Polievka s kvasnicovými knedličkami

Autor receptu: bozulka

Toto je jedna z polievok,ktoré nám tiež chutnajú .Robím ju už dlhé roky a hlavne v zime a teraz na jar,kedy potrebujeme dodať rôzne vitamíny a minerály.A navyše je aj lacná čo dnes nieje zanedbateľné.

20min minút
príprava
45 max.60 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Na troške oleja alebo kuracieho tuku orestujeme na kocky/kúsky/ koreňovú zeleninu,pridáme korenie 5-6 čierne,1ks nové korenie a zalejeme vývarom alebo vodou asi 11/2 lt -2 litre.Keď začne vrieť pridáme bujóny a ostatnú zeleninu-cibuľu a cesnak s poslednou šupkou,kúsok kelu,kapusty,pórek,čerstvú papriku,stopkatý celer,všetko čo máte doma a máte radi.My máme radi všetku zeleninu tak dávam čo ma napadne,pridávam aj trošku kurkumy,bude mať peknú farbu a dobrú chuť / pozor neprehnať/.Necháme pomaly vrieť.Knedlíčky môžete zavariť v polovici varenia zeleniny.
  2. Urobíme si knedlíčky,tie môžeme urobiť aj pred varením polievky: Na oleji speníme cibuľu,pridáme droždie/1 kocku 42g/ a necháme rozpustiť.Keď začne voňať a merne hnednúť odložíme a trošku necháme vychladnúť,pridáme strúhanku,1-2 vajcia,trošičku vegety alebo soli,čierne mleté korenie 1-2 strúčiky pretlačeného cesnaku petržlenovú vňaťku 2-3 lyžice.Zamiešame a robíme knedlíčky.Keby boli husté pridáme trošku vody.Robiť môžeme knedlíčky ako sú v tejto polievke,alebo robíme lyžicou nočky a tiež sa môže hmota pretlačiť cez obrátené struhadlo alebo kto má náradie na špecle.Môžeme zavariť priamo do polievky čo je zdravšie,treba však dať pozor aby knedlíčky vreli pomaly/polievka sa zakalí/alebo sa môžu dať variť do vody a hotové vložiť do polievky -napríklad aj slepačej a pod.Tanier ozdobíme ešte vňaťkou.
  3. V popise som spomenula kurací tuk.Chodievame pár krát do roka na farmu na čerstvé kurence,vždy som tuk vyhadzovala /v zime vtáčkom / v lete do kontajnera ale bolo mi to ľúto z 10 kureniec toho bola kopa.Tak ma napadlo vytopiť/vyškvariť/ toto sádlo a mám to v kelímkoch v chladničke a postupne pridávam po troškách do varenia.Jedlo získa na chuti aj vôni ,ale neviem čo by povedal MUDr. Bukovský,asi by radosť nemal. Lenže my seniori musíme pozerať aj na "šrajtoflu".Kto nemusí môže vyhodiť....?