Foto: valeri
Kým sa mi pieklo v rúre mäso k nedeľnému obedu, dostala som neodolateľnú chuť niečo upiecť. A keďže ja som na kysnuté koláče, vzniklo Zobraziť celý popisKým sa mi pieklo v rúre mäso k nedeľnému obedu, dostala som neodolateľnú chuť niečo upiecť. A keďže ja som na kysnuté koláče, vzniklo narýchlo toto.
Suroviny
Cesto: | |
42 g (1kocka) |
|
500 g |
|
1 ks |
|
1/2 KL |
|
1 kelímok |
|
2 dl vlažné |
|
1,5-2 dl |
|
1 PL |
|
Plnka 1.: | |
|
|
postrúhaná |
|
- všetko podľa chuti |
|
asi 1,5 dl vrelé |
|
Plnka 2.: | |
|
|
postrúhaná |
|
|
|
- všetko podľa chuti |
|
1 ks na potretie |
|
|
Postup
-
1
Z trošky mlieka a cukru urobíme kvások. Potom z kvásku a ostatných surovín vymiesime cesto, mlieko pridávame postupne podľa potreby, niekedy je treba aj trošku viac. Ja miesim ručne, takže ho prilievam tak, aby cesto nebolo veľmi tuhé, musí byť vláčne a lesklé a miesim ho dovtedy, kým misa alebo vandlík nezostane úplne "čistý".
-
2
Nechám poriadne nakysnúť, aby aspoň zdvojnásobilo svoj objem. Potom rozvaľkám, natiriem roztopeným maslom a klasicky preložím a poskladám
-
3
asi takto
-
4
nechám ešte 15 minút odpočívať pod utierkou, aby ešte podkyslo a vyzeralo takto. Dovtedy si pripravím plnky. Orechy zmiešam s cukrom, pridám nastrúhanú citrónovú kôru, zabarím horúcim mliekom a vymiešam na kašu - nie veľmi hustú, lebo pri chladnutí ešte zhustne (keby nie, prisypeme orechy .-)) ). Mak vymiešame s cukrom a ríbezľovým džemom a tiež s citr. kôrou.
-
5
Potom už len rozvaľkať asi na hrúbky 5-7 mm, rozdeliť na dvoje a natrieť obidva diely plnkami.
-
6
Pred zatáčanim cesta smerom od vonkajšej strany k reznej hrane bočné okraje preložím cez plnku a natirem ich vajíčkom a tiež aj voľný spodný okraj, takto sa cesto dobre zlepí a uzavrie po zrolovaní.
-
7
a môžem rolovať
-
8
Hotové záviny trošku ponaťahujem opatrne do dĺžky, a koniec jedného záviny natriem vajcom a priložím druhým závinom, prstami popritláčam-spojím obidva dokkopy, aby som mohla vytvoriť jednoduchý pletenec.
-
9
Hotový pletenec nechám ešte na plechu podkysnúť pod utierkou asi 20 min, potriem vajcom, posypem mandľovými lupienkami a dám piecť do vyhriatej rúry na 220 st. na 15 min a potom dopekám asi 25 min pri 160 st.
-
10
občas nakuknem do rúry a čakáme :-)) a dúfam, že bude dobrý.
-
11
a takto vyzerá už vychladnutý
-
12
z vajca, čo zostalo z potirenia, bielka, čo ostalo a hrubej múky a soli urobím čo najtvrdšie cesto a nastrúham mrveničku do poiievky. Aby sa zúžitkovalo všetko :-))
@ babina28: určite by si to dokázala, vlastne som len rukami prekladala jednu časť cez druhú. Pre zjednodušenie je to možné robiť aj priamo na plechu, (ale ho vopred vymasti) nemusíš ho potom prekladať.