Foto: methi
Suroviny
200 ml, hladka múka |
|
2 ČL |
|
|
|
podľa potreby |
|
napln: | |
150 ml |
|
1/4 ČL |
|
1/4 ČL |
|
stipka |
|
1/4 ČL |
|
1 PL |
|
|
|
podľa potreby |
|
Postup
-
1
Preosejeme múku, pridáme soľ, premiešame. Pridáme olej a vodu a rukou vymiešame vláčne, nelepivé cesto. Vložíme ho do misky a prikryjeme utierkou. Necháme odležať 30 minút.
-
2
Šošovicu namočíme na 1 hodinu do vody. Vodu zlejeme a šošovicu dáme do hrnca. Zalejeme novou vodou a uvaríme domäkka. Uvarenú šošovicu scedíme a odložíme.
-
3
V menšom hrnci si zohrejeme Ghí a pridáme rímsku rascu a Asafoetida. Počkáme kým sa rasca začne pražiť. Potom pridáme kurkumu, čili korenie a uvarenú šošovicu. Pridáme soľ, všetko dobre premiešame a varíme odokryté na stredne silnom ohni, pokiaľ zmes nezhustne. Treba občas premiešať. Hustú zmes si odložíme a necháme ochladnúť.
-
4
Cesto na placky si rozdelíme na guľôčky veľkosti asi ako pinpongová loptička. Postupne si každú rozvaľkáme na okrúhlu placku, troška potrieme olejom, vložíme šošovicovú náplň.
-
5
Náplň do placky zabalíme...
-
6
... a znova opatrne vyvaľkáme placku tak, aby sa nám nepraskla.
-
7
Zohrejeme si panvicu a keď je už poriadne horúca, stiahneme oheň a panvicu potrieme olejom. Uložíme paratha a pomaly opekáme z oboch strán dohneda.
-
8
Hotové paratha môžeme potrieť maslom. Podávame ako prílohu k indickým jedlám alebo môžeme dať deťom samotné na raňajky.
Prečo sa toho sama nedržíš?
Ak @kredenc a jemu podobní nechápu aké vzácne je dostať možnosť učiť sa od iných, skúsených (aj od našich rodákov, žijúcich v zahraničí, no nielen od nich), od ľudí ochotných deliť sa o svoje poznatky, zážitky, skúsenosti a rady, v poriadku, nik ich nenúti "rozširovať si obzor", vzdelávať sa, spoznávať nové veci.
Rozhodne nie je "predvádzaním sa" ak, osoba žijúca v určitej krajine varí z tam dostupných surovín, jedlá typické pre danú lokalitu a rada sa o svoje "know-how" podelí. Ja ti za to ďakujem, veľa som sa od teba naučila.
Bohužiaľ, niekto chodí na varechu za inšpiráciou, niekto si len chce pod rúškom internetovej anonymity virtuálne do niekoho kopnúť.. každý sme nejaký.
Miška, teším sa na ďalšie recepty a tento iste vyksúšam, lebo sa mi veľmi páči :)
bolo dobré. Myslím či sa to nebude drobiť a tak. Vdaka aj za to, že si sa vrátila.
moji mi to sice nejedli, ale ked budem sama, veru si ich urobim, vynikajuce su
dala som pol velkej cibule a 4 strucky cesnaku, nabuduce dam cesnaku este viac, uz sa tesim :-)