Plnené medovníčky - guľky, placky...

frezia68 - fotkafrezia68, 15. októbra 2012
Plnené medovníčky - guľky, placky...
Foto: frezia68

Toto medové cesto je vďačné aj preto,že nie je tvrdé a ak hneď po vychladnutí ho uložím do krabice,či uzavretého vrecúška,netreba čakať,až zmäkne.A plnené Zobraziť celý popisToto medové cesto je vďačné aj preto,že nie je tvrdé a ak hneď po vychladnutí ho uložím do krabice,či uzavretého vrecúška,netreba čakať,až zmäkne.A plnené tobôž,majú výbornú chuť.Obvykle robím drobné pečivo,teraz som plnila.A recept pridávam len kvôli plnke,ktorá je výborná,lebo medovníkov a krásnych je tu habadej :-)

80 minút
príprava
8-10 minút
na 210 °C

Suroviny

400  g
120  g
160  g
60  g
2  ks celé
1  káv.lyž.
z pól. citróna
1  káv.lyž.
Plnka:
100  g
1  PL
30  g posekané
50  g
100  g bez kôstok
100  g
1  ks
 na zahustenie,ak treba




Postup

  1. 1

    Múku a cukor preosejeme,dáme na dosku spolu so sódou a koreninami.Maslo roztopíme spolu s medom,ak je hustý,vajíčka vyšľaháme a spracujeme spolu na hladké cesto.Lepšie v ruke,ako v robote,lebo si určíte hustotu cesta tak,aby sa dalo tvarovať.Prikryjeme a necháme odpočívať asi hodinu.

    Plnené medovníčky - guľky, placky... - obrázok 1
  2. 2

    Na pomúčenej doske rozvaľkáme na hrúbku 4-5 mm,vykrajujeme kruhy,naplníme a vytvoríme guľky.Alebo vyvaľkáme tenšie a spojíme dva kruhy s plnkou na placku.Robila som oba spôsoby,lebo z dvoch dávok som kombinovala.Do guliek som pridala aj hrozienko v horkej čokoláde.Placky som potrela spodok polevou a vrch ozdobila mandľou.Medovníky som potrela vyšľahaným vajíčkom s mliekom.

    Plnené medovníčky - guľky, placky... - obrázok 2
  3. 3

    Medová plnka:Sušené slivky umyjeme, osušíme a pomelieme na mäsovom mlynčeku.Pridáme med,rum,žĺtko,džem,orechy a kandizovanú kôru.Vytvoríme stredne hustú kašu a ak treba,zahustíme perníkovými omrvinami. Ja som zahustila mletými orechami.Perníčky zmäknú a majú výbornú chuť.A tu ešte horúce čakajú na polevu.

    Plnené medovníčky - guľky, placky... - obrázok 3
  4. 4

    Pečieme v dobre vyhriatej rúre do ružova.Asi 3 min.neotváram rúru a potom regulujem teplotu podľa farby,obyčajne znížim.Zdobíme podľa fantázie a pretože zdobenie nie je moja silná stránka,stačilo máčanie v čokoláde a posýpka :-))). Na úvodnej fotke nie sú ešte vysušené,ale ma čaká slané pečivo,tak laptop odkladám.Ak vyskúšate,želám DOBRÚ CHUŤ!

    Plnené medovníčky - guľky, placky... - obrázok 4

Diskusia k receptu

medovnicek
takéto medové koláčiky milujem, veľmi sa mi pozdáva aj tá plnka, istotne ich upečiem, už sú v kk
fialka49
Vždy mávame napečené nejaké "sladkostičky" v dóze. Veru sa mi páči táto varianta medovíčkov. Budú, budú, ... a istotne pochutia. Ďakujem za receptík.
damisa
už je recept uložený, určite vyskúšam
vierutt
Frezia, u nás medovníčky nejako zvlášť nemusíme - teda moji chlapi (ja áno, ale musím sa strážiť), ale tieto vyzerajú super, tá plnka ma dostala, ukladám a určite pečiem
ubka
@frezia , prosim, koľko ks vyjde z tohto množstva ?
Ďakujem:-)
anykama
Medovníčky tie sú u nás velmi oblúbené s touto plnkou určite vyskúšam.
bozulka
Už sú uložené,veď Vianoce sú už za dverami...aspoň podľa supermartov...:-)
orchidea
Veľmi pekné guľly...dobrá inšpirácia na Vianoce...ukladám si
iva63
veľmi sa mi páči tá plnka, určite vyskúšam a ďakujem-:) perníčky máme v obľube...
45678
@frezia ďakujem za super receptík, guľky som urobila a pochválená si bola od mojich konzumentov aj Ty, verím, že sa Ti čkalo :-)))
frezia68
@45678 : nečkalo :-))) asi konzumenti viac mysleli na guľky,ako na mňa :-))))) ,ale potešilo. Tiež ich budem robiť na sviatky,lebo tá plnka je ozaj dobrá.
45678
@frezia druhý krát upečené a už ich niet :-))) fakt výborné a plnka tomu dá "šmrnc" teraz som si povykrajovala kolieska, obkrojky som upiekla a z nich som robila omrviny, s ktorými som potom naplnila kolieska, urobila guľky a upiekla ešte raz vďaka za recept:-)
sracz
Punčáky, kokosáky, orieškováky, mandľováky, lekvárováky - nádherné spomienky na moje detstvo, mladosť i terajší afterpostpubertálny vek!!! Krásna práca a unikátne super chúťky s láskou začarované do Tvojej práce, milá pracovitá @frezia68 - priateľka z "daľekoho vihodu vof PO"!!! Objednávam si x_razy 28 ks!
babidka
Mila @frezia , tento recept som objavila az teraz !Mozno aj preto , lebo uz roky pernicky nepekavam lebo ich nema kto pojest :-)Ale tieto sa mi pacia , uputala ma hlavne ta plnka . Takze sa zrejme tohto roku dostanu do "vianocneho vyberu ":-)
frezia68
@babidka : veď urob na skúšku,ako čokoholička znesieš aj pred sviatkami pár kúskov...ja idem robiť z dupľovanej dávky,lebo nabalím návšteve :-)
kuchticka
@Frezia mila, objavujem tvoj zaujimavy recept na pernicky, ktore peciem kazdy roka a vzdy pri nich stracam trpezlivost, lebo sa mi cesto stale lepi - na ruky, na dosku. Tvojmu receptu neodolam istotne vyskusam, paci sa mi. Prajem pekny vikend.
frezia68
@kuchti čka:máš pravdu,cesto sa lepí.Ja zarábam na doske najprv nožom,potom rukami a med,maslo...sa roztekajú zo stredu na dosku.Ale nestrácaj trpezlivosť,treba miesiť,až má takú konzistenciu,ako vidíš na fotke.Málokedy musím dosypať múku.Oplatí sa,sú chutné :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia