Popraskané čokoládové keksy

veve - fotkaveve, 1. septembra 2013
Popraskané čokoládové keksy
Foto: veve

Opäť som prelistovala nový Apetit, objavila tento sladký recepis a nevedela obsedieť až kým som ho nevyskúšala... Najprv som ani neverila, že z toho cesta nakoniec naozaj budú keksíčky, ale čuduj sa svete, všetko vyšlo ako malo a podarili sa! A určite som tieto mega-čokoládové cookies nepiekla naposledy, lebo sú krásne chrumkavé, vo vnútri mäkké a sladké a najlepšie chutia namočené v hrnčeku mlieka :-)

30
porcií
30 minút
príprava
10 minút
na 160 °C

Suroviny

CESTO:
200 g
50 g
100 g
60 g
2 ks
1/2 ČL
 štipka
30 ml
60 g
 na obalenie
 na obalenie

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najprv si tak hodinku dopredu naložíme sušené brusnice do rumu. Do vodného kúpeľa si dáme rozpustiť čokoládu spolu s maslom a keď je všetko tekuté, pridáme do čokolády brusnice a primiešame aj rum, v ktorom sa lúhovali.

  2. 2

    Múku navážime a zmiešame so sódou bikarbónou a štipkou soli. V mixéri vyšľaháme vajíčka s práškovým cukrom do hustej svetlej peny a postupne za stáleho miešania prilievame čokoládu. Nakoniec po lyžičkách zapracujeme do zmesi múku. Vznikne tekuté a lepkavé cesto. Je treba ho dať na cca 2 hodiny stuhnúť do chladničky.

  3. 3

    Z cesta pomocou lyžice naberáme hrudky vo veľkosti vlašského orecha a obalíme ich najprv v kryštálovom cukre a potom v práškovom. Vytvarujeme z nich guličky, ktoré uložíme na plech s pečiacim papierom ďalej od seba. Pečieme vo vyhriatej rúre na 160°C približne 10 min. Upečené keksy budú v prostriedku ešte trochu mäkké, kým nevychladnú.

Diskusia k receptu

19 komentárov k receptu
sú krásne,iste aj chutné...
pripomínajú mi moje "snehové gule", ale do nich nejde tuk, ani múka,inak sú na vareche..pečiem ich na Vianoce
afataga ..dakujem :- ) ..ale hlavne sú veľmi dobré
ak chceš, aby vznikol dekoratívny,popraskaný povrch, treba ich obaliť v práškovom cukre
@janara Tak tie tvoje, tiež vyzerajú výborne a ide tam kokos...to musím vyskúšať!
@afataga Robila som ich prvý krát, tak som išla radšej podľa receptu a tam sa obaľovalo v dvoch cukroch. Teraz zo skúsenosti odporúčam minimálne ten práškový - aby mali popraskaný povrch a hlavne aby sa vôbec dali vyrobiť. Cesto samotné je hrozne lepivé a rukami sa chytiť prakticky nedá :-)
takéto veľmi čokoládové milujem, mne sa už ani obaľovať v cukre nežiada, samozrejme ich nemám také pekné, tak mi treba ;-)
ahoj.. včera som upiekla tvoje keksíky :) no musím sa priznať, spočiatku vôbec nevyzeralo, že z tej extra tekutej masy budú keksy !!! ale dala som masu do chladničky, stuhlo to brutálne. Potom sa už dali krásne formovať guľky :) obalila som ich iba v práškovom cukre a vznikli náááááádhernéééé keksíky :) .. zasnežené :)) a vyšlo mi asi 40 kúskov.. musím ich spraviť aj na Vianoce :) ďakujem za super recept !!!
Sušienky odporúčam, piekla som ich už viackrát. Odskúšané mám, že sa lepšie vydaria ak sa použije kvalitné maslo a kvalitná čokoláda. Keď som použila menej kvalitné suroviny tak sa sušienky rozliali a pripomínali skôr placky.

Pridaj komentár k receptu: