Marcipánové pralinky
Marcipánové pralinky

Pralinky z domáceho marcipánu plnené kakaovým krémom

Jana Štrbková
Medové motúzy, 26. decembra 2023
Pralinky z domáceho marcipánu plnené kakaovým krémom
Foto: Jana Štrbková

Neodolateľné kúsky z domáceho marcipánu plného mandlí.

22 ks
porcií
45 (+ chladenie) minút
príprava
10 minút
na 175 °C

Suroviny

Marcipánová hmota:
150 g lúpané
1 PL
2 PL
1 PL (alebo ružová voda)
1 ks
Plnka:
150 g stuhnuté
70 g
1 PL
2 PL
1/2 ČL
1 ČL
10 ml
Poleva:
150 g
1 PL




Postup

  1. 1

    Mandle najemno pomelieme, primiešame k nim práškový cukor a ešte premixujeme. Pridáme med, vodu z pomarančových kvetov alebo ružovú vodu a zapracovávame tak dlho, kým nám nevznikne kompaktná hmota. Takto pripravenú marcipánovú hmotu nastrúhame a pridáme k nej bielok. (Ak chcete mať v marcipáne čistú chuť mandlí, nahraďte v recepte vodu z pomarančových kvetov či ružovú vodu mandľovým likérom.)

  2. 2

    Z hmoty vytvarujeme valček a nakrájame ho asi na 22 kúskov. Z každého vytvoríme v dlaniach guľôčku, ktorú položíme na papier na pečenie a mierne prstom sploštíme.

  3. 3

    Pečieme v rúre vyhriatej na 175 °C asi 10 minút.

  4. 4

    Na plnku zmiešame maslo s oboma cukrami, kakaom, so škoricou, zázvorom, pridáme rum. Na 15 minút odložíme do chladničky, potom rozdelíme tiež na 22 kúskov. Tie vrstvíme na upečené vychladnuté marcipánové vrstvy, aby vznikli pralinky približne v tvare kvapiek.

  5. 5

    Na polevu vo vodnom kúpeli rozohrejeme maslo s čokoládou a pralinky napichnuté na špajdľu v nej namáčame, necháme odkvapkať na mriežke.

Diskusia k receptu