Portugalské pivné kura

zemo - fotkazemo, 20. novembra 2009
Portugalské pivné kura
Foto: zemo

U nás sa robí kurča na čiernom pive a recept poznáme ako kačicové kura, lebo čierne pivo skaramelizuje a pečená kuracina pripomína chuť kačice. Zobraziť celý popisU nás sa robí kurča na čiernom pive a recept poznáme ako kačicové kura, lebo čierne pivo skaramelizuje a pečená kuracina pripomína chuť kačice. V Portugalsku dávajú na kura do hrnca svetlé pivo a výsledok má od kuracej kačice ďaleko.

4
porcie
20 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 PL
1 ks
 štipka
Na cesnakovú omáčku:
250 ml
5 strúčikov




Postup

  1. 1

    Najprv si kura vyumývam vo vode s octom. V recepte som nemal presné množstvo vody s dvomi lyžicami octu, v ktorej sa má kura kúpať. Ja som kura umýval najprv pod tečúcou vodou a potom som ho prepláchol v 1 l vody. Keď kura vyschlo, tak ho som ho nakrájal na stredné kúsky. Posolím a pokvapkám citrónovou šťavou.

  2. 2

    Potom ide mäso do hrnca a úplne ho zalejem pivom. Dám variť na úplne mierny oheň. Miešam, aby sa pivné kura nepripálilo, lebo treba, aby sa takmer všetko pivo odparilo. Potom sa mäso vyberiem, dám do tepla a pred podávaním zalejem buď tatárskou omáčkou alebo portugalskou cesnakovou, ktorú najčastejšie používajú k rybám, ale k tejto úprave hydiny sa podľa nich tiež náramne hodí.

  3. 3

    Cesnakovú omáčku si urobíte tak, že roztlačíte na veľmi jemno cesnak so soľou, aby pripomínal pastu. Vidličkou ho mágate a mágate, potom ho začnete miešať. Pridáte žĺtok a pokračujte v miešaní. Postupne pomaličky pridávate olej a pokračujete v šľahaní omáčky. Podávate s bielym chlebom, ryžou alebo aj hranolkami.

Diskusia k receptu

zemo
To je to portugalské kura, ktorési pred smrťou trochu užilo. Len za toho šľaka neviem, akô to bolo pivo. Či to bol Sagres alebo inšô:::)))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia