Pletenec troch chutí: orechovo-makovo-kakaový

jerica - fotkajerica, 8. mája 2010
Pletenec troch chutí: orechovo-makovo-kakaový
Foto: jerica

Tento koláč som mala u kamarátky Trúdiky z Janík , nedalo mi aby som ho nevyskúšala , nebol hneď hotový , ale konečný Zobraziť celý popisTento koláč som mala u kamarátky Trúdiky z Janík , nedalo mi aby som ho nevyskúšala , nebol hneď hotový , ale konečný výsledok potešil.

15
porcií
30 minút
príprava
50-60 minút
na 160-180 °C

Suroviny

600-700 g
2,5-3,0 dcl
150 g
1 ks
2 ks
5 bal
100 g
200 g
200 g
5 polievkova l.
 podľa chuti
1 PL




Postup

  1. 1

    Všetko si pripravím , potom začnem spracovávať suroviny,

    Pletenec troch chutí: orechovo-makovo-kakaový - obrázok 1
  2. 2

    spravím kvások so 100ml vlažným mliekom, múku dám do kyska miska , do stredu dám kvások , trochu múky zapracujem , nechám chvíľu odležať na teplom mieste,po miernom nakysnutí , prilejem zvyšok mlieka s rozľahanými vajíčkami.

    Pletenec troch chutí: orechovo-makovo-kakaový - obrázok 2
  3. 3

    maslo vyšlahám s cukrom , vmiešam do cesta , miešam až kým cesto nie je hladké a neodlepuje sa z misky ,zvyknem priliať trochu oleja 1PL pred domiesením .Cesto nechám vykysnúť , pokiaľ nepukne vrchák z misky, potom cesto ešte raz prepracujem , rozdelím na tri bochníky , nechám na pomúčenej doske trochu podkysnúť.

    Pletenec troch chutí: orechovo-makovo-kakaový - obrázok 3
  4. 4

    Cesto vyváľkam na cc,60x40 cm . obrázok s kakaom. Kakaovu plnku: kakao zmiešam s vanilkovým a kryštál cukrom , kakaovú plnku dám na cesto, ktoré je pomastené rozpusteným maslom , na kakaovú plnku dám pláty masla , lepšie sa zvinie. Zviniem , závin odložím na plech .

    Pletenec troch chutí: orechovo-makovo-kakaový - obrázok 4
  5. 5

    Makový závin , cesto potriem rozpusteným maslom , natriem slivkovým lekvárom , posypem pomiešaný mletý mak s vanilkovým a kryštál cukrom , do makovej a orechovej plnky dala som aj kandinzovanú pomaračovú kôru , na plnku pokvapkám rozpustené maslo,pokvapkám rumom , zviniem.

    Pletenec troch chutí: orechovo-makovo-kakaový - obrázok 5
  6. 6

    Orechová plnka. Cesto natriem rozpusteným maslom , cesto natriem marhuľovým lekvárom , dám mleté orechy zmiešané s vanlkovým a kyštálovým cukrom , rozložím na cesto,pokvapkám rumom , dobre pokvapkám roztopeným maslom , zviniem .

    Pletenec troch chutí: orechovo-makovo-kakaový - obrázok 6
  7. 7

    Záviny spletieme do vrkoča , popicháme , potrieme mliekom.

    Pletenec troch chutí: orechovo-makovo-kakaový - obrázok 7
  8. 8

    Pečieme v rúre vyhriatej na 160-180 °C cc: 50-55 minút . Príprava s pečením trvá dlhšie , ale výsledok je chutný,škoda že mi trochu v strede popraskal. Nevadí , koláčik má výbornú chuť , najmä kto má rád s kakaom .

    Pletenec troch chutí: orechovo-makovo-kakaový - obrázok 8
  9. 9

    Z toho množstva som spravila dve pletienky, šesť menších závinov.

    Pletenec troch chutí: orechovo-makovo-kakaový - obrázok 9

Diskusia k receptu

cistinka
Jarka aj ja chcem taký :-))) Uložila som si recept a určite vyskúšam.
tinca
No super, už mi niekto o tomto recepte hovoril. Tri záviny v jednom,len čo s tými ako ja mám jedákov, jeden neľúbi mak a jeden orechy. No a pre samú, ale síce dá sa dať aj do mrazničky, ja koláče z kysnutého cesta bežne dávam. Alebo rozdať ako čistinka, no nie. Jerica, no ohromný ukladám do KK.
honestka
Cakala si ma na navstevu, veru velmi rada by som si prisadla...
lubjak
Taky krasny kolac,urcite vyskusam,ten stoji za hriech.
janozmyjavy
Veľmi dobrý nápad. Orechovo nemusím, no skúsil by som tvarohový s hrozienkami. Ďakujem pridávam.
bozulka
Jarka tento koláč som objavila až teraz a hneď ako sa vrátime z kúpelov určite muža poteším.Tie fotky sú fajn,ale keď ja varím tak mám problém fotiť postup,jednoducho zabudnem.Ďakujem.
chorvatka
Mne robi problémy ta kakaova plnka : pokvapkas cesto maslom a ako tam potom das tu kakaovu plnku ked je sypka ? Vdaka za vysvetlenie.
jerica
@chorv atka :-)) kakaový robievam tak, roztopeným máslom natriem cesto , kakao zmiešam s kryštálovým cukrom ,postupne sypem na cesto , ale len do polovice , aby som mala závin zavretý cestom , pokvapkám znovu rozpusteným máslom,ale môžeš dať na kakao plátky másla , no a stočím závin . Vôbec to nie je problém dávať sypké , stačí k tomu mať grif , a zatočíš . Tieto tri záviny spolu spletiem, pletienku dám na pečiaci papier,vajíčkom potieram pred dopečením .
Keď chcem , aby sa mi pekne leskol , po upečení , potriem rozopeným cukrom vo vriacej vode. 2PL vody 1Pl kr.cukor.
Z tejto dávky môžeš rozdeliť na šesť závinov , sú menšie , je to prácnejšie. Dúfam, že sa ti podarí, stačí mať trpezlivosť. @chorv átka Teším sa na ako sa ti podarí. U nás sa len tak zaprášilo po ňom.
cistinka
zistila som, že nesmiem hladná pozerať tvoje recepty......ale už tu nič na jedlo nemám, všetko je zbalené a pripravené na odvoz....tak si aspoň slintám pri monitore :-)
romeo626
robim rozne zaviny, ale takto som to este neskusala tak idem na to...mnam
babav
@jerica ,tento tvoj krasny vrkoc som nejako prehliadla ...ukladam dodatocne ;-)
cica2
tieto plnky všetky zbožňujem, aj tvoj pletenec je krásny :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia