Popraskané čokoládové keksy

veve - fotkaveve, 1. septembra 2013
Popraskané čokoládové keksy
Foto: veve

Opäť som prelistovala nový Apetit, objavila tento sladký recepis a nevedela obsedieť až kým som ho nevyskúšala... Najprv som ani neverila, že z toho Zobraziť celý popisOpäť som prelistovala nový Apetit, objavila tento sladký recepis a nevedela obsedieť až kým som ho nevyskúšala... Najprv som ani neverila, že z toho cesta nakoniec naozaj budú keksíčky, ale čuduj sa svete, všetko vyšlo ako malo a podarili sa! A určite som tieto mega-čokoládové cookies nepiekla naposledy, lebo sú krásne chrumkavé, vo vnútri mäkké a sladké a najlepšie chutia namočené v hrnčeku mlieka :-)

30
porcií
30 minút
príprava
10 minút
na 160 °C

Suroviny

CESTO:
200 g
50 g
100 g
60 g
2 ks
1/2 ČL
 štipka
30 ml
60 g
 na obalenie
 na obalenie




Postup

  1. 1

    Najprv si tak hodinku dopredu naložíme sušené brusnice do rumu. Do vodného kúpeľa si dáme rozpustiť čokoládu spolu s maslom a keď je všetko tekuté, pridáme do čokolády brusnice a primiešame aj rum, v ktorom sa lúhovali.

  2. 2

    Múku navážime a zmiešame so sódou bikarbónou a štipkou soli. V mixéri vyšľaháme vajíčka s práškovým cukrom do hustej svetlej peny a postupne za stáleho miešania prilievame čokoládu. Nakoniec po lyžičkách zapracujeme do zmesi múku. Vznikne tekuté a lepkavé cesto. Je treba ho dať na cca 2 hodiny stuhnúť do chladničky.

  3. 3

    Z cesta pomocou lyžice naberáme hrudky vo veľkosti vlašského orecha a obalíme ich najprv v kryštálovom cukre a potom v práškovom. Vytvarujeme z nich guličky, ktoré uložíme na plech s pečiacim papierom ďalej od seba. Pečieme vo vyhriatej rúre na 160°C približne 10 min. Upečené keksy budú v prostriedku ešte trochu mäkké, kým nevychladnú.

Diskusia k receptu

janara
sú krásne,iste aj chutné...
pripomínajú mi moje "snehové gule", ale do nich nejde tuk, ani múka,inak sú na vareche..pečiem ich na Vianoce
elysa
páčia sa mi, máme takéto radi..kk
afataga
aj mne sa pacia, je naozaj nutne obalovat ich v dvoch cukroch? zda sa mi to vela cukru, asi skusim bez toho obalovania
janara
afataga ..dakujem :- ) ..ale hlavne sú veľmi dobré
ak chceš, aby vznikol dekoratívny,popraskaný povrch, treba ich obaliť v práškovom cukre
veve
@janara Tak tie tvoje, tiež vyzerajú výborne a ide tam kokos...to musím vyskúšať!
@afataga Robila som ich prvý krát, tak som išla radšej podľa receptu a tam sa obaľovalo v dvoch cukroch. Teraz zo skúsenosti odporúčam minimálne ten práškový - aby mali popraskaný povrch a hlavne aby sa vôbec dali vyrobiť. Cesto samotné je hrozne lepivé a rukami sa chytiť prakticky nedá :-)
evusik
na podľa krásne, dekoratívne :-) a na chuť musia byť tiež dobré, veď sú čokoládové :-)
eviana
Sú prekrásne a isto veľmi chutné... ďakujem za krásnu inšpiráciu keksíkovú, isto niekedy vyskúšam :)
irenaw
takéto veľmi čokoládové milujem, mne sa už ani obaľovať v cukre nežiada, samozrejme ich nemám také pekné, tak mi treba ;-)
nikola166
ahoj.. včera som upiekla tvoje keksíky :) no musím sa priznať, spočiatku vôbec nevyzeralo, že z tej extra tekutej masy budú keksy !!! ale dala som masu do chladničky, stuhlo to brutálne. Potom sa už dali krásne formovať guľky :) obalila som ich iba v práškovom cukre a vznikli náááááádhernéééé keksíky :) .. zasnežené :)) a vyšlo mi asi 40 kúskov.. musím ich spraviť aj na Vianoce :) ďakujem za super recept !!!
2254_1348559633 - profilový obrázok
goe
goe
Vyzerajú úžasne. Určite vyskúšam.
jjaasss
Vyborne keksiky! Skusala som a podarili sa, vyzerali presne ako na tvojom obrazku :) bude nieco nove na vianoce, yummie
masa80
Piekla som ich pre dcérku do škôlky na posedenie pri príležitosti Dna čokolády a každý ich chválil, boli výborné.
lmelementka
Sušienky odporúčam, piekla som ich už viackrát. Odskúšané mám, že sa lepšie vydaria ak sa použije kvalitné maslo a kvalitná čokoláda. Keď som použila menej kvalitné suroviny tak sa sušienky rozliali a pripomínali skôr placky.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia