Placky paratha plnené zemiakovou zmesou fotorecept

methi - fotkamethi, 10. augusta 2013
Placky paratha plnené zemiakovou zmesou (fotorecept)
Foto: methi

Aloo Paratha. Plnky sú rôzne, záleží, komu aké koreniny vyhovujú chuťovo, ale určite nesmie chýbať koriandrová vňať, ktorá týmto plackám dodá tú správnu chuť.

10ks
porcií

Suroviny

Cesto:
375 ml, hladká múka
2 PL
 podľa potreby
Náplň:
3 ks, uvarene v supke
1/4 ČL
1/4 ČL
1/3 ČL




Postup

  1. 1

    Zo surovín na cesto vypracujeme elastické, nelepivé cesto a na pol hodinky ho necháme bokom odležať v miske, ktorú zakryjeme utierkou.

    Placky paratha plnené zemiakovou zmesou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V druhej miske roztlačíme ošúpané zemiaky, ktoré sme vopred uvarili v šupke a nechali dobre vychladnúť. Pridáme soľ, kurkumu, Amchoor, Garam masala a nasekanú koriandrovú vňať a všetko spolu dobre zmiešame.

    Placky paratha plnené zemiakovou zmesou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto aj zemiakovú zmes si rozdelíme na rovnaký počet častí. Teda k 5-tim guľôčkam cesta 5 guľôčok zmesi. Guľôčky zo zmesi musia byť o niečo menšie ako tie z cesta.

    Placky paratha plnené zemiakovou zmesou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Postupne zoberieme vždy jednu guľôčku z cesta a rozvaľkáme ju na asi 1/2cm hrubú placku. Do stredu uložíme guľôčku zo zemiakov.

    Placky paratha plnené zemiakovou zmesou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zemiakovú zmes do cesta zabalíme a vytvarujeme buchtičku.

    Placky paratha plnené zemiakovou zmesou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Buchtičku valčekom rozvaľkáme opatrne na 1/2cm hrubú placku (nepoužívame už múku na vaľkanie). Nesmieme vaľkať rýchlo a príliš tlačiť na placku. Radšej dlhšie a zľahka, aby sa nám cesto neprasklo a plnka neskončila na stole.

    Placky paratha plnené zemiakovou zmesou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Panvicu poriadne rozhorúčime. Keď je dosť horúca, oheň stiahneme na strednú silu a placku opečieme nasucho z oboch strán dohneda.

    Placky paratha plnené zemiakovou zmesou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Hotovú placku potrieme maslom a uložíme do utierky, aby neoschla a zostala mäkká.

    Placky paratha plnené zemiakovou zmesou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Placky sa dajú aj zmraziť a to tak, že po vyvaľkaní placky na ňu položíme plastový kuchynský obal, položíme ďalšiu placku a takto pokračujeme, kým uložíme všetky placky na seba; oddelené tým plastovým obalom. Všetky zbalíme do alobalu a dáme zmraziť. Mali by takto vydržať až 2 mesiace v mrazničke. Ak ich chceme upiecť; rozpálime panvicu a zmrazenú placku na strednom ohni opečieme. Placky pred opekaním nerozmrazujeme, idú na panvicu zmrznuté.

Diskusia k receptu

32521_1358865546 - profilový obrázok
lba
lba
Úžasné ,jednoduché a pritom výnimočné.
monzet
Perfektné,tieto mám odskúšané už viac krát a sú naozaj vynikajúce..
liama
Aj ja som ich uz robila presne podla tohto receptu aj fotkami. Ale zmizol mi z KK spolu s mishamat.
kredenc
Hossa obedoval pirohy - zo Stanleyho pohára.
Chudák chlapec, má smolu - jeho mama nepozná recepty z Varechy
frezia68
Už sú v KK,ďakujem Miška a určite vyskúšam,vyzerajú lákavo :-)
babav
Výborne su, piekla som ich podla tvojho pôvodného receptu. Zdá sa mi ,
ze v ňom nebolo susene mango(neviem ci sa mi ho podari kúpiť?!)
elekra
Páči sa mi Tvoj recept, mám rada zemiakové jedlá a táto placka bude určite vynikajúco chutiť aj bez akýchkoľvek príloh.
tiginko
u nás sú už tvoje paratha udomácnené - ľahko sa robia a chutia perfektne
medovnicek
takéto placky by mne určite veľmi chutili:), zdravím ťa z rozpálenej Senice:)
cajika
vyzerá to úžasne, ale čo je to ghí a kde sa to dá zohnať?
livinka
včera som ich skúšala a dopadli na jedničku! vďaka za ďalší skvelý recept :)
katka78
Aj u nás už konečne došli na rad a sú super. Nazvali sme si ich indické lokše. Škoda, nemám sušené mango, neviem ako by ovplyvnilo ich výslednú chuť, ale nám šmakovali aj bez neho. Ďakujem pekne za recept!


1x methi
methi
@katka som rada, ze chutili :) Ja tiez hovorim, ze indovia lokse od nas odkukali :) A ak nemas mangovy prasok, mozes dat trocha citronovej stavy. Amchoor je okyslovadlo. Vdaka za fotku!
katka78
.. že odkukali.. :-D Ďakujem, za info o Amchoor, hneď som si uložila hore do poznámky ;-)
katka78
Dopĺňam len pre info: v BA majú Amchoor v obchode s exotickými potravinami na Zlatých pieskoch, dnes som tam bola, dokonca majú 2 druhy, oba €2/100g. Tak ak by niekto potreboval.. Koniec hlásenia :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia