Pivná štrúdľa

jac37 - bez fotkyjac37, 8. októbra 2011

Už ani neviem kde som k tomuto rcp prišel, ale pre jeho nenáročnosť na materiál a aj pracnosť ho rád robím.

60 minút
príprava

Suroviny

300 g
125 g alebo smetol
125 ml
1 kg
cca 150 g nasekané
podľa chuti nemusí byť
primerane  v rume
cca 6 PL
2 špetky mletá




Postup

  1. 1

    Jablká postrúhame na slzičky a vytlačíme z nich šťavu (nie však príveľmo), ale tak aby nám potom pri pečení netiekla na plech. Tuk si rozpustíme a do neho pridáme mletú kurkumu, ale len tak 2x špetku (t.j medzi prsty)a to síce nemusí byť, je to len na ofarbenie cesta (nahradzuje nedostatok farby žltka).

  2. 2

    Z múky, rozpušteného tuku a piva zpracujeme cesto, ktoré rozdelíme na dva diely. Každý potom na pracovnej doske rozvaľkáme na obdlžnik cca 50x50 cm na ktorí rozložíme polovičku jablk na ktoré rozsypeme primerane rozsekané orechy, hrozienka, mletú škoricu, podla chuti možno trochu cukru a všetko mierne posypeme strúhankou. Kraje cesta ktoré budu tvoriť koniec štrúdla len asi 2cm prihneme ku stredu a potom celú placku zavinieme a preložíme na plech. To stejné opakujeme a s druhým dielo cesta. Štrúdl dáme rúry a pečieme pri 180 st. asi 60 minút.

Diskusia k receptu

tothka
Recept mi pripadá výborný, ale 60 min. pečenia, ne je to veľa?
sovka62
Dostala som tento recept pod názvom plzenská štrúdľa (asi kvôli tomu pivu). Vyskúšala som a spokojná som nebola. Keď som cesto chcela vyvaľkať na tenučko, lepilo sa mi a keď sa mi to konečne podarilo, plnku sa mi nedarilo zamotať, cesto sa trhalo. Asi som to mala nechať hrubšie, veď z 300 g múky sa robia dva kusy, ja podľa môjho receptu spravím z 250g štyri kusy (a sú dlhé cez celý plech). Ja ale hrubé štrúdľové cesto nemám rada, tak som recept zahodila.
A pridám ešte jednu radu: strúhanku si nasyp na rozvaľkané cesto a jablká strúhaj priamo na ňu, vtedy nepustia šťavu, štrúdľu budeš mať peknú, vysokú a nebude premočená.
jac37
K otázke @tothka azda 60 minút pečenia nie je pridlho možem le napísať, že takto so piekol nie prvíkrát a nebolo to dlho. A @sovka 62 ďakujem za odporúčania.