Pravá macedónska Ljutenica (fotorecept)

Autor receptu: danja301

Tento recept pochadza z Macedonska.Na vareche som objavila niekolko podobnych receptov,ale tento ma naucila moja macedonska svokra a takto ljutenicu robime kazdy rok.Nafotila som ju krok za krokom, lebo ak sa nedodrzi presny postup starych materi nie je to ono.Dufam,ze sa vam moj recept zapaci a vyskusate ho aj vy.Mnozstvo uvadzam v povodnom zneni ,ale kazdy si ho moze prisposobit podla svojich moznosti.

3-4 hod minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Umyjeme a olupeme si paradajky,ak to nejde,obarime ich vriacou vodou a nechame par minut odstat
  2. Umyjeme a osusime papriky pred pecenim
  3. Pokrajane paradajky dame do hrnca a prazime bez oleja,stale premiesavame
  4. Papriky opecieme vonku na ohni ,na grile ,alebo na platni sporaka,nedavame ich do rury,lebo sa zaparia a stratia tu jedinecnu chut z opekania
  5. Opecene papriky davame do igelitoveho vrecuska,alebo inej uzavretej nadoby ,aby sa dobre zaparili a supka sa dobre oddelovala od duziny ,ak mame vsetky papriky opecene,olupeme ich ,zvnutra vycistime od semiacok a krajame nozikom na male kusky pripadne duziny pozdlz roztrhneme akoby na pasiky
  6. Ak uz mame z paradajok praziacich sa odparenu vodu a mozeme varechou vytvorit takuto cesticku ,pridame pokrajane papriky
  7. Ked zacne zmes vriet ,nalejeme do nej pol litra oleja ,miesame a prazime dalej.
  8. Ked sa olej vpije, pridame feferonky ,petrzlen a ostatne ingrediencie a za staleho miesania prazime dalej.Postupne prilievame zvysny olej.
  9. Zmes sa zahustuje a postupne dostava tu spravnu konzistenciu
  10. Skusku spravnosti hustoty si urobite tak ,ze na tanierik si date trocha z praziacej sa zmesi.Ako vidite na obrazku ,este to nie je uplne huste,lebo po okrajoch sa nachadza stava z paradajok.Miesame a prazime dalej az kym sa zmes uplne nezahusti ,pri miesani sami pocitite ,ze hustota je spravna ,ak vam bude chytat spodok hrnca,pozor ,ak si teraz odskocite ,zmes prihori a zapach uz von nedostanete.Ljutenica strati chut
  11. Pri plneni sterilizovanych flias,by vas spodok hrnca mal vyzerat takto,spravna hustota a zaverecna faza.
  12. Naplnene flase zatvorime a dame do sucheho dinstu.Dobru chut;)