Praženica - pomalý mix - podľa mňa (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Urobiť praženicu dokáže už aj „fotľak, či vozger“ predškolského veku. Ale urobiť dobrú praženicu, to už chce „gríf“! Roky som sa pasoval s „cizelovaním“ jednotlivých postupov, než som sa dostal na ten svoj „Pick of Gastro“! Čiastkové empírie, nápady a pokusy som povýšil až na vedeckú úroveň a stál ma v prepočte viac než 19 600 euro. Vynaložené úsilie, námaha i výdavky však stáli za to. S napätím očakávam Vaše odborné, recenzie a oponentské posudky aj na tento môj ďalší habilitačný experiment!

2÷3
porcie
7 minút
príprava
5÷7 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. celé tajomstvo tejto lahodnej, hebkej až „nadýchanej“ praženice, po realizácii niekoľkých desiatok pokusov, spočíva v jednoduchom „fígli“! Všetky ingrediencie som uložil do čistej panvice za studena postupne: olej, malé kocky taveného syra, na Ø 3÷4 mm pokrájané „disky“ póru, pásiky šunky alebo klobásy (ale nemusia byť), čerstvé vajíčka, maslo, soľ a čerstvo mleté čierne korenie
  2. naplnenú panvicu som uložil na zdroj tepla, z 10 polohovateľných stupňov som nastavil 4° a od „štartu až do cieľa“ som zľahka zmes premiešaval
  3. v momente, keď začala „chytať dno“, som ju hranou varešky uvoľňoval a pokračoval v miešaní; je dobré pamätať aj na to, že dno panvice ostáva horúce aj po vypnutí zdroja tepla a „finišovať“ s panvicou položenou mimo neho
  4. mojej vzácnej ½ som praženicu, ozdobenú zelenými „V_éčkami“ vňate póru, servíroval s domácim chlebíkom
  5. a ja už tradične priamo z panvice, s vareškou