Praclík lúhovaný - originál ako v Rakúsku

bardy1 - bez fotkybardy1, 30. decembra 2012
Praclík lúhovaný - originál ako v Rakúsku
Foto: bardy1

Tento recept som našiel na stránke mimibazar.sk - vložila ho tam užívateľka "Adusha22". Vždy keď sme s manželkou v Rakúsku, tak tento praclík patrí Zobraziť celý popisTento recept som našiel na stránke mimibazar.sk - vložila ho tam užívateľka "Adusha22". Vždy keď sme s manželkou v Rakúsku, tak tento praclík patrí medzi naše naj ... :-) Preto sme hľadali recept. Je to klasické kysnuté cesto, ale jeho chuť a farbu mu dodáva, tzv. "luhovanie" - t.j. varenie cca 1 min. v roztoku hydroxidu sodíka (napr. sóda bikarbóna). Verím, že bude chutiť všetkým!

12
porcií
90 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

Cesto:
500 g
250 ml vlažná
30 g
0,5 ČL
1-1,5 ČL
Lúhovanie:
1 l horúca
60 g
 na posypanie




Postup

  1. 1

    Do domácej pekárne vložíme postupne suroviny na cesto - vlažnú vodu, cukor, múku, soľ a nakoniec som pridal 1 balík sušeného droždia. Ak chcete použiť čerstvé droždie, tak to vložte do vlažnej vody, pridajte cukor a nechajte spraviť kvások cca 10 min. (vytvorí sa "pena" ktorá "bublinkuje"). Až potom pridajte múku a soľ.

  2. 2

    Zapneme program "CESTO", resp. "DOUGH" ak máte anglické nápisy ako ja. Necháme vymiesiť a vykysnúť. V našej pekárničke to trvá 1:30 hod. Môžete však cesto vymiesiť samozrejme aj ručne a nechať vykysnúť.

  3. 3

    Následne cesto rozdelíme na cca 10-12 častí. Čím väčšie časti, tým väčšie samotné praclíky.

    Praclík lúhovaný - originál ako v Rakúsku - obrázok 3
  4. 4

    Jednotlivé časti vytvarujeme rukami na dlhý válček. Ideálne 50 až 60 cm.. Zo začiatku mi to moc nešlo, ale po 3. praclíku som už chytil prax ... :-) Je dobré vyváľkať cesto čo najtenšie, pretože pri luhovaní a pečení ešte nakysne. Potom by boli praclíky moc "tučné".

    Praclík lúhovaný - originál ako v Rakúsku - obrázok 4
  5. 5

    A potom takto tvarujeme

    Praclík lúhovaný - originál ako v Rakúsku - obrázok 5
  6. 6

    Následne prekrížime...

    Praclík lúhovaný - originál ako v Rakúsku - obrázok 6
  7. 7

    Potom pretočíme v strede a spojíme. To spojenie treba poriadne stlačiť, inak sa tvar rozpadne pri luhovaní.

    Praclík lúhovaný - originál ako v Rakúsku - obrázok 7
  8. 8

    Ako predposledný bod je potrebné cesto luhovať. Do 1 litra vriacej vody vsypeme 4 balíčky sódy bikarbóny (60 g). Necháme rozpustiť. Následne vkladáme predpripravené praclíky do vody. Odporúčam po 1 kuse. Cesto vám bude plávať, preto ho pritlačte obracačkou. Luhujeme 1 až 1:15 min. Viac ani menej nie je vhodne. Cesto potom nie je chutné.

    Praclík lúhovaný - originál ako v Rakúsku - obrázok 8
  9. 9

    Necháme odvkapkať, ideálne sa papierovú utierku. Nemajte však na nej cesto dlhšie ako minútku, potom by sa papier prichytil na cesto :-)

    Praclík lúhovaný - originál ako v Rakúsku - obrázok 9
  10. 10

    Praclíky poukladáme na plech, ktorý predtým poriadne vytrieme obyčajným maslom. Na záver ešte narežeme po bokoch hlboké zárezy, a roztiahneme ich. Takto docielime, že po upečení budeme mať praclík klasický rez na boku s bielou farbou.

    Praclík lúhovaný - originál ako v Rakúsku - obrázok 10
  11. 11

    Posolíme hrubozrnnou soľou. Nám došla, tak som ju posypal obyčajnou. Môžete pridať aj sezam alebo rascu.

    Praclík lúhovaný - originál ako v Rakúsku - obrázok 11
  12. 12

    Dáme na plech a pečieme na 200°C na teplovzdušnej rúre cca 18-23 minút. Praclíky treba sledovať. Keď sú tmavo-hnedé, tak sú hotové. Po vytiahnutí z rúry môžeme praclíky potrieť iba vodou, aby zmäkli. Dobrú chuť !

    Praclík lúhovaný - originál ako v Rakúsku - obrázok 12

Diskusia k receptu

bodenloos
Vždy keď som v D, tak si dávam praclík. Babky niekde v Švábsku sa rozplývali nad hmmmm BRAZELN, pokial u nas kupovaný mi nikdy nesposoboval prezitie niečoho intenzivneho, ze by som zo seba vydal to hmmmm. Az ked som ochutnal v Sasku a Bremach uvedomil som si rozdiel .Mám stiahnutých zopár receptov, všade tam písali že ponoriť do hydroxidu sodného, ale vždy som to pokladal za chybu v preklade.
babkamt
Jedla som ich v zábavnom parku pri Viedni. Jeden stál 2 eurá. Vnučka ich spratala 3 kusy. Teraz si ich môžem upiecť podľa tvojho receptu doma.
milina
Nerozumiem - koľko sa lúhujú? 1 min až 15 min???
erikao
minúta až minúta a 15 sekúnd, predpokladám...
zinnajdha
podobne som piekla praclíky kedysi dávno, keď som sa viac venovala rodine. Rozdiel je len v tom, že namiesto lúhovania som praclíky krátko povarila. Taký bol recept. Myslím, že už ho nemám. Ukladám, ak by som niekedy mala viac času...
honestka
neda sa prejst NY bez toho, aby sa clovek nan nezlakal a su fantasticke!
rozdiel:
pracliky sa luhuju v sóde a bagles sa varia v cukrovej vode az potom sa pecu.
doma som ich nikdy zatial neskusala prave kvoli ich specifickosti ked som ich jedla len na pochode...

sovka62
Hydroxid sodný? Teda po našom lúh? Ale veď to je žieravina, ktorá sa používa na dezinfekciu, ale na zapchanú kanalizáciu!
To musí byť omyl, oprav to, prosím ťa, aby si niekto neublížil.
radost
@sovka
pripájam sa..pýtala som sa aj muža-potvrdil-lúh sodný=žieravina..určite je to zle napísané!!!stačí napísať soda bicarbona..to je už o niečom inom...
vidíš-takto povrchne čítame recepty...autor omyl určite nechcene urobil...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia