Plnené slané šišky a posúchy (fotorecept)
Autor receptu: kukulienka71
Inšpirovala som sa receptom z Fb.V konečnom dôsledku som ho ale musela prerobiť,pôvodné množstvá sa mi nezdali.Moja predtucha sa potvrdila a ponúkam vám teda vlastný,vylepšený recept na slané šišky a posúchy plnené kôprovo-paprikovým cottage syrom.Pochutíte si na fantasticky chutnom a ako pierko ľahkom cestíčku s príjemnou plnkou...
12 porcií |
90 minút príprava |
30 minút na 190 °C |
Postup
- Očistené,umyté a pokrájané zemiaky dáme variť do osolenej vody,uvarené scedíme,necháme vychladnúť a postrúhame.V troche teplého mlieka s cukrom necháme napučať rozdrobené droždie.Múku zmiešame so soľou,pokrájaným maslom, postrúhanými varenými zemiakmi,napučaným droždím,zvyškom vlažného mlieka a žĺtkami.Vypracujeme vláčne cesto,ktoré necháme asi hodinu kysnúť.
- Cesto nám zdvojnásobilo svoj objem.
- a keďže som ešte musela okúpať dcérku a nemohla som sa venovať cestu,za ďalších 20 minút mi už skoro utieklo z vandlíka:-)
- Na pomúčenej doske cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 2 cm.
- Medzitým vymiešame cottage syr s posekaným kôprom a mletou červenou paprikou,môžeme pridať aj lyžičku smotany,ak máme suchší syr. V pôvodnom recepte bol krémový tvaroh.
- Z vyvaľkaného cesta vykrajujeme okrúhle formy,naplníme lyžičkou plnky a okraje dobre spojíme.Ja som robila väčšie aj menšie šišky a ku koncu šišiská,lebo sa cesto veľmi lepilo(kedže je jemnučké a vláčne).
- Naplnené šišky a posúchy necháme ešte asi 10 minút podkysnúť.Polovicu z nich som vyprážala na panvici s olejom
- a druhú polovicu (6 veľkých posúchov) som piekla na pečiacom papieri na plechu v rúre na 190°C asi 30 minút do chrumkavo červena.
- Takto sa upiekli
- Vyprážané šišky ukladáme na paprierovú utierku,aby odsala prebytočný tuk.Takto vyzerajú na reze
- Menej kalorická verzia pečená nasucho na reze
- Posúchy sa výborne hodia k mlieku na raňajky
- A vyprážané sú chutné nateplo aj nastudeno