Posúch

alaba - bez fotkyalaba, 11. marca 2010

Posuch je u nas doma velmi oblubeny - ci uz samotny, namiesto chleba/peciva s akoukolvek prilohou (pre masozravcov so salamou a pre ostatnych trebars Zobraziť celý popisPosuch je u nas doma velmi oblubeny - ci uz samotny, namiesto chleba/peciva s akoukolvek prilohou (pre masozravcov so salamou a pre ostatnych trebars syr + zelenina) alebo ako priloha ku gulasu a inym hustym polievkam.

35 minút
príprava
40 minút
na 160 °C

Suroviny

700  g
1 dcl
1 lyžička
podľa potreby
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Zo všetkých surovín vypracujeme polotekuté cesto (radšej riedke, nie moc husté) - necháme vykysnúť. Semienka do cesta pridávame podľa vlastnej chuti : niekomu stačí trochu kmínu, niekto tam má rád aj slnečnicu . Treba vyskúšať viacero variant . Prípadne sa môže použiť chlebová múka.

  2. 2

    Potom cesto vylejeme na vyšší vymastený plech a podľa potreby povrch trochu urovnáme (najlepšie rukami, namočenými do vody). Na plechu ešte necháme chvíľu kysnúť.

  3. 3

    Dáme piecť do vyhriatej rúry – prvých 15 minút na vyššej teplote. Po cca 20-30 minútach, keď je už povrch zapečený, potrieť olejom a cesnakom, prípadne posypať slnečnicou a dopiecť.

Diskusia k receptu

resko
kedˇ doma nemáme chleba,robím posúchy trochu jednoduchšie. Do hladkej múky(množstvo podľa potreby )pridám štipku sódy bikarbóny,soľ,olej(nemusí byť),vodu podľa potreby-cesto robím polotuhé,tvarujem placky a opekám na el. grile alebo na platni.Niekedy pridám kukuričnú múku(sú trochu sladšie)
1956
Moja mama vždy keď jej ostanú varené zemiaky/celé alebo pomágané/ postúha pridá trochu mlieka alebo vody,trochu sódy bikarbón alebo prášku do pečiva a hladkú múku. Cesto musí byť tuhšie aby sa dalo rozvaľkať.Keď nie je môže byť aj polohrubá. Všetko dokopy zmiesi vyvaľká a dá piecť na plech do rúry. Ja ich mám veľmi rada pečené na panvici . Výborná je k tomu biela káva alebo bylinkový čaj. Mne sa to nechce robiť, tak vždy sa teším, keď mama donesie upečený a hotový na stôll. Tak teda dobrú chuť.
hefi
Výborný tip dievčatá, keď MTZ zabudne kúpiť chlebík, skúsim, dík
honestka
A keby ste chceli ohurit niekedy aj navstevu, tak na takto pripravene cesto nasypte, alebo vmiesajte rozne bylinky a semiacka, (ja mam rada rozmarin, alebo bazalku), nechajte podkysnut a mate na svete fancy taliansku "Focaccia bread"- tento sa moze urobit aj z tuhsieho cesta (maksie vsak ako na chlieb).
ayse
idem vyskúšať a uvidím :)
anarch
idem skúsiť na to dať nivu a šunku čo to urobí :)
motyka
Výborný a nenáročný recept, hlavne, keď sa nechce ísť nikomu na nákup chleba. Určite budem piecť. Hodil by sa mi aj teraz, ale nemám hladkú múku. Alaba, alebo aj ostatné varecháčky - nešlo by to aj s polohrubej ?
Nie ste na nete - napíšte. Ďakujem.
motyka
radosť, ďakujem pekne. Nemala som odvahu včera piecť z polohrubej, potrebovala som ho asi o hodinu, tak som išla na nákup chleba. Ale pekne díky, že si sa ozvala, najbližšie vyskúšam. Vďaka.
alaba
Pre motyka : s polohrubou som to neskúšala, ale asi by to moc nevadilo. Minule som dala múku pol/pol s grahamovou chlebovou zmesou, určenou do pekárničky a bolo to výborné.
motyka
Alaba, ďakujem pekne. Určite vyskúšam a dám vedieť.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia