Pravá macedónska Ljutenica fotorecept

danja301 - fotkadanja301, 20. augusta 2014
Pravá macedónska Ljutenica (fotorecept)
Foto: danja301

Tento recept pochadza z Macedonska.Na vareche som objavila niekolko podobnych receptov,ale tento ma naucila moja macedonska svokra a takto ljutenicu robime kazdy rok.Nafotila som ju krok za krokom, lebo ak sa nedodrzi presny postup starych materi nie je to ono.Dufam,ze sa vam moj recept zapaci a vyskusate ho aj vy.Mnozstvo uvadzam v povodnom zneni ,ale kazdy si ho moze prisposobit podla svojich moznosti.

3-4 hod minút
príprava

Suroviny

15 kg
5 kg
2 l
 za hrsť
 za hrsť
1 šálka
 za hrsť
1 väčší zväzok

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Umyjeme a olupeme si paradajky,ak to nejde,obarime ich vriacou vodou a nechame par minut odstat

    Pravá macedónska Ljutenica (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Umyjeme a osusime papriky pred pecenim

    Pravá macedónska Ljutenica (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pokrajane paradajky dame do hrnca a prazime bez oleja,stale premiesavame

    Pravá macedónska Ljutenica (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Papriky opecieme vonku na ohni ,na grile ,alebo na platni sporaka,nedavame ich do rury,lebo sa zaparia a stratia tu jedinecnu chut z opekania

    Pravá macedónska Ljutenica (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Opecene papriky davame do igelitoveho vrecuska,alebo inej uzavretej nadoby ,aby sa dobre zaparili a supka sa dobre oddelovala od duziny ,ak mame vsetky papriky opecene,olupeme ich ,zvnutra vycistime od semiacok a krajame nozikom na male kusky pripadne duziny pozdlz roztrhneme akoby na pasiky

    Pravá macedónska Ljutenica (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ak uz mame z paradajok praziacich sa odparenu vodu a mozeme varechou vytvorit takuto cesticku ,pridame pokrajane papriky

    Pravá macedónska Ljutenica (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ked zacne zmes vriet ,nalejeme do nej pol litra oleja ,miesame a prazime dalej.

    Pravá macedónska Ljutenica (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Ked sa olej vpije, pridame feferonky ,petrzlen a ostatne ingrediencie a za staleho miesania prazime dalej.Postupne prilievame zvysny olej.

    Pravá macedónska Ljutenica (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Zmes sa zahustuje a postupne dostava tu spravnu konzistenciu

    Pravá macedónska Ljutenica (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Skusku spravnosti hustoty si urobite tak ,ze na tanierik si date trocha z praziacej sa zmesi.Ako vidite na obrazku ,este to nie je uplne huste,lebo po okrajoch sa nachadza stava z paradajok.Miesame a prazime dalej az kym sa zmes uplne nezahusti ,pri miesani sami pocitite ,ze hustota je spravna ,ak vam bude chytat spodok hrnca,pozor ,ak si teraz odskocite ,zmes prihori a zapach uz von nedostanete.Ljutenica strati chut

    Pravá macedónska Ljutenica (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Pri plneni sterilizovanych flias,by vas spodok hrnca mal vyzerat takto,spravna hustota a zaverecna faza.

    Pravá macedónska Ljutenica (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Naplnene flase zatvorime a dame do sucheho dinstu.Dobru chut;)

    Pravá macedónska Ljutenica (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

18 komentárov k receptu
bud je to ako taky zimny salatik - predjedlo k aperitivu ,alebo jednoducho na chlebik ,k tomu kusok ovcieho syra.....olivy...komu ako hrdlo raci:)
Ďakujem za oba dnešné recepty. Zatiaľ som skúšala robiť len ajvar, ljutenicu mám veľmi rada, takže skúsim podľa teba. Apetitka ma tiež veľmi zaujala a keďže som ju ešte nejedla, zajtra idem nakúpiť suroviny. Tie papričky v apetitke by mohli byť možno aj baranie rožky. Dúfam, že ich zoženiem a idem na to.
suchy disnst je ,ze horucu zmes si plnis do flias ,ktore pred tym aj s vrchnakmi zohrejes v rure .Plne flase poztvras a dam pod deku uplne vychladnut...ja to robim tak ,tie viecka pri kombinacii teplej zmesi a horucich flias( ja ich davam na 90 -100 st) chytia ,len flase treba zabalit do deky a neodkryvat, kym nevychladnu.....ked tie recepty vyskusate,dajte mi vediet,ako vam vysli a ako vam chutia...
fuha, aj toto vyzera byt vyborne, prosim ta, co su tie zlte veci na obr. 8 a 9? vyzera to ako kukurica :-), no ale teda vobec to nie je pracne :-), supat 15kg paprik a 5 kg paradajok, to by som potom musela ist na dovolenku :-), kolko asi vyjde z toho mnozstva? lebo ma laka skusit z mensej davky, ljutenica by mala byt ljuta, tak by som este supla trochu cilli
:) na obrazkoch 8 a 9 nie su kukurice,ale pridane feferonky ,z tejto davky by malo vyjst okolo 5 velkych flias...nie je to vela ,ale je to velmi syte a je sa to v malom mnozstve,alebo sa da chlebik
no idem dnes iné z paradajok, ale toto ma oslovilo teda, ukladám a z menšieho množstva skúsim zrejme, tá chuť ma láka, pekne si recept popísala
Aj ja robievam kazdy rok ajvar a ljutenicu zo 100kg paprik :) Jeden den pecieme a supeme papriku a na druhy den varime ,mam zasobu na cely rok :)
Ja mám starý recept na ajvar, je to podľa tohoto zmiešanina ajvaru a ljutenice: 1 kg baklažán, 1 kg paprika a 1 kg paradajky.Upečieme,olúpeme ,pomelieme na mäsovom mlynčeku,varíme s pridaním soli,oleja 2 dl až sa zahustí/ako je uvedené v predchádzajúcich receptoch/,dáme do flaštičiek a sterilizujeme.Najdôležitejšie je, že pred konzumáciou pridáme do zmesi nasekaný cesnak a nasekanú petržlenovú vňať.Natierame na chlebík.Odporúčam vyskúšať aj tento recept.Zelenina pojme veľa oleja.V pôvodnom recepte bolo 1/2 litra.
Ďakujem za Tvoje skvelé recepty :-*
Milujem vôňu tejto zeleninky aj milujem tento kraj a všetkého, čo sa ho týka.
Jednoznacne 5* a rád by som dal oveľa viac :-)

Pridaj komentár k receptu: