Placky paratha plnené šošovicou

methi - fotkamethi, 10. augusta 2013
Placky paratha plnené šošovicou
Foto: methi

Suroviny

200 ml, hladka múka
2 ČL
 podľa potreby
napln:
150 ml
1/4 ČL
1/4 ČL
 stipka
1/4 ČL
1 PL
 podľa potreby




Postup

  1. 1

    Preosejeme múku, pridáme soľ, premiešame. Pridáme olej a vodu a rukou vymiešame vláčne, nelepivé cesto. Vložíme ho do misky a prikryjeme utierkou. Necháme odležať 30 minút.

    Placky paratha plnené šošovicou - obrázok 1
  2. 2

    Šošovicu namočíme na 1 hodinu do vody. Vodu zlejeme a šošovicu dáme do hrnca. Zalejeme novou vodou a uvaríme domäkka. Uvarenú šošovicu scedíme a odložíme.

    Placky paratha plnené šošovicou - obrázok 2
  3. 3

    V menšom hrnci si zohrejeme Ghí a pridáme rímsku rascu a Asafoetida. Počkáme kým sa rasca začne pražiť. Potom pridáme kurkumu, čili korenie a uvarenú šošovicu. Pridáme soľ, všetko dobre premiešame a varíme odokryté na stredne silnom ohni, pokiaľ zmes nezhustne. Treba občas premiešať. Hustú zmes si odložíme a necháme ochladnúť.

    Placky paratha plnené šošovicou - obrázok 3
  4. 4

    Cesto na placky si rozdelíme na guľôčky veľkosti asi ako pinpongová loptička. Postupne si každú rozvaľkáme na okrúhlu placku, troška potrieme olejom, vložíme šošovicovú náplň.

    Placky paratha plnené šošovicou - obrázok 4
  5. 5

    Náplň do placky zabalíme...

    Placky paratha plnené šošovicou - obrázok 5
  6. 6

    ... a znova opatrne vyvaľkáme placku tak, aby sa nám nepraskla.

    Placky paratha plnené šošovicou - obrázok 6
  7. 7

    Zohrejeme si panvicu a keď je už poriadne horúca, stiahneme oheň a panvicu potrieme olejom. Uložíme paratha a pomaly opekáme z oboch strán dohneda.

    Placky paratha plnené šošovicou - obrázok 7
  8. 8

    Hotové paratha môžeme potrieť maslom. Podávame ako prílohu k indickým jedlám alebo môžeme dať deťom samotné na raňajky.

Diskusia k receptu

kredenc
Milá Methi, v svojom profile si napísala - Nehrajme sa tu na "ten sa predvadza, ta sa predvadza."
Prečo sa toho sama nedržíš?
rela
Keď sa tu niekto "predvádza", tak je to práve @kredenc. Svoje IQ šumiacej trávy predvádza v každom komentári.
katkat
super, hned by som si na ranajky jednu dala :)
monzet
Perfektné!Pridáš sem späť aj moje obľúbené aloo paratha?
notakja
Som rada, ze si sa vratila a dakujem, ze si sa podelila s receptom. Tie ine reci, nic si z toho nerob, nestoji to za to.
katka78
Miška, v posledných rokoch varím "indiu" podľa tvojich receptov, vyskúšala som ich už niekoľko, niektoré s obľubou opakujem. Viem, že nebyť tvojej stránky, mnohé z nich by som nepoznala a nikdy neochutnala, ani neskúsila pripraviť. Aj keď viem anglicky a mohla by som si recepty vygoogliť a variť podľa zahraničných stránok, vyhovuje mi, že u teba ich nájdem vo svojom rodnom jazyku, s doplňujúcimi informáciami o jednotlivých surovinách a tvojimi praktickými poznámkami, ktoré si nadobudla rokmi skúšania, hľadania, poznávania zdokonaľovania atď.
Ak @kredenc a jemu podobní nechápu aké vzácne je dostať možnosť učiť sa od iných, skúsených (aj od našich rodákov, žijúcich v zahraničí, no nielen od nich), od ľudí ochotných deliť sa o svoje poznatky, zážitky, skúsenosti a rady, v poriadku, nik ich nenúti "rozširovať si obzor", vzdelávať sa, spoznávať nové veci.
Rozhodne nie je "predvádzaním sa" ak, osoba žijúca v určitej krajine varí z tam dostupných surovín, jedlá typické pre danú lokalitu a rada sa o svoje "know-how" podelí. Ja ti za to ďakujem, veľa som sa od teba naučila.
Bohužiaľ, niekto chodí na varechu za inšpiráciou, niekto si len chce pod rúškom internetovej anonymity virtuálne do niekoho kopnúť.. každý sme nejaký.
Miška, teším sa na ďalšie recepty a tento iste vyksúšam, lebo sa mi veľmi páči :)
methi
Dakujem @katka :) velmi si ma potesila. Co sa tyka internetovych trollov, nevsimam si ich. Skoda casu.
vegetariankajana
mnaaaam, placky su vyborne, podobne som robila uz davnejsie, plnila som ich zemiakovo-zazvorovou zmesou, aj ked vacsinou mi pri valkani napln vysla von, dakujem za pripomenutie
babav
Krásne su a nepochybne aj chutné ,nie len pre tých čo majú v obľube jedla z indickej kuchyne. Musím pochváliť aj kvalitu fotografii a perfektný popis receptu;-)



irenaw
chutný recept, jednoduchý, môžem sa poradiť o surovinách, nech si po obchodoch nohy nezoderiem... to môžem dostať len od niekoho, kto pozná naše suroviny aj tie indické a pre mňa je to jedinečné. pokiaľ je to predvádzanie, tak smelo do toho ;-)))
tiginko
Táto stránka je tu predsa na predvádzanie. Niekto sa predvádza receptami, niekto hlúposťou...
vegetariankapp
Súhlasim z vyššie napísanými komentmi okrem kredenc.Miška už si tu fakt velmi chýbala chodím sem na inšpiráciu a Tvoje receptíky sa mi zvlášť páčili lebo india je môjmu srdiečku velmi blízka a tým aj jedlo.Ale chcela by som sa spýtať že mám alergiu na pšeničnú múku. Z akej múky si placky skúšala a akú by si odporučila na tieto placky a dalšie napríklad puri a tak. Myslíš že z kukuričnej,alebo cícerovej múky by to
bolo dobré. Myslím či sa to nebude drobiť a tak. Vdaka aj za to, že si sa vrátila.
methi
@vegetariankapp z kukuricnej a cicerovej budu tie placky tuhsie, mozno aj tvrde. Neskusala som s kukuricnej. Z cicerovej som parkrat robila roti, ale zdali sa mi tuhsie.
bambulka
Takéto recepty si rada ukladám,aj ich hnedˇpodľa možnosti vyskúšam , a zatiaľ som spokojná s každým receptom ktorý som si vybrala ,možností je neúrekom, tak si každý môže vybraťčo mu vyhovuje,tak načo tie zbytočné urážky!
smejkad
tak @methi , trpezlivost nie je moja silna stranka, takze placky su uz nie len urobene, ale aj zjedene :-)))
moji mi to sice nejedli, ale ked budem sama, veru si ich urobim, vynikajuce su
dala som pol velkej cibule a 4 strucky cesnaku, nabuduce dam cesnaku este viac, uz sa tesim :-)
methi
Som rada, ze chutilo aspon tebe :)
mijaita
Porad je @Methi delam, jsou skvele!! Nekdy pridam trochju mlika, jsou jemnejsi. Zas krásný a věčný tvůj recept, díky za něj.






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia