Foto: lucialujza
Keď chlap prinesie domov tri kilá pomarančov a fakt ich treba spotrebovať, tak tento recept je presne to pravé tvarohové. Tak som trochu pošmejdila Zobraziť celý popisKeď chlap prinesie domov tri kilá pomarančov a fakt ich treba spotrebovať, tak tento recept je presne to pravé tvarohové. Tak som trochu pošmejdila po internete a ahaho:
porcií
príprava
na 170 °C
Suroviny
Cesto: | |
400 g alebo aj iné |
|
100 g |
|
Plnka: | |
500 g |
|
150 g alebo trstinový (podľa chuti) |
|
50 g |
|
25 g |
|
2 ks |
|
1,5 ks |
|
3 ks (oddelené žĺtka a bielka) |
|
150 ml |
|
Poleva: | |
6 ks |
|
200 g |
|
2 PL alebo brandy |
|
150 ml |
|
Postup
-
1
Dôkladná príprava - polovica úspechu a najmä skrátenie času prípravy.
-
2
Ja som lenivá, takže načo sa dá použiť stroj, neváham. Keksy som nasekala a potom znovu ešte premiešala so zmäknutým maslom. Na plech s rozmermi 20x30 cm som dala papier na pečenie - netreba potom príliš umývať a ľahšie sa vyberá z plechu. Drvinu som rovnomerne rozdelila a utlapúštila na plechu. A šup s tým do chladničky. Zapneme rúru a dáme vyhriať na 170°C.
-
3
Bielka vyšľaháme. Šľahačku vyšľaháme. Ostatné ingrediencie, okrem pomarančovej šťavy vymiešame spolu na krémovú hmotu. Pomaly pridávame šťavu a vymiešame dohladka. Ja som všetko vymiešala naraz a potom som sa musela dlho šľahať pomerne nehomogénnu hmotu. Jemne vmiešame vyšľahanú šľahačku a bielka. Rovnomerne rozotrieme na keksíkovú hmotu. A šup s tým do vyhriatej rúry. Budeme piecť cca 1 hodinu, možno dlhšie, podľa toho, ako bude koláč spolupracovať a plnka zhustne a jemne zhnedne. Rúru vypneme a koláč v nej necháme vychladnúť.
-
4
No a s touto časťou sa musíte jednoducho zmieriť :-)
-
5
Teraz príde tá najpiplavejšia čas práce, ktorá však tomuto koláču pridáva šmrnc luxusu. Všetkých 6 pomarančov ošúpeme a odblaníme. Dáme do misky a prelejeme pomarančovým likérom. Pokým šúpeme pomaranče, dáme variť cukor s vodou, až kým sa z toho nestane karamelový sirup. Opatrne pridáme vodu alebo pomarančovú šťavu a pomaly urobíme z karamelu a šťavy nie príliš riedky sirup. Pozor, pri príliš rýchlom ochladení sa karamel zrazí a bude sa s ním ťažko pracovať. Hmotu nalejeme na marinované pomaranče a necháme zachladiť. Ja som to celé robila v noci, takže až ráno nastal ten správny čas. Všetko bolo odležané, zachladené a maximálne chutné. Koláč nakrájame a na tanieri pridáme pomarančovú zmes. Môžete to urobiť aj do tortovej formy. Len uberte surovín. Ja sa zvyknem o koláče deliť a štvorcoidné sa ľahko delia. Tento koláč môžete dať aj do mrazničky a vytiahnuť, kedy bude vhod. Ak teda niečo zostane.
Najviac sa mi páči pomarančovo-karamelová omáčka.
;-)