Pletenec z kysnutého cesta

valeri - fotkavaleri, 4. marca 2012
Pletenec z kysnutého cesta
Foto: valeri

Kým sa mi pieklo v rúre mäso k nedeľnému obedu, dostala som neodolateľnú chuť niečo upiecť. A keďže ja som na kysnuté koláče, vzniklo narýchlo toto.

Suroviny

Cesto:
42 g (1kocka)
500 g
1 ks
1/2 KL
1 kelímok
2 dl vlažné
1,5-2 dl
1 PL
Plnka 1.:
postrúhaná
- všetko podľa chuti
asi 1,5 dl vrelé
Plnka 2.:
postrúhaná
- všetko podľa chuti
1 ks na potretie

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Z trošky mlieka a cukru urobíme kvások. Potom z kvásku a ostatných surovín vymiesime cesto, mlieko pridávame postupne podľa potreby, niekedy je treba aj trošku viac. Ja miesim ručne, takže ho prilievam tak, aby cesto nebolo veľmi tuhé, musí byť vláčne a lesklé a miesim ho dovtedy, kým misa alebo vandlík nezostane úplne "čistý".

    Pletenec z kysnutého cesta - obrázok 1
  2. 2

    Nechám poriadne nakysnúť, aby aspoň zdvojnásobilo svoj objem. Potom rozvaľkám, natiriem roztopeným maslom a klasicky preložím a poskladám

    Pletenec z kysnutého cesta - obrázok 2
  3. 3

    asi takto

    Pletenec z kysnutého cesta - obrázok 3
  4. 4

    nechám ešte 15 minút odpočívať pod utierkou, aby ešte podkyslo a vyzeralo takto. Dovtedy si pripravím plnky. Orechy zmiešam s cukrom, pridám nastrúhanú citrónovú kôru, zabarím horúcim mliekom a vymiešam na kašu - nie veľmi hustú, lebo pri chladnutí ešte zhustne (keby nie, prisypeme orechy .-)) ). Mak vymiešame s cukrom a ríbezľovým džemom a tiež s citr. kôrou.

    Pletenec z kysnutého cesta - obrázok 4
  5. 5

    Potom už len rozvaľkať asi na hrúbky 5-7 mm, rozdeliť na dvoje a natrieť obidva diely plnkami.

    Pletenec z kysnutého cesta - obrázok 5
  6. 6

    Pred zatáčanim cesta smerom od vonkajšej strany k reznej hrane bočné okraje preložím cez plnku a natirem ich vajíčkom a tiež aj voľný spodný okraj, takto sa cesto dobre zlepí a uzavrie po zrolovaní.

    Pletenec z kysnutého cesta - obrázok 6
  7. 7

    a môžem rolovať

    Pletenec z kysnutého cesta - obrázok 7
  8. 8

    Hotové záviny trošku ponaťahujem opatrne do dĺžky, a koniec jedného záviny natriem vajcom a priložím druhým závinom, prstami popritláčam-spojím obidva dokkopy, aby som mohla vytvoriť jednoduchý pletenec.

    Pletenec z kysnutého cesta - obrázok 8
  9. 9

    Hotový pletenec nechám ešte na plechu podkysnúť pod utierkou asi 20 min, potriem vajcom, posypem mandľovými lupienkami a dám piecť do vyhriatej rúry na 220 st. na 15 min a potom dopekám asi 25 min pri 160 st.

    Pletenec z kysnutého cesta - obrázok 9
  10. 10

    občas nakuknem do rúry a čakáme :-)) a dúfam, že bude dobrý.

    Pletenec z kysnutého cesta - obrázok 10
  11. 11

    a takto vyzerá už vychladnutý

    Pletenec z kysnutého cesta - obrázok 11
  12. 12

    z vajca, čo zostalo z potirenia, bielka, čo ostalo a hrubej múky a soli urobím čo najtvrdšie cesto a nastrúham mrveničku do poiievky. Aby sa zúžitkovalo všetko :-))

    Pletenec z kysnutého cesta - obrázok 12

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Tento recept nespracovávam prekladaním. Je náš obľúbený, určite ho však vylepším podľa teba.