Pohánkový nákyp s čiernymi ríbezľami fotorecept

jatanika - fotkajatanika, 31. marca 2011
Pohánkový nákyp s čiernymi ríbezľami (fotorecept)
Foto: jatanika

Nasladko z pohánky.

4 - 6
porcie

Suroviny

300 ml
600 ml
20 g
2 - 3 lyžice
3
1 - 1,5 šálky
1 lyžička




Postup

  1. 1

    Suroviny. Niektoré.

    Pohánkový nákyp s čiernymi ríbezľami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Najskôr uvaríme pohánku: zalejeme ju dvojnásobkom vriacej vody, pridáme štipku soli a 5 minút povaríme. Potom dáme do tepla (napr. pod deku) na 20 minút. Všetka tekutina vsiakne a pohánka zmäkne.

    Pohánkový nákyp s čiernymi ríbezľami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Primiešame maslo, cukor (ja som dala trstinový, ale každý si môže zvoliť podľa seba), citrónovú šťavu z 1/2 citróna a citrónovú kôru podľa chuti.

    Pohánkový nákyp s čiernymi ríbezľami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do pohánky zamiešame žĺtka. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh a zľahka ho vmiešame k ostatným surovinám.

    Pohánkový nákyp s čiernymi ríbezľami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Hmotu preložíme do vymastenej zapekacej nádoby. Povrch urovnáme.

    Pohánkový nákyp s čiernymi ríbezľami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pečieme na cca 180 stupňov asi 30 minút.

    Pohánkový nákyp s čiernymi ríbezľami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na ovocnú omáčku som použila mrazené čierne ríbezle, ale môže to byť ľubovoľné ovocie. Ovocie podusíme s vanilkovým cukrom a trochou vody - dávame pozor, aby sme naň nezabudli, ako ja :-). Lyžičku škrobu rozmiešame s trochou vody a pridáme k ovociu, necháme prevrieť. Na tanieri nákyp touto omáčkou prelejeme. Namiesto omáčky môžeme použiť ľubovoľný kompót.

    Pohánkový nákyp s čiernymi ríbezľami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Obmena I.: ovocie (väčšie druhy nakrájané na kúsky) premiešame s hmotou v bode 4 a zapekáme spolu. Vtedy už omáčku nerobím. Deckám jedlo len pocukrujem.

  9. 9

    Obmena II.: polovicu pohánky nahradiť ryžou, ktorú uvaríme obvyklým spôsobom.

Diskusia k receptu

jatanika
Tento nákyp robievam s malými obmenami už roky. A teraz nedávno som našla takýto v starej slovenskej kuchárskej knihe J. Babilona z r. 1870: "Očistenú pohánčenú kašu vo vriacom mlieku namäkko uvariť, sňať z ohňa, pridať kus čerstvého masla, trochu posoliť, pridať na citróne obrajbaného a potlčeného cukru, 6 žĺtkov jeden po druhom zamiešať, zľahka vmiešať zbitý sneh, dať do vymastenej misy a v peci upiecť." Prekvapilo ma to. Až pri tejto knihe som si uvedomila, že tradičná slovenská kuchyňa je oveľa bohatšia. A ani o tom nevieme. Tak sa mi veľmi páči aktuálna súťaž. Iste sa dozvieme niečo nové.
ailuj82
no super, pohánku mám kúpenú už asi pol roka a nevime čo s ňou. Vlastne už viem :)
sissi29
Skvelý recept, určite vyskúšam. Už aj ukladám do mojej KK. ;-)
pivonka
Čierne ríbezle zamrazené nemám, ale na záhradke už pučia. Keď dozrejú, urobím, veď treba vyskúšať aj zdravú kuchyňu :-).
mariaklara
Teším sa, že si ponúkla sladkú verziu, v sobotu si ho urobím, dnes som mala pohánku na slano. Samozrejme, že si ho ukladám.
marcy
k takým receptom mi dobre poslúži " pečený čaj " :))
jatanika
@mariaklara , tiež mám pohánku rada aj naslano... napr. takú rýchlovku - s bryndzou a cesnakom... @marcy , pozrela som, čo je to vlastne "pečený čaj" a máš pravdu... poslúži... :-))
lyali
Pohánku asi nie každý má vo svojej kuchyni. Alebo ak má, tak nevieme, čo s ňou. Už nebudem po nej len poškuľovať, Tvoj recept uložený :-)
marienka44
@Jatanika ,je to zdravy recept, pohanku pridavam aj do zeleninovej polievky. Obsahuje rutin na pevne cievy. Ukladam do KK.
moli
Používam pohánku dosť často aj ja, toto je super receptík tiež!KK, ďakujem :o)
nikina1510
to je super, doteraz som si pohánku predstavovala len ako niečo, čo sa môže dať do polievky namiesto krúpov... príjemná zmena
janger
Tiez mam doma kupenu pohanku. Tak vyskusam toto. Nevedela som, ze aj takto na sladko sa da. Ak budes moct, potes nas este takymi krasnymi receptami z tej starej kucharskej knihy.
trencanka
Dnes to idem varit. Pridam do pohankovej kase nadrobno pokrajane jablka a skoricu. Som zvedava, ake to bude.
julica
Takýto pekný recept som prehliadla?... KK :)
paveljrk
Doteraz som pohánku používal miesto ryže,ako rizoto,alebo prílohu k mäsu.Je to niečo nové a zaujímavé.ukladám,skúsim.
frezia
Ja som tento super recept objavila az dnes! Ukladam.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia