Pogača Korona (fotorecept)

Autor receptu: babkamt

Tu je recept na cesto: http://varecha.pravda.sk/recepty/kysnute-cesto-fotorecept/55361-recept.htm Upútalo na toto video: https://www.youtube.com/watch?v=zYavszEb15k

35 minút
na 200 °C

Postup

  1. Vykysnuté cesto som preložila na silikónovú podložku. Trochu som ho premiesila.
  2. Asi tretinu cesta som si odrezala krájačom na pizzu.
  3. Cesto som rozvaľkala a natrela roztopeným maslom.
  4. Vyvaľkané cesto som preložila na drevenú dosku. Z cesta som odrezala pásik po celej šírke. Ten som asi do tretiny narezala, no nedorezala. Cesto som zrolovala.Zvyšné cesto som tiež zrolovala. Asi 1 cm som z obidvoch krajov odrezala a dala bokom. Tvyšok som nakrájala na 5 trojuholníkov.
  5. Tortovú formu s priemerom 26 cm som vystlala papierom na pečenie. Zľahka som ho potrela olejom. Zrolované som uložila do stredu formy. Trojuholníky som uložila okolo ruže v strede. Cesto som ukladala širšou stranou k ruži.
  6. Zo zvyšného cesta som znovu odrezala asi tretinu. Vyvaľkala som ju, natrela maslom, zrolovala a nakrájala na 5 trojuholníkov.
  7. Trojuholníky som znovu ukladala do medzier širšou stranou smrom ku stredu.. Medzery som zaplnila len zrolovanými kúskami cesta. Po každej vloženej rade narezaného cesta som ho potrela rozpusteným maslom.
  8. Vo zvyšnom masle som rozmiešala jedno vajíčko.
  9. Natrela som ním celý koláč. Na stredný rad som dala slnečnicové semiačka na striedačku a ľanovými semienkami. Vrch koláča som ešte trochu osolila. Rúru som zapla na 200°C. Kým sa mi zohriala, koláč mi pekne nakysol.
  10. Piekla som ho 35 minút. Upečený som natrela rozpusteným maslom, aby sa pekne leskol. Do masla na natieranie cesta by sa hodil aj cesnak alebo strúhaný syr. Ja som ho robila k fazuľovej polievke, čiže som mohla dať cesnak. No až nabudúce.
  11. Cesto je fajnové, ľahučké, dobre sa s ním pracuje.