Foto: bardy1
Tento recept som našiel na stránke mimibazar.sk - vložila ho tam užívateľka "Adusha22". Vždy keď sme s manželkou v Rakúsku, tak tento praclík patrí Zobraziť celý popisTento recept som našiel na stránke mimibazar.sk - vložila ho tam užívateľka "Adusha22". Vždy keď sme s manželkou v Rakúsku, tak tento praclík patrí medzi naše naj ... :-) Preto sme hľadali recept. Je to klasické kysnuté cesto, ale jeho chuť a farbu mu dodáva, tzv. "luhovanie" - t.j. varenie cca 1 min. v roztoku hydroxidu sodíka (napr. sóda bikarbóna). Verím, že bude chutiť všetkým!
porcií
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Do domácej pekárne vložíme postupne suroviny na cesto - vlažnú vodu, cukor, múku, soľ a nakoniec som pridal 1 balík sušeného droždia. Ak chcete použiť čerstvé droždie, tak to vložte do vlažnej vody, pridajte cukor a nechajte spraviť kvások cca 10 min. (vytvorí sa "pena" ktorá "bublinkuje"). Až potom pridajte múku a soľ.
- 2
Zapneme program "CESTO", resp. "DOUGH" ak máte anglické nápisy ako ja. Necháme vymiesiť a vykysnúť. V našej pekárničke to trvá 1:30 hod. Môžete však cesto vymiesiť samozrejme aj ručne a nechať vykysnúť.
- 3
Následne cesto rozdelíme na cca 10-12 častí. Čím väčšie časti, tým väčšie samotné praclíky.
- 4
Jednotlivé časti vytvarujeme rukami na dlhý válček. Ideálne 50 až 60 cm.. Zo začiatku mi to moc nešlo, ale po 3. praclíku som už chytil prax ... :-) Je dobré vyváľkať cesto čo najtenšie, pretože pri luhovaní a pečení ešte nakysne. Potom by boli praclíky moc "tučné".
- 5
A potom takto tvarujeme
- 6
Následne prekrížime...
- 7
Potom pretočíme v strede a spojíme. To spojenie treba poriadne stlačiť, inak sa tvar rozpadne pri luhovaní.
- 8
Ako predposledný bod je potrebné cesto luhovať. Do 1 litra vriacej vody vsypeme 4 balíčky sódy bikarbóny (60 g). Necháme rozpustiť. Následne vkladáme predpripravené praclíky do vody. Odporúčam po 1 kuse. Cesto vám bude plávať, preto ho pritlačte obracačkou. Luhujeme 1 až 1:15 min. Viac ani menej nie je vhodne. Cesto potom nie je chutné.
- 9
Necháme odvkapkať, ideálne sa papierovú utierku. Nemajte však na nej cesto dlhšie ako minútku, potom by sa papier prichytil na cesto :-)
- 10
Praclíky poukladáme na plech, ktorý predtým poriadne vytrieme obyčajným maslom. Na záver ešte narežeme po bokoch hlboké zárezy, a roztiahneme ich. Takto docielime, že po upečení budeme mať praclík klasický rez na boku s bielou farbou.
- 11
Posolíme hrubozrnnou soľou. Nám došla, tak som ju posypal obyčajnou. Môžete pridať aj sezam alebo rascu.
- 12
Dáme na plech a pečieme na 200°C na teplovzdušnej rúre cca 18-23 minút. Praclíky treba sledovať. Keď sú tmavo-hnedé, tak sú hotové. Po vytiahnutí z rúry môžeme praclíky potrieť iba vodou, aby zmäkli. Dobrú chuť !
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
rozdiel:
pracliky sa luhuju v sóde a bagles sa varia v cukrovej vode az potom sa pecu.
doma som ich nikdy zatial neskusala prave kvoli ich specifickosti ked som ich jedla len na pochode...
To musí byť omyl, oprav to, prosím ťa, aby si niekto neublížil.
pripájam sa..pýtala som sa aj muža-potvrdil-lúh sodný=žieravina..určite je to zle napísané!!!stačí napísať soda bicarbona..to je už o niečom inom...
vidíš-takto povrchne čítame recepty...autor omyl určite nechcene urobil...
recept obsahuje aj video