Pomarančový džús

janozmyjavy - fotkajanozmyjavy, 21. apríla 2010

S touto receptúrou som chcel v minulosti podnikať, no hygiene vadilo, že nie je sýtený (kvôli trvanlivosti).

30 minút
príprava
30 minút
na 80-90 °C

Suroviny

0,5 kg
4 dkg
1 kg

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pomaranče dobre umyjeme, pokiaľ sú striekané aj s kefkou. Celé nastrúhame na hrubom strúhadle, primiešame kyselinu citrónovú a 1,5 l vody. Prikryté necháme 24 hod. lúhovať. Potom zmes uvaríme tak aby sa dala kôra lisovať (roztlačíme ju medzi prstami). Zmes dobre nahladko rozmixujeme a rozpustíme v nej 1 kg cukru. Dolejeme do 10 litrov, zahrejeme asi na 80-90 stupňov C na dobu 15 min. (nevaríme) a môžeme plniť do sklených nádob, ktoré sa dajú uzatvoriť. Fajnoví konzumenti ho môžu cediť. Netreba sterilizovať.

  2. 2

    Pokiaľ sme dodržali hygienu, tak po vychladnutí vydrží min. 3 týždne a v chlade aj dlhšie. Dá sa piť aj riedený až do pomeru 1:2 s vodou, ale najlepší je s vodkou. Pomer si určite sami.

Diskusia k receptu

5 komentárov k receptu
a ja som dávala k pomarančom, mrkve ešte jablká a trochu menej cukru, aby to nebolo také príkre. Niekomu sa zdal hustý a riedil si ho - mne ale chutil práve pre tú hustotu.

Pridaj komentár k receptu: