Praclík lúhovaný - originál ako v Rakúsku
Autor receptu: bardy1
Tento recept som našiel na stránke mimibazar.sk - vložila ho tam užívateľka "Adusha22". Vždy keď sme s manželkou v Rakúsku, tak tento praclík patrí medzi naše naj ... :-)
Preto sme hľadali recept. Je to klasické kysnuté cesto, ale jeho chuť a farbu mu dodáva, tzv. "luhovanie" - t.j. varenie cca 1 min. v roztoku hydroxidu sodíka (napr. sóda bikarbóna).
Verím, že bude chutiť všetkým!
12 porcií |
90 minút príprava |
20 minút na 200 °C |
Postup
- Do domácej pekárne vložíme postupne suroviny na cesto - vlažnú vodu, cukor, múku, soľ a nakoniec som pridal 1 balík sušeného droždia.
Ak chcete použiť čerstvé droždie, tak to vložte do vlažnej vody, pridajte cukor a nechajte spraviť kvások cca 10 min. (vytvorí sa "pena" ktorá "bublinkuje"). Až potom pridajte múku a soľ.
- Zapneme program "CESTO", resp. "DOUGH" ak máte anglické nápisy ako ja. Necháme vymiesiť a vykysnúť. V našej pekárničke to trvá 1:30 hod.
Môžete však cesto vymiesiť samozrejme aj ručne a nechať vykysnúť.
- Následne cesto rozdelíme na cca 10-12 častí. Čím väčšie časti, tým väčšie samotné praclíky.
- Jednotlivé časti vytvarujeme rukami na dlhý válček. Ideálne 50 až 60 cm.. Zo začiatku mi to moc nešlo, ale po 3. praclíku som už chytil prax ... :-) Je dobré vyváľkať cesto čo najtenšie, pretože pri luhovaní a pečení ešte nakysne. Potom by boli praclíky moc "tučné".
- A potom takto tvarujeme
- Následne prekrížime...
- Potom pretočíme v strede a spojíme. To spojenie treba poriadne stlačiť, inak sa tvar rozpadne pri luhovaní.
- Ako predposledný bod je potrebné cesto luhovať. Do 1 litra vriacej vody vsypeme 4 balíčky sódy bikarbóny (60 g). Necháme rozpustiť.
Následne vkladáme predpripravené praclíky do vody. Odporúčam po 1 kuse. Cesto vám bude plávať, preto ho pritlačte obracačkou. Luhujeme 1 až 1:15 min. Viac ani menej nie je vhodne. Cesto potom nie je chutné.
- Necháme odvkapkať, ideálne sa papierovú utierku. Nemajte však na nej cesto dlhšie ako minútku, potom by sa papier prichytil na cesto :-)
- Praclíky poukladáme na plech, ktorý predtým poriadne vytrieme obyčajným maslom. Na záver ešte narežeme po bokoch hlboké zárezy, a roztiahneme ich.
Takto docielime, že po upečení budeme mať praclík klasický rez na boku s bielou farbou.
- Posolíme hrubozrnnou soľou. Nám došla, tak som ju posypal obyčajnou. Môžete pridať aj sezam alebo rascu.
- Dáme na plech a pečieme na 200°C na teplovzdušnej rúre cca 18-23 minút. Praclíky treba sledovať. Keď sú tmavo-hnedé, tak sú hotové.
Po vytiahnutí z rúry môžeme praclíky potrieť iba vodou, aby zmäkli.
Dobrú chuť !