Pletenec z kysnutého cesta

Autor receptu: valeri

Kým sa mi pieklo v rúre mäso k nedeľnému obedu, dostala som neodolateľnú chuť niečo upiecť. A keďže ja som na kysnuté koláče, vzniklo narýchlo toto.

Suroviny

Postup

  1. Z trošky mlieka a cukru urobíme kvások. Potom z kvásku a ostatných surovín vymiesime cesto, mlieko pridávame postupne podľa potreby, niekedy je treba aj trošku viac. Ja miesim ručne, takže ho prilievam tak, aby cesto nebolo veľmi tuhé, musí byť vláčne a lesklé a miesim ho dovtedy, kým misa alebo vandlík nezostane úplne "čistý".
  2. Nechám poriadne nakysnúť, aby aspoň zdvojnásobilo svoj objem. Potom rozvaľkám, natiriem roztopeným maslom a klasicky preložím a poskladám
  3. asi takto
  4. nechám ešte 15 minút odpočívať pod utierkou, aby ešte podkyslo a vyzeralo takto. Dovtedy si pripravím plnky. Orechy zmiešam s cukrom, pridám nastrúhanú citrónovú kôru, zabarím horúcim mliekom a vymiešam na kašu - nie veľmi hustú, lebo pri chladnutí ešte zhustne (keby nie, prisypeme orechy .-)) ). Mak vymiešame s cukrom a ríbezľovým džemom a tiež s citr. kôrou.
  5. Potom už len rozvaľkať asi na hrúbky 5-7 mm, rozdeliť na dvoje a natrieť obidva diely plnkami.
  6. Pred zatáčanim cesta smerom od vonkajšej strany k reznej hrane bočné okraje preložím cez plnku a natirem ich vajíčkom a tiež aj voľný spodný okraj, takto sa cesto dobre zlepí a uzavrie po zrolovaní.
  7. a môžem rolovať
  8. Hotové záviny trošku ponaťahujem opatrne do dĺžky, a koniec jedného záviny natriem vajcom a priložím druhým závinom, prstami popritláčam-spojím obidva dokkopy, aby som mohla vytvoriť jednoduchý pletenec.
  9. Hotový pletenec nechám ešte na plechu podkysnúť pod utierkou asi 20 min, potriem vajcom, posypem mandľovými lupienkami a dám piecť do vyhriatej rúry na 220 st. na 15 min a potom dopekám asi 25 min pri 160 st.
  10. občas nakuknem do rúry a čakáme :-)) a dúfam, že bude dobrý.
  11. a takto vyzerá už vychladnutý
  12. z vajca, čo zostalo z potirenia, bielka, čo ostalo a hrubej múky a soli urobím čo najtvrdšie cesto a nastrúham mrveničku do poiievky. Aby sa zúžitkovalo všetko :-))