Pletenec troch chutí: orechovo-makovo-kakaový

Autor receptu: jerica

Tento koláč som mala u kamarátky Trúdiky z Janík , nedalo mi aby som ho nevyskúšala , nebol hneď hotový , ale konečný výsledok potešil.

15
porcií
30 minút
príprava
50-60 minút
na 160-180 °C

Postup

  1. Všetko si pripravím , potom začnem spracovávať suroviny,
  2. spravím kvások so 100ml vlažným mliekom, múku dám do kyska miska , do stredu dám kvások , trochu múky zapracujem , nechám chvíľu odležať na teplom mieste,po miernom nakysnutí , prilejem zvyšok mlieka s rozľahanými vajíčkami.
  3. maslo vyšlahám s cukrom , vmiešam do cesta , miešam až kým cesto nie je hladké a neodlepuje sa z misky ,zvyknem priliať trochu oleja 1PL pred domiesením .Cesto nechám vykysnúť , pokiaľ nepukne vrchák z misky, potom cesto ešte raz prepracujem , rozdelím na tri bochníky , nechám na pomúčenej doske trochu podkysnúť.
  4. Cesto vyváľkam na cc,60x40 cm . obrázok s kakaom. Kakaovu plnku: kakao zmiešam s vanilkovým a kryštál cukrom , kakaovú plnku dám na cesto, ktoré je pomastené rozpusteným maslom , na kakaovú plnku dám pláty masla , lepšie sa zvinie. Zviniem , závin odložím na plech .
  5. Makový závin , cesto potriem rozpusteným maslom , natriem slivkovým lekvárom , posypem pomiešaný mletý mak s vanilkovým a kryštál cukrom , do makovej a orechovej plnky dala som aj kandinzovanú pomaračovú kôru , na plnku pokvapkám rozpustené maslo,pokvapkám rumom , zviniem.
  6. Orechová plnka. Cesto natriem rozpusteným maslom , cesto natriem marhuľovým lekvárom , dám mleté orechy zmiešané s vanlkovým a kyštálovým cukrom , rozložím na cesto,pokvapkám rumom , dobre pokvapkám roztopeným maslom , zviniem .
  7. Záviny spletieme do vrkoča , popicháme , potrieme mliekom.
  8. Pečieme v rúre vyhriatej na 160-180 °C cc: 50-55 minút . Príprava s pečením trvá dlhšie , ale výsledok je chutný,škoda že mi trochu v strede popraskal. Nevadí , koláčik má výbornú chuť , najmä kto má rád s kakaom .
  9. Z toho množstva som spravila dve pletienky, šesť menších závinov.