Plnené medovníčky - guľky, placky...

Autor receptu: frezia68

Toto medové cesto je vďačné aj preto,že nie je tvrdé a ak hneď po vychladnutí ho uložím do krabice,či uzavretého vrecúška,netreba čakať,až zmäkne.A plnené tobôž,majú výbornú chuť.Obvykle robím drobné pečivo,teraz som plnila.A recept pridávam len kvôli plnke,ktorá je výborná,lebo medovníkov a krásnych je tu habadej :-)

80 minút
príprava
8-10 minút
na 210 °C

Suroviny

Postup

  1. Múku a cukor preosejeme,dáme na dosku spolu so sódou a koreninami.Maslo roztopíme spolu s medom,ak je hustý,vajíčka vyšľaháme a spracujeme spolu na hladké cesto.Lepšie v ruke,ako v robote,lebo si určíte hustotu cesta tak,aby sa dalo tvarovať.Prikryjeme a necháme odpočívať asi hodinu.
  2. Na pomúčenej doske rozvaľkáme na hrúbku 4-5 mm,vykrajujeme kruhy,naplníme a vytvoríme guľky.Alebo vyvaľkáme tenšie a spojíme dva kruhy s plnkou na placku.Robila som oba spôsoby,lebo z dvoch dávok som kombinovala.Do guliek som pridala aj hrozienko v horkej čokoláde.Placky som potrela spodok polevou a vrch ozdobila mandľou.Medovníky som potrela vyšľahaným vajíčkom s mliekom.
  3. Medová plnka:Sušené slivky umyjeme, osušíme a pomelieme na mäsovom mlynčeku.Pridáme med,rum,žĺtko,džem,orechy a kandizovanú kôru.Vytvoríme stredne hustú kašu a ak treba,zahustíme perníkovými omrvinami. Ja som zahustila mletými orechami.Perníčky zmäknú a majú výbornú chuť.A tu ešte horúce čakajú na polevu.
  4. Pečieme v dobre vyhriatej rúre do ružova.Asi 3 min.neotváram rúru a potom regulujem teplotu podľa farby,obyčajne znížim.Zdobíme podľa fantázie a pretože zdobenie nie je moja silná stránka,stačilo máčanie v čokoláde a posýpka :-))). Na úvodnej fotke nie sú ešte vysušené,ale ma čaká slané pečivo,tak laptop odkladám.Ak vyskúšate,želám DOBRÚ CHUŤ!