Polievka mačanka

Marcel Kaník
Šéfkuchár hotela Oravský háj v Trstenej, 1. februára 2010
Polievka mačanka
Foto: Pravda - Ivan Majerský
5
porcií
30 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

0,5 l
0,7 kg
0,7 kg
100 g
100 ml




Postup

  1. 1

    Na malé kocky nakrájané huby opečieme na oleji, pridáme na malé kocky nakrájané údené koleno (čisté mäso). Zalejeme vodou (2,5 l ) a varíme 20 minút.

  2. 2

    Keď je mäso uvarené, vlejeme šťavu z kapusty, zahustíme zápražkou z múky a vody. Ochutíme soľou a korením. Podávame s chlebom.

  3. 3

    NÁŠ TIP: Pred podávaním zjemníme malým množstvom smotany alebo roztopeného masla. Dodajú jedlu lahodnejšiu chuť. V pôstnej verzii vypustíme údené koleno. Jeme tak, že do jedla namáčame kúsky chleba.

Diskusia k receptu

sjuz
Ja zasa poznám "sekanku", varí ju manželova krstná zo Zázrivej - fazuĺa, kyslá kapusta, sladká smotana.... :)
nielaik
Nežartujte s názvami. Mačanka je šarišké jedlo. Nasucho sa opraží (za šálku) hladkej múky a táto suchá zápražka sa za stáleho miešania zaleje zriedenou šťavou z kyslej kapusty (juškou) alebo mliekom, do ktorého sa priadalo trošku smotany. Varí sa do mieneho zhustnutia. Po dovarení sa dá do juškovej mačanky rozpražená slanina s cibuľou, do mliekovej rozpražené maslo s cibuľou.
hanyzhanus
Recept na mačanku poznám a varím ju, som rodáčka zo Šariša, ale chutí aj nevýchodniarom. Postup prípravy je ako v príspevku "nielaik". Moji domáci stredoslováci si ju veľmi obľúbili a vylepšila som ju tým, že k zápražke z hladkej múky pridávam ovsené vločky a tým znížim potrebu múky. Po zaliatí zápražky šťavou z kyslej kypusty - "jušky" pridávam sušené huby, ktoré som vopred sparila horúcou vodou a varím do zhustnutia. Chuť mačanky nakoniec vylepším pridaním vegety - solčanky, soli, mletého čierného korenia a cesnaku. Podávam s chlebom. Je to jedlo, ktoré moji doma si radi dajú cez deň 24. 12..., 31. 12... a pod., kedy sa obed nevarí a chystá sa veľká slávnostná večera.
1x nyx
babidka
no prosím , a ja som zo Zemplína a mačanka sa varí aj u nás . S hríbami aj bez nich . podáva sa so zemiakovou kašou alebo ako omáčka k pečeným pirohom . Moja mama do nej dávala aj opraženú klobásku pokrájanú na kolieska . Prakticky v každej dedine u nás sa vari inak , iba základ - "juška" z kyslej kapusty so zápražkou je stále rovnaký.
stefanus191
ja sa pridavam k babidke, som tiez z horneho Zemplina a robi sa to hlavne v obdobi ked rastu hriby, alebo potom v zime zo susenych hub, aj v dalekej cudzine si obcas pochutnam na "nasom" narodnom jedle...
zdezda
tak toto som ešte nevarila, ďakujem vám východniarky, určite si ju uvarím:-))
buchticka
Ja byvam v Galante u nas sa macanka nevari,ale ju mam velmi rada,tak vzdy ked som na vychode si ju davam,je vyborna...
igor63
ľudze dobrý. či je muka na sucho popražena, abo še da na konec, to je jedno. ta chuť tej mačanky sa nevyrovna nijakemu jedlu. naši dzedove a babi znali co je dobre. varce to jak znace, len nech to nevypadle z jedálneho lístka. dobrú chuť.
tonicka53
a ja som z Tekova, u nás o mačanke ani nechyrovať :-) ale už som ten názov počula viackrát, len recept nikde a teraz je tu uverejnený a v komentároch dokonca aj na výber, tak niečo vyskúšam :D
alextv
Znie to výborne, vyzerá perfektne, určite uvarím !!!
garanco
Mačanku nevarím, ale jedla som ju raz v nejakej reštaurácii pri Svidníku (tam, kde sú tie dva tanky na sebe - ako symboly bojov ) a mne vtedy vôbec nechutila,( cítila som tam akoby pripálenú, alebo nepovarenú múku) aj keď to malo byť vychýrené jedlo. Možno, keby mi to pripravil niekto s láskou, tak by to chutilo inak. Žeby som ju vyskúšala ?!?
noma111
ja varím máčanku tiež a mlieko s múkou a smotanou dávam nakoniec a na tanieri ešte pridám cibuľu osmaženú na masle a trocha papriky s chlebíkom ,mňam
dnickova
odporucam varit z vody,ktoru odcerpavate ,ked nakladate kapustu.vodu si dajte do pet flias,nechat kysnut 4dni a kazdy den povolovat vrchnaky po troske.ked je vykysnuta,preliat do cistych flias a dat do chladu.mnam.
willard
už som zo Slovače dlho preč ale mačanka si pamätám ako polievku bez mäsa iba s maslom ktoré sa do nej rozpustené nalialo. aspoň takú ju robila moja babička. a môžem povedať, keď som ochutnal tú s tým mäsom, to už nie je ono.
slavkabis
nedávno som videla recept na STV, jeden pán varil máčanku v Slovensko chutí :) a vidím že sú rôzne verzie, ale ako píše @igor63 , nech sa tam dá klobása či údené, najmä nech chutí a nevypadne z jedálneho lístka :). Idem vyskúšať tento super recpet
mijaita
U nas doma se teto polevce rikalo zelňačka nebo couračka. Jina "kapustnica" se nevařila, tu červenou jsem se naučila až mnohem později. Vařila ji máma jen se zalím a bramborama s jíškou, někdy přidala namočené, sušené houby. Vařím ji dodnes a milujeme ji !
mijaita
p.s. nevařila se jen ze šťavy kapustove, ale i s tím zelím.
amelie
"mačanku" som jedla v Bardejove, bez mäsa, s kopou skvelých húb, jušky a smotany... neuveriteľne chutné jedlo! kto by to povedal:-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia