Polievka s kvasnicovými knedličkami

bozulka - fotkabozulka, 30. marca 2010
Polievka s kvasnicovými knedličkami
Foto: bozulka

Toto je jedna z polievok,ktoré nám tiež chutnajú .Robím ju už dlhé roky a hlavne v zime a teraz na jar,kedy potrebujeme dodať rôzne Zobraziť celý popisToto je jedna z polievok,ktoré nám tiež chutnajú .Robím ju už dlhé roky a hlavne v zime a teraz na jar,kedy potrebujeme dodať rôzne vitamíny a minerály.A navyše je aj lacná čo dnes nieje zanedbateľné.

20min minút
príprava
45 max.60 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
1 ks
 na špic noža
na knedlíčky:




Postup

  1. 1

    Na troške oleja alebo kuracieho tuku orestujeme na kocky/kúsky/ koreňovú zeleninu,pridáme korenie 5-6 čierne,1ks nové korenie a zalejeme vývarom alebo vodou asi 11/2 lt -2 litre.Keď začne vrieť pridáme bujóny a ostatnú zeleninu-cibuľu a cesnak s poslednou šupkou,kúsok kelu,kapusty,pórek,čerstvú papriku,stopkatý celer,všetko čo máte doma a máte radi.My máme radi všetku zeleninu tak dávam čo ma napadne,pridávam aj trošku kurkumy,bude mať peknú farbu a dobrú chuť / pozor neprehnať/.Necháme pomaly vrieť.Knedlíčky môžete zavariť v polovici varenia zeleniny.

  2. 2

    Urobíme si knedlíčky,tie môžeme urobiť aj pred varením polievky: Na oleji speníme cibuľu,pridáme droždie/1 kocku 42g/ a necháme rozpustiť.Keď začne voňať a merne hnednúť odložíme a trošku necháme vychladnúť,pridáme strúhanku,1-2 vajcia,trošičku vegety alebo soli,čierne mleté korenie 1-2 strúčiky pretlačeného cesnaku petržlenovú vňaťku 2-3 lyžice.Zamiešame a robíme knedlíčky.Keby boli husté pridáme trošku vody.Robiť môžeme knedlíčky ako sú v tejto polievke,alebo robíme lyžicou nočky a tiež sa môže hmota pretlačiť cez obrátené struhadlo alebo kto má náradie na špecle.Môžeme zavariť priamo do polievky čo je zdravšie,treba však dať pozor aby knedlíčky vreli pomaly/polievka sa zakalí/alebo sa môžu dať variť do vody a hotové vložiť do polievky -napríklad aj slepačej a pod.Tanier ozdobíme ešte vňaťkou.

  3. 3

    V popise som spomenula kurací tuk.Chodievame pár krát do roka na farmu na čerstvé kurence,vždy som tuk vyhadzovala /v zime vtáčkom / v lete do kontajnera ale bolo mi to ľúto z 10 kureniec toho bola kopa.Tak ma napadlo vytopiť/vyškvariť/ toto sádlo a mám to v kelímkoch v chladničke a postupne pridávam po troškách do varenia.Jedlo získa na chuti aj vôni ,ale neviem čo by povedal MUDr. Bukovský,asi by radosť nemal. Lenže my seniori musíme pozerať aj na "šrajtoflu".Kto nemusí môže vyhodiť....?

Diskusia k receptu

frezia68
Pozrela som sa na polievku a vravim si:Bozulka.Prezradili mi to knedlíčky,ktoré už robím podľa Teba-ďakujem :-))
kucharronald
Tie knedlíčky zbožnujem :) robievala ich moja mama, ale teraz sa jej nejak nechce :) Musím jej povedať, aby n iekedy spravila :D už sme na to aj zabudli
bozulka
Rony,veď si kuchár,čo tak maminu prekvapiť.Je to predsa jednoduché a hotové jedna,dve.
bozulka
@je žibabka aj ja sa teším na novú zeleninku a hlavne na zelené vňate až sa mi bude na zahradke zeleňať.

@frezia ,dúfam,že chutili ja som aj zabudla...
sovka62
Ďakujem ti, Bozulka, po recepte na kvasnicové knedličky pátram už dlho. Ja som polievková, najradšej mám zeleninovú a veľmi rada striedam závarky. Takže toto bude určite jedna z veľmi úspešných.
bozulka
sovka ,aj toto je vlastne zeleninová polievka len ochutená bujonom a kurkumou aby vyzerala ako mäsová lebo v nedeľu sme mali rajčinovú.Občas musíme použiť aj mimikry.
evas13
Jej tak túto musím spraviť v nedeľu, Božulka veľmi sa na ňu teším.
evas13
Bozulka ďakujem, aj ja tebe prajem krásne sviatky.
Poviem ti, že keď zbadal manžel tvoju polievku až mu očka na tých kvasnicových knedličkách zaiskrili, robím zeleninovú, ale kvasnicové knedličky som zatiaľ nerobila a on začal mať rád kvasnice. Papááá.
bambulka51
bozulka,polievočka vyzerá krásne,s tou kurkumou to musím vyskúšať a na knedlíčky sa už teším.Zajtra ich ,,hodím do polievky.Ďakujem a prajem príjemné sviatky!
hannah22
fantázia to nemá chybu, farba chuť tak už len dobrú chuť a po veľkéj noci urobiť ... :))
bozulka
@evaska to som rada,že chutili ešte sú aj zdravé.Ja ich dávam najčastejšie do zeleninovej polievky/falošná mäsová/ tak ako je na fotke.
evas13
@bozulka pre mňa je zeleninová klasika v nedeľu, nakoľko mäsové vývary nesmiem.
bozulka
@evaska toto bude pre Teba ideálne,keď budeš chcieť zmenu,môžeš miesto kvasnicových urobiť inú závarku,ale stále to bude ilúzia mäsovej polievky.My máme radi aj krupicové nočky,fritátové nudle,keď urobíš malé knedlíčky s z viedenských knedlí aj to je veľmi dobré.Tých možností je strašne veľa.Tak dobrú chuť a dobré zdravíčko želám.
sovka62
Božulka, dnes prišli na rad tvoje knedličky. Varila som pre návštevu, ale viem, že jedlá s droždím majú radi, tak som dúfala, že im bude chutiť. Chutilo veľmi a nám tiež, takže ďakujem za dobrý recept.
bozulka
@sovka niet začo,som rada,že vám chutilo a že určite už ostanú v tvojej kuchyni.
bozulka
Súhlasím,aj pre mňa je stále suprová...V.Orvište?
muskam
@Bozulka (20.12.2012 21:23)

Tak tieto halušky určite vyskúšam... dakujem za inšpiráciu..prajem pekný deň




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia