Pomarančové brownies
Autor receptu: celeblith
Zasa jedna z obmien koláčika pre čokoholikov :)
30 porcií |
90 minút príprava |
20 minút na 180 °C |
Postup
- Roztopíme si horkú čokoládu s maslom.
- Do misy si preosejeme 150g polohrubej múky, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, vanilkový cukor a polovicu kryštálového cukru.
- Vyšľaháme sneh z bielkov a žĺty vymiešame s druhou polovicou cukru a vanilkovým cukrom. Do vymiešaných žĺtkov pridáme kyslú smotanu.
- Žĺtkovú zmes zmiešame s múkovou zmesou, až kým sa úplne nespoja. Potom pridáme mascarpone a vymiešame do hladka. Pridáme vychladnutú roztopenú čokoládu s maslom. Zamiešame kandizovanú kandizovanú kôru, môžeme pridať pár kvapiek pomarančovej esencie. Nakoniec opatrne zľahka zamiešame sneh z bielkov.
- Vylejeme na papierom vystlaný plech.
(Na plechu 30x40 cm bude koláčik takýto nízky.)
Pečieme v elektrickej rúre 180°C, 20 minút.
Potom rúru vypneme a koláč necháme vychladnúť.
Alebo môžeme použiť nejaký vyskúšaný recept na brownies, prípadne hociktorý z varechy :)
- Smotanový krém:
Základ som odkukala od @honestka
http://varecha.pravda.sk/recepty/crme-frache-slahackovy-kysly-krem/6061-pouzi.html
Keďže ja som chcela mať rýchlo-rýchlo, nechala som to odležať iba cez noc. Ráno som to vyšľahala ako šľahačku s vanilkovým cukrom a pridala som aj Smetafix.
Navyše som sa bála, aby mi to stuhlo tak som pridala aj trochu želatíny. Najprv to vyzeralo, že sa to zgrclo, ale chuťovo to bolo fajn.
- Smotanový krém natrieme na vychladnutý koláč a necháme stuhnúť v chladničke.
- Pomaranče ošúpeme a nakrájame na kolieska.
Pripravíme si pomarančový sirup, z 1dl pomarančovej štavy a cukru, necháme variť, aby to trošku zhustlo. Kolieska pomarančov poobaľujeme v sirupe a necháme mierne vychladnúť. Poukladáme na koláč a smotanový krém.
- Želatínu si pripravíme podľa návodu, necháme napučať vo vode a potom pridáme 1dl pomarančovej štavy s lyžičkou cukru a cca 3 dl vody. (želatína v plátkoch je na 0,5l).
Pomarančovou želatínou zalejeme pomaranče.
- Necháme stuhnúť v chladničke alebo na balkóne.