoľkých desiatok pokusov, spočíva v jednoduchom „fígli“! Všetky ingrediencie som uložil do čistej panvice za studena postupne: olej, malé kocky taveného syra, na Ø 3÷4 mm pokrájané „disky“ póru, pásiky šunky alebo klobásy (ale nemusia byť), čerstvé vajíčka, maslo, soľ a čerstvo mleté čierne korenie

    Praženica - pomalý mix - podľa mňa (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    naplnenú panvicu som uložil na zdroj tepla, z 10 polohovateľných stupňov som nastavil 4° a od „štartu až do cieľa“ som zľahka zmes premiešaval

    Praženica - pomalý mix - podľa mňa (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    v momente, keď začala „chytať dno“, som ju hranou varešky uvoľňoval a pokračoval v miešaní; je dobré pamätať aj na to, že dno panvice ostáva horúce aj po vypnutí zdroja tepla a „finišovať“ s panvicou položenou mimo neho

    Praženica - pomalý mix - podľa mňa (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    mojej vzácnej ½ som praženicu, ozdobenú zelenými „V_éčkami“ vňate póru, servíroval s domácim chlebíkom

    Praženica - pomalý mix - podľa mňa (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    a ja už tradične priamo z panvice, s vareškou

    Praženica - pomalý mix - podľa mňa (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

izabella929
@sracz , výmysleník...vyzerá to veľmi chutne.-) praženicu robím iba vtedy,ako mám domáce vajíčka..no a teraz ich mávam iba občas...keď budem mať k nim prístup, určite vyskúšam tvoj recept.-)
jerica
čo dodať, tvoja praženica by mala mať v názve prívlastok "aj s úsmevom" si nám to podal :-)
apolka
No skusala som ju a je vyborna mnam!!!!Pochvala
popoluska340
Receptik ukladam,a najblizsie vyskusam.Spravila by som ho zajtra,ale nemam doma por.Kupim,a budem kuchtit.Moj manzel miluje prazenicku,tak sa potesi.
snahulak
No Sracz - bolo to až výborné!
Ten syr tam pridal novú výbornú chuť a s tým pórkem...
Véru, gdo sa ste dobre najest - mosí sa naučit dobre varit!
(Len prečo sa tie dobroty ukladajú na tele?)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia