Pomarančové brownies

celeblith - fotkaceleblith, 27. februára 2011
Pomarančové brownies
Foto: celeblith

Zasa jedna z obmien koláčika pre čokoholikov :)

30
porcií
90 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Brownies:
220 g
220 g
200 g
4 ks
100 g
3-4 PL
2 ks
1/2 bal.
1/4 ČL
50 g
Smotanový krém:
2 PL
250 ml
1 ks
Ovocná želatína:
4 ks
1 bal
2 dl




Postup

  1. 1

    Roztopíme si horkú čokoládu s maslom.

  2. 2

    Do misy si preosejeme 150g polohrubej múky, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, vanilkový cukor a polovicu kryštálového cukru.

  3. 3

    Vyšľaháme sneh z bielkov a žĺty vymiešame s druhou polovicou cukru a vanilkovým cukrom. Do vymiešaných žĺtkov pridáme kyslú smotanu.

  4. 4

    Žĺtkovú zmes zmiešame s múkovou zmesou, až kým sa úplne nespoja. Potom pridáme mascarpone a vymiešame do hladka. Pridáme vychladnutú roztopenú čokoládu s maslom. Zamiešame kandizovanú kandizovanú kôru, môžeme pridať pár kvapiek pomarančovej esencie. Nakoniec opatrne zľahka zamiešame sneh z bielkov.

  5. 5

    Vylejeme na papierom vystlaný plech. (Na plechu 30x40 cm bude koláčik takýto nízky.) Pečieme v elektrickej rúre 180°C, 20 minút. Potom rúru vypneme a koláč necháme vychladnúť. Alebo môžeme použiť nejaký vyskúšaný recept na brownies, prípadne hociktorý z varechy :)

  6. 6

    Smotanový krém: Základ som odkukala od @honestka http://varecha.pravda.sk/recepty/crme-frache-slahackovy-kysly-krem/6061-pouzi.html Keďže ja som chcela mať rýchlo-rýchlo, nechala som to odležať iba cez noc. Ráno som to vyšľahala ako šľahačku s vanilkovým cukrom a pridala som aj Smetafix. Navyše som sa bála, aby mi to stuhlo tak som pridala aj trochu želatíny. Najprv to vyzeralo, že sa to zgrclo, ale chuťovo to bolo fajn.

  7. 7

    Smotanový krém natrieme na vychladnutý koláč a necháme stuhnúť v chladničke.

  8. 8

    Pomaranče ošúpeme a nakrájame na kolieska. Pripravíme si pomarančový sirup, z 1dl pomarančovej štavy a cukru, necháme variť, aby to trošku zhustlo. Kolieska pomarančov poobaľujeme v sirupe a necháme mierne vychladnúť. Poukladáme na koláč a smotanový krém.

  9. 9

    Želatínu si pripravíme podľa návodu, necháme napučať vo vode a potom pridáme 1dl pomarančovej štavy s lyžičkou cukru a cca 3 dl vody. (želatína v plátkoch je na 0,5l). Pomarančovou želatínou zalejeme pomaranče.

  10. 10

    Necháme stuhnúť v chladničke alebo na balkóne.

Diskusia k receptu

jamarlen
samé dobré a kvalitné suroviny, takže učite výsledok stojí zato. prekvapilo ma však maskarpone v ceste a krémfreš navrchu. hm, aj tak sa dá....:))))
celeblith
mascarpone zostalo v chladnicke po valentinskej mnamke, tak ho som minula, aby tam len tak bezprizorne nesmrdelo :)
marienka44
@Celeblith ,minule som na korpus dala slahac. krem a na to ovocie a tiez navrch som pouzila zelatinu v platkoch od Dr.Oetkera. Myslis ten balicek uvedenej znacky je na pol litra tekutiny? Mne to nechcelo stuhnut, musela som robit novú dávku a potom sa to zlepsilo.
celeblith
@marienka44 ja som tomu tiez neverila, lebo v hrnci mi to nechcelo ani len zhustnut, tak sme to buchli na balkon, tam to zhustlo az moc, zasa sme to zahriali vyliali na kolac a dali na balkon a cuduj sa svete stuhlo :)
lucylee
Tak toto je mňamka, minule som robila pomarančové mafky od @tinca a boli fantastické, tak vyskúšam aj tento koláčik. Chcem sa opýtať-pomarančovú esenciu si kde zohnala? Alebo si ju vyrobila?
celeblith
@lucylee pomarancova esencia je made in Lidl :) smiesna suma, dobra kvalita a v baleni su rozne (rumova, pomarancova, citronova, vanilkova a mandlova) pomaranc a citron sa moze pouzit ako parfum :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia