Plnené slané šišky a posúchy fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 29. januára 2014

Inšpirovala som sa receptom z Fb.V konečnom dôsledku som ho ale musela prerobiť,pôvodné množstvá sa mi nezdali.Moja predtucha sa potvrdila a ponúkam vám teda Zobraziť celý popisInšpirovala som sa receptom z Fb.V konečnom dôsledku som ho ale musela prerobiť,pôvodné množstvá sa mi nezdali.Moja predtucha sa potvrdila a ponúkam vám teda vlastný,vylepšený recept na slané šišky a posúchy plnené kôprovo-paprikovým cottage syrom.Pochutíte si na fantasticky chutnom a ako pierko ľahkom cestíčku s príjemnou plnkou...

12
porcií
90 minút
príprava
30 minút
na 190 °C

Suroviny

45 dkg
20 g
3,5 dcl
1 ČL
1 ČL
5 dkg
2 ks
25 dkg
1 kelímok
1 ČL
0,5 ČL
3 dcl (na vyprážanie)




Postup

  1. 1

    Očistené,umyté a pokrájané zemiaky dáme variť do osolenej vody,uvarené scedíme,necháme vychladnúť a postrúhame.V troche teplého mlieka s cukrom necháme napučať rozdrobené droždie.Múku zmiešame so soľou,pokrájaným maslom, postrúhanými varenými zemiakmi,napučaným droždím,zvyškom vlažného mlieka a žĺtkami.Vypracujeme vláčne cesto,ktoré necháme asi hodinu kysnúť.

    Plnené slané šišky a posúchy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto nám zdvojnásobilo svoj objem.

    Plnené slané šišky a posúchy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    a keďže som ešte musela okúpať dcérku a nemohla som sa venovať cestu,za ďalších 20 minút mi už skoro utieklo z vandlíka:-)

    Plnené slané šišky a posúchy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na pomúčenej doske cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 2 cm.

    Plnené slané šišky a posúchy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Medzitým vymiešame cottage syr s posekaným kôprom a mletou červenou paprikou,môžeme pridať aj lyžičku smotany,ak máme suchší syr. V pôvodnom recepte bol krémový tvaroh.

    Plnené slané šišky a posúchy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Z vyvaľkaného cesta vykrajujeme okrúhle formy,naplníme lyžičkou plnky a okraje dobre spojíme.Ja som robila väčšie aj menšie šišky a ku koncu šišiská,lebo sa cesto veľmi lepilo(kedže je jemnučké a vláčne).

    Plnené slané šišky a posúchy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Naplnené šišky a posúchy necháme ešte asi 10 minút podkysnúť.Polovicu z nich som vyprážala na panvici s olejom

    Plnené slané šišky a posúchy (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    a druhú polovicu (6 veľkých posúchov) som piekla na pečiacom papieri na plechu v rúre na 190°C asi 30 minút do chrumkavo červena.

    Plnené slané šišky a posúchy (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Takto sa upiekli

    Plnené slané šišky a posúchy (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Vyprážané šišky ukladáme na paprierovú utierku,aby odsala prebytočný tuk.Takto vyzerajú na reze

    Plnené slané šišky a posúchy (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Menej kalorická verzia pečená nasucho na reze

    Plnené slané šišky a posúchy (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Posúchy sa výborne hodia k mlieku na raňajky

    Plnené slané šišky a posúchy (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    A vyprážané sú chutné nateplo aj nastudeno

    Plnené slané šišky a posúchy (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

jerica
@kukulienka , cesto vyzerá "suprovo" , tým posúchom si ma dostala, krásne, inšpirácia po ruke :-) šišky len na sladko :-) ukladám !
tatranka
Cesto je ľahúčke,ako som pri šiškách zvyknutá.Robievam šišky len na sladko.Takže takýto recept je vítaný.
pusta
to cesto vyzerá úžasne nadýchané, jemné a ľahučké, úžasné s náplňou na slano i na sladko, veľmi variabilné.
si veľmi šikovná a všestranná :-), teda klobúk dole!!!
*****
mariamka
parada! krasne cesto a vyborna plnka, vydarene su obidve verzie, fakt sikulka :)
medovnicek
aj mne sa tento tvoj nápad so šiškami na slano páči, musím vyskúšať
tiginko
tie posúchy vyzerajú veľmi dobre, viem si ich predstaviť aj s bryndzovou náplňou
eviana
Parádne posúchy :) Moje obľúbené zemiakové cesto, len chváliť môžem, inak sa ani nedá. Isto skúsim aj toto Tvoje a veľmi rada :) 5*
dandika1
@kukulienka71 cesto pekne nadychane ,sisky ani nie ,ale posuchy ako pise@tiginko s bryndzovou plnkou to bude papanicko a u manzela 100 BODOV @kukulienka71 ,,,Vdaka-ukladam a peciem...(((ja budem robit verziu pecene v rure uz aj koli sebe)))
kukulienka71
Ďakujem vám všetkým veľmi pekne za pochvalu a milé slová,moc ste ma potešili:-)verím,že vás môj recept nesklame a pochutíte si vy,aj vaše rodinky.Bryndzová náplň bude iste perfektná!
joel
viem si predstaviť k ním zemiaky na kyslo ako polievku alebo fazuľovu na kyslo, určite ich vyskúšam ale hlavne tie pečené,
alex37
kukulienka71, recept sa mi páči, už je uložený a čaká na svoju polievku:-)
mia2404
skvelý recept , ja robievam tiež slané šišky len ich plním klobáskou a zo slaninkou:-), ale ukladám aj tvoj recept do KK
sanguinaria
jeden z top 10 slaných na tomto portáli výborný nápad skúsili sme ich viackrát, ovčas s malou obmenou namiesto cottage- rozdrobená feta s 10% jogurtom +kôpor , druhýkrát sme dali troška aromatický ale výborný nstrúhaný syr slaný -kozí + jogurt
malo to vždy nádhernú mliečnu chuť obohatenú kôprom
lenka6591
Ahoj, no, ak môžem, vyzerajú ozaj skvele, ja ich robím podľa receptu ktorý sa traduje v našej rodine už niekoľko generácií a spočíva v tom, že maso, ktoré mi zostane z nedelného vývaru pomeliem aj s trochou cibule, dochutím soľou a čiernym korením a keďže je suchšie, tak ho jemne opražím na masti. Touto /vychladnutou/ plnkou plním šišky a vyprážam v oleji. Je to mňamka.
lenka6591
Ahoj, ja som z tých ,,kuchtičiek", čo varia od oka a každý recept niečim svojim dotvoria, takže nejaké gramáže u mňa neexistujú. Robím klasiku, kvások , hladká múka, soľ, drvená rasca, mlieko. Nechať vykysnúť. Teda, je to cesto ako na langoše.
kukulienka71
@lenka6591 ,už to musíš mať teda v oku aj rukách:-)Ja robievam tiež tak,ked pečiem len na doma,alebo knedle parím,v podstate všetko čo sa kysnutého týka:-)až mi je čudné,ked mám vážiť.Budúci týždeň mám dostať váhu,čo som tu vyhrala,tak sa teším,ako malé dieťa,že ju vyskúšam:-))
cesminaz
@kukulienka71 vcera som ich piekla,plnila tureckym syrom a slanim tvarohom,hned z dvojitej davky...a musim povedat,ze boli naozaj vyborne!! Cesto bolo krasne nakysnute a hebke ;-) a po upeceni az do druheho dna mäkkucke ako vata.Druhykrat ich naplnim struhanym cesnakom,budu ako zdravsia verzia langosov ;-)) Dakujem pekne za tento skvely receptik @kukulienka.https ://lh5.googleusercontent.com/-rRITz2bPK9c/UzWzNZkCRJI/AAAAAAAAA0o/KuOVsoTHiQM/w543-h407-no/2014-03-26+16.03.04.jpg
havino
ale ich máte utešené tie posúchy, dievky, obe, áno zemiakové cesto je zaručené vláčnosťou aj na druhý deň, ja takéto plním už aj kapustníky, bryndzovníky




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia