Škvarkovníky a bryndzovníky fotorecept

akeber - fotkaakeber, 7. októbra 2014
Škvarkovníky a bryndzovníky (fotorecept)
Foto: akeber

Keď už je vo vinohradoch vinobranie a prírodu rozžiaria jesenné lúče slnka, každá dobrá gazdinka pre pomocníkov oberačov napečie a navarí Zobraziť celý popisKeď už je vo vinohradoch vinobranie a prírodu rozžiaria jesenné lúče slnka, každá dobrá gazdinka pre pomocníkov oberačov napečie a navarí aby im chutilo a hlávku nepomútilo od zlatého moku čo nechýba v žiadnom ľochu, zvanom burčiak. Ja som pripravila tieto škvarkovníky. A veru že pochutili :-). A veru svätý Urban bol aj tohto roku štedrý.

2
porcie
60 minút
príprava
25-30 minút
na 180  °C

Suroviny

Cesto:
700 g
10 g
300 - 350 ml
125 g
1 PL
2 PL
1 ks (na potretie pred pečením)
 (na potretie po upečení)
Plnka:
200 g
125 g
podľa chuti
 na posypanie
1 ks




Postup

  1. 1

    Budeme piecť dva koláče, jeden škvarkoví a jeden bryndzoví. Múku, droždie, soľ, cukor premiešame pridáme mlieko, maslo rozpustené nie horúce a vajce a vypracujeme hladké cesto. Dáme na teplé miesto kde nám nakysne (asi tak 30-45 min). Cesto rozdelíme na dve polovice. Rozvaľkáme a vykrojíme väčšie kruhy (priemer tak 12 cm). Bryndzová plnka: Bryndzu, soľ a rascu mletú dobre premiešame. Škvarkovú plnku urobíme tak že pomelieme na jemno škvarky a ochutíme soľou.

    Škvarkovníky a bryndzovníky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kruhy natierame plnkou a zavinieme. Poukladáme na plech na ktorom je papier na pečenie. Natrieme šľahaným vajíčkom, posypeme semienkami osolíme. Dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 180 C. Pečieme asi tak 25-30 min.

    Škvarkovníky a bryndzovníky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ja som piekla viac koláčov, tento recept je na dva koláče. Ukladať a kombinovaťukladanie si môžte podľa vlastnej fantázie. Tu je bryndzovník.

    Škvarkovníky a bryndzovníky (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

mijaita
Budeš zyslouženě zahlcen pochvalnými komentari. Krasná práce !! Že bych i já....? :-) No uvidíme, ale rozhodně si je schovám. Hvězdy ti dávám už teď. Jsi velká star! :-)
1x akeber
kukulienka71
zase jedno nápadité dielo šikovných rúk, so slanou plnkou sa mi to veľmi páči. Chválim úvodné foto, predslov aj celý popis práce, 5*:-)
1x akeber
akeber
Ďakujem Vám všetkým za milé komentáre, veľmi si to vážim, vďaka.
marinav
Skvely napad. Casto peciem skvarkovniky a vselijake slane veci z kysnuteho. V sobotu, to budem robit takto.
1x akeber
elena
Ja som taká formalistka, keď uvidím v texte hrúbku, ani ho ďalej nečitam.
Škoda, mohol to byť celkom dobrý koláč.
používateľ nemá avatar
dag
dag
Vyzerá to veľmi chutne. Chcem sa spýtať, či nie je v rozpise chyba? Uvádzate iba jedno vajce na potretie, ale v postupe na prípravu cesta je tiež uvedené vajce. Ďakujem za upresnenie.
1x akeber
používateľ nemá avatar
dag
dag
Ešte jedna otázka na upresnenie: 125 g rozpusteného masla ide predpokladám do cesta? Vďaka.
brambora
bolo by asi fajn upresnit tie suroviny lebo na pripravu cesta v texte uvadzas vajce, ale zrejme si myslela maslo a zas do bryndzovej plnky davas vajce a v surovinach nie je... to len aby nedoslo k omylu nahodou. ;) inak pekna praca, klobuk dole.
akeber
@dag ďakujem za upozornenie už som opravila :-) vajce aj do cesta aj jedno na potretie, to maslo ide do cesta :-) a do bryndze vajce nie. @elena , nemáš tu recepty tvoj komentár ignorujem.
evanaaa
No, do takýchto koláčikov by som s radosťou aj ja zahryzla, len by ma niekto musel ponúknuť, :))
1x akeber
zolik
@akeber , krasna pochutka, uz len za nu by som isla dobrovolne hrozno oberat. Zial, nemame tu ani bryndzu a ani skvarky.
1x akeber
evanaaa
A ako pozerám, @elena je tu registrovaná dva roky a okrem tohoto komentára tu nič nemá. Ani ja nemám chyby rada ale tu ich neriešime, píšeme a čítame len recepty, zážitky a občas diskutujeme. A ak si taká formalistka, tak si mala napísať "hrubky" alebo hrubé chyby......
huck
@elena - co maju (citujem) hrubky, spoločne s moznostou celkom dobreho kolaca? - Nie si celkom dosledna... ved pri zisteni prvej hrubky recept dalej necitas... tak ze ? Mlcat je predsa zlato...
altyn
@elena ak vidíš triesku v oku iného, mala by si vidieť aj to svoje brvno vo svojom oku! Pre vysvetlenie: v slove "nečítam" sa píše dlhé " í ".
marika21
Veľmi pekná práca. Určite ešte chutnejší bryndzovník,škvarkovník.*****




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia