Už ani neviem kde som k tomuto rcp prišel, ale pre jeho nenáročnosť na materiál a aj pracnosť ho rád robím.
príprava
Suroviny
300 g |
|
125 g alebo smetol |
|
125 ml |
|
1 kg |
|
cca 150 g nasekané |
|
podľa chuti nemusí byť |
|
primerane v rume |
|
cca 6 PL |
|
2 špetky mletá |
|
Postup
-
1
Jablká postrúhame na slzičky a vytlačíme z nich šťavu (nie však príveľmo), ale tak aby nám potom pri pečení netiekla na plech. Tuk si rozpustíme a do neho pridáme mletú kurkumu, ale len tak 2x špetku (t.j medzi prsty)a to síce nemusí byť, je to len na ofarbenie cesta (nahradzuje nedostatok farby žltka).
- 2
Z múky, rozpušteného tuku a piva zpracujeme cesto, ktoré rozdelíme na dva diely. Každý potom na pracovnej doske rozvaľkáme na obdlžnik cca 50x50 cm na ktorí rozložíme polovičku jablk na ktoré rozsypeme primerane rozsekané orechy, hrozienka, mletú škoricu, podla chuti možno trochu cukru a všetko mierne posypeme strúhankou. Kraje cesta ktoré budu tvoriť koniec štrúdla len asi 2cm prihneme ku stredu a potom celú placku zavinieme a preložíme na plech. To stejné opakujeme a s druhým dielo cesta. Štrúdl dáme rúry a pečieme pri 180 st. asi 60 minút.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
A pridám ešte jednu radu: strúhanku si nasyp na rozvaľkané cesto a jablká strúhaj priamo na ňu, vtedy nepustia šťavu, štrúdľu budeš mať peknú, vysokú a nebude premočená.