Pomarančový koláč fotorecept

dorisa - fotkadorisa, 18. mája 2011
Pomarančový koláč  (fotorecept)
Foto: dorisa

Mala som doma prezentáciu prípravkov, tak som upiekla koláčik, aby niečo bolo na pohostenie.

12
porcií
20 minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Suroviny

350 g
125 g
4 ks
1 štipka
70 g
3 ks
70 g
21 g
50 ml
 na zdobenie




Postup

  1. 1

    Suroviny na koláčik.

    Pomarančový koláč  (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Múku, rozdrobené droždie,soľ, nastrúhanú koru z dvoch pomarančov zmiešame...

    Pomarančový koláč  (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...vajíčka s roztopeným tukom a cukrom(50g) zmiešame-nie dlho.

    Pomarančový koláč  (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridáme do múkovej zmesi spolu s vlažným mliekom a poriadne rozmiešame.

    Pomarančový koláč  (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Tortovú formu vymažeme a vysypeme múkou. Cesto vylejeme do formy a necháme ho vykysnúť asi 20 minút. Potom dáme formu do rúry a budeme koláč piecť pri teplote 180 stupňov asi 30 minút, do zlatova.

    Pomarančový koláč  (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Kým sa koláč pečie, urobíme si polevu. Vytlačíme z pomarančov šťavu. Do kastrólika pridáme k šťave aj 20dkg cukru a rum. Zvaríme. Udržiavame horúce.

    Pomarančový koláč  (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Keď je koláč upečený, tak špajdlou popicháme korpus.

    Pomarančový koláč  (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Potom, ešte horúci vylejeme na koláč horúcu polevu. Tá vsiakne do koláčika a dá mu rumovo-pomarančovú arómu.

    Pomarančový koláč  (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Hotový koláč.

    Pomarančový koláč  (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Potom ho nakrájame na vrch každého kúska dáme plátok pomaranča , poprášime práškovým ćukrom a ozdobíme čokoládovým toppingom. Dobrú chuť.

    Pomarančový koláč  (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

vierik
Určite je dobručký,šťavnatý taký mňamkový,vyskúšam...
elisticka
Vlasti ty si vymyselnicka:-)) stale mas nachystane nieco dobre pod zub...sikovne a urcite ja chutne ukladam ...
palokuchki
Je to zaujimavy postup, cesto kysne vo forme. Podla pridanych surovin kolacik vyzera byt chutny, hlavne s tou poliatou polevou. Ukladam si ...
jatanika
a ten sa mi páči! ešte som sa s takým nestretla.... skúsim... KK
ancicka
Aj ja si ho uložím.S droždím som robila iba žebro.kk
dorisa
@marienka44 , mám taký malý letak, asi z pred 15 r. na drožie FALA a tam je tento jediný recept, akože na využitie droždia. Hrabala som sa v mojich receptoch a natrafila som naň. Zapáčil sa mi. Takže neviem povod koláčika.Dakujem za komentáre, dievčence.
dorisa
@marienka44 Teraz čítam ten letačik, tak to je francuzske droždie a vraj...vrancuzske pečenie.
lyali
Zaujímavý pomarančový koláčik z kysnutého cesta. Páči sa mi. KK :-)
coldbery
vyzerá výborne šťavnato....až sa mi slinky zbiehajú.....:-)))
janger
Recept odkladam. Iste velmi dobry, stavnaty kolacik.
evas13
Veru tak , zdá sa šťavnatý a to máme radi. Vlasti moc pekný koláčik a zaujímavý.
cupcake
Vyzera velmi dobre. A v ziadnom pripade nie je americky, ja zijem v amerike a pracujem v cukrarni , americanka nepecie kolace z kysnuteho cesta, lebo to je vela roboty . Ale vdka za recept,urcite vyskusam, mam rada taketo rychlovky.
cupcake
Vyzera velmi dobre. A v ziadnom pripade nie je americky, ja zijem v amerike a pracujem v cukrarni , americanka nepecie kolace z kysnuteho cesta, lebo to je vela roboty . Ale vdka za recept,urcite vyskusam, mam rada taketo rychlovky.
aleana
@dorisa ,mám otázku ohľadom množstva cukru.Podľa rozpisu do celého koláča ide 70 g cukru,z toho do cesta 50 g. Čiže ostane 20 g,ktoré by malo ísť do pomarančového rozvaru. Ale v postupe píšeš,že do rozvaru ide 20 dkg cukru,čo je 200 g. Ako to má byť?
dorisa
@aleana , ja sa už nepamätám, ten korpus je málo sladký, tak tá zálievky by mala ochutiť ten koláč. Daj 200 g do zálievky a len tých 50g do cesta. Takže celková spotreba cukru je 250g. Ospravedlňujem za, asi to bolo zle vj v časopise, odkiaľ mám recept.