Pletienky od Lucky http://luciedvorakova.blogspot.sk/2012/05/domaci-housky-podle-dity-p.html ma veľmi inšpirovali k napečeniu vlastných... Recept som si "musela" trocha pozmeniť ;-)

1-4
porcia
15 minút
príprava

Suroviny

500 g
1/2 kocky
1 PL
3 PL
250 ml
3 PL




Postup

  1. 1

    Mlieko ohrejeme, nadrobíme do neho droždie, pridáme cukor a kvások necháme chvíľu stáť. Do misy si preosejeme múku, pridáme soľ, olej, ohriatu smotanu a kvások. Premiešame a vymiesime cesto. Necháme odpočívať - kysnúť 1 hodinu, rozdelíme na 12 dielov, ktoré "vyšúľame" a pletieme pletienky.

    Pletienky - obrázok 1
  2. 2

    Pletienky necháme polhodinu ešte odpočívať, môžeme potrieť vajíčkom a posypať semienkami. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C asi 15 minút.

    Pletienky - obrázok 2
  3. 3

    Bagetu som si naplnila rukolou, paradajkami a mozzarellou :-)

    Pletienky - obrázok 3

Diskusia k receptu

julica
Ani ja nemôžem mlieko, jednoducho dávam vodu - mliečna chuť väčšinou nechýba
zuzananoskova
Dcéra má diagnostikovanú intoleranciu laktózy, ale keďže neje už nič živočíšne a v podstate tiež (kravské mlieko určite nie), tak používam rastlinné mlieka či čistú vodu. Presne ako píšeš: mliečna chuť nechýba, mne teda nie :-)
kredenc
S tým mliekom vám nerozumiem. Jestvuje predsa sušené s´´ojové mlieko a bez lakt´´ozy. Variť s ním je radosť. (Predpáčte, začal mi "blbúť" d´´lžeň aj ˇˇ.
zuzananoskova
Sušené mlieko som neskúšala, ani ma to skúsiť neláka ;-) Až tak veľmi rastlinné mlieko nepoužívam, zvyknem robiť aj doma: ovsené, mandľové. Chystám sa na makové :-)
jujoska
Ja nerozumiem comu ty @kredenc nerozumies - ved v recepte je rastlinne mlieko, sojove nie je podla teba rastlinne? Inak Zuzka tie pletienky vyzeraju uzasne, supsnem si ich do KK, len neviem kedy za svoj zivot vyskusam vsetky, co tam mam. A hlavne peciem celozrrne a semienkove :-)
sonulienka
Zuzka naozaj sú krásne Tvoje pletienky aj ja si ich uložím a vyskúšam.
kredenc
jujoska, ak chceš niečo komentovať, prečo nie. Ale najprv si, prosím, pekne prosím, prečítaj,o čom je reč.
tiginko
nádherné ich máš, naozaj Zuzi... inak stale mi vŕta v hlave, čo si @jujoska prečítala zle a neprišla som na to. S jej komentom súhlasím aj ja. Keď si rozriedim vodou sušené sójové mlieko, tak dostanem tekuté sójové mlieko = rastlinné mlieko
tatranka
Tiež som dnes piekla sladké pečivo.No nie pletenky ale briošky.Máš ich veľmi pekné.V týždni aspoň ráz upečiem takéto pečivko.Ponúkam,možno sa ti budú páčiť aj moje.Mám ich tu uvedené.

radost
šikovné ženičky pečú krásnochutné pletienky a žemličky...:-)
iva63
krásne pletienky si uplietla-:) určite aj veľmi chutné!
sracz
Milujem doma robené a pečené pečivo! Všetky druhy! Aj to Tvoje, milá @zuzananoskova - šikovná lákajú tvarom, farbou a predstavami lahodných vôní a chutí! Každý weekend pečiem iný variant, tentoraz je na rade ten Tvoj! Už sa tešímE!!! -:)))
betka11
@kredenc nič proti tebe len trochu na objasnenie pri našej dietke: niektoré bezlaktózové mlieka nemajú dostatočne odstránenu laktózu aj keď píšu že neobsahuje,neodstráni sa kazeín,mliečny tuk a pod. čo nám robí šarapatu s trávením a ver tomu nie je to nič príjemné,kto to zažil vie o čom hovorím,nie je to len preto že sa niekto rozhodol vynechať živočíšne mlieko a keď si poznala chuť dobrého domáceho tvarohu,jogurtu a pod. sa ti ťažko zvyká na náhradu ale zdravie máme len jedno a treba si ho chrániť aj tak že sa zriekneš vecí ktoré ti škodia a hladáš riešenie.
Pekný pracovný týždeň prajem všetkýmči môžu mliečko alebo nie :D.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia