Pizzové slimáky fotorecept

beata123 - fotkabeata123, 2. januára 2017
Pizzové slimáky (fotorecept)
Foto: beata123

Veľmi jednoduchý recept, ktorý zvládne každý. Keď príde nečakaná návšteva alebo si chcete len tak pochrumkať niečo pri telke :)

20 minút
na 190-200 °C

Suroviny

 (paradajkový pretlak)
 (slaninka/saláma)




Postup

  1. 1

    Ako prvé si vyvaľkáme lístkové cesto. Potrieme ho kečupom alebo paradajkovým pretlakom po celej dĺžke. Podľa chuti okoreníme.

    Pizzové slimáky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na vrch poukladáme kúsky šunky, salámy, slaninky alebo čohokoľvek, načo máme chuť. Prikryjeme nakrájaným alebo nastrúhaným syrom.

    Pizzové slimáky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Následne opatrne zrolujeme, dávame si pozor, aby sa nám cesto neroztrhlo.

    Pizzové slimáky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pokrájame rolku na menšie kúsky - slimáčiky a poukladáme na plech vystlaný pečiacim papierom. Môžeme ich ešte aj v tejto fáze jemne posypať postrúhaným syrom. Potrieme ich všetky vajíčkom a vložíme do vopred predhriatej rúry.

    Pizzové slimáky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Keď budú pekne zlatisté a chrumkavé, môžme ich vybrať. Dobrú chuť!

    Pizzové slimáky (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

kukulienka71
Beatka, si pekná mladá dáma, prajem ti, aby si sa v kuchyni cítila dobre.
Mám dve poznámky k tvojmu receptu: zvládne ho ozaj každý, ak ešte pridáš teplotu potrebnú k pečeniu, lebo to je dôležitý údaj nielen pre začiatočníkov. Odporúčam 190-200°C.
Použila si lístkové cesto, ktorého špecifickosť spočíva práve v lístkovaní po upečení. U teba ho nevidieť z toho dôvodu, že si cesto vyvaľkala na veľmi tenko. Toto cesto je dobré vaľkať na 2-3mm hrúbku a oveľa menší rozmer ako máš na doske, inak sa nebude vrstviť po upečení. Skús niekedy tak a uvidíš rozdiel vo vizáži slimákov, nebudú také zliate, viac vynikne rolovaná štruktúra. Docieliš to aj vtedy, ak cesto pri vaľkaní bude studené alebo budeš vaľkať v chlade:-) A keď ho po zrolovaní dáš na čas do chladničky, bude sa aj krájať oveľa ľahšie. Na takýchto veciach záleží, inak by sa mohlo použiť akékoľvek iné mastnejšie krehké či kysnuté cesto, ktoré lístkovať nebude.
smejkotomi
Ale aj tak boli určite veľmi chutné a dobré ;) a slimaciky nikdy nesklamú :)
bubaya
Ja hotové lístkové cesto nikdy nevaľkám, potom je pevné a dobre sa s ním pracuje a krája. Len treba dať slimáky ďalej od seba, lebo sa rozlístkujú do šírky. Robím aj takto, na pizzový spôsob, ale mne najviac chutia len so syrom.
conscientia
@Tiginko Nechcem byť za mrchu, preto sa pýtam...ja totiž i to kupované a rozvaľkané ešte malým ručným valčekom rolujem, lebo sa mi zdá byť prihrubé...
bubaya
@Tiginko (3.1.2017 17:31)

A to ma vôbec nenapadlo, že je aj nerozvaľkané, ja kupujem to pre lenivé kuchárky, rozvaľkané, zrolované. To v kocke sa mi párkrát neosvedčilo, tak som naň zanevrela.
conscientia
@Bubaya ...že pre lenivé kuchárky :D Pobavila si :) Ja zas takmer vôbec nekupujem to "predom rozvaľkané, na papieri zrolované", len keď je najväčšia kríza a po tragikomickom pokuse už nerozmrazujem to kusové v mikrovlnke. Jednak ma odrádza nižšia gramáž (čo som naposledy šmírovala vo SK Bille, necelých 300g stálo tuším 1.29 EUR), no a po tom legendárnom pečení, keď sa papier "vpiekol" do cesta a pokazil mi pórový koláč som zas na "tvoj" druh lístkového zanevrela ja...
bubaya
@Conscientia (4.1.2017 13:28)

:DDDD no tak nie pre lenivé kuchárky. Zvyknem tomu hovoriť aj cesta najmenšieho odporu. To znie tak osvietene, budhisticky.
conscientia
@Bubaya Nie som fanúšikom Hviezdnych vojen, no teraz mi fakt nedalo...ty velice sofistikovaný byť, ty ľstivovtipné poznámky mať! Ať tě provází síla...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia