Foto: yogicek
Tento koláčik okrem iných sme piekli v septembri so sestrou našej mamke na 75.narodeniny. Teda ja som bol viac-menej štatista ale pozorný. Problém Zobraziť celý popisTento koláčik okrem iných sme piekli v septembri so sestrou našej mamke na 75.narodeniny. Teda ja som bol viac-menej štatista ale pozorný. Problém je v tom, že aj sestra ho jedla na nejakej oslave a nevie ako sa volá. Tak som si ho zatiaľ nazval po svojom. Teraz mám mamku na návšteve u seba tak som sa musel do ho pustiť sám. Ak niekto ten koláčik pozná a vie ako sa volá budem rád ak mi z jeho názvom pomôže. Alebo vymyslite nejaký názov ktorý by k tomu pasoval lepšie. Rád ten názov prepíšem.
príprava
na 180 °C
Suroviny
Piškótové cesto tmavé: | |
5 ks |
|
5 + 5 PL |
|
150 g |
|
200 g |
|
1/2 balíčka |
|
2 PL |
|
štipka do snehu |
|
Na vrch cesta: | |
72 ks |
|
|
|
Krém: | |
0,6 l |
|
2 balenia (spolu 80 g) |
|
3 PL |
|
250 g |
|
Poleva: | |
250 g |
|
400 g |
|
Postup
-
1
Ako prvé si zlepíme lekvárom piškotky. Ja som použil barackový. Na túto veľkosť plechu použijeme 72ks čiže 36 zlepených. Musia byť pripravené skôr ako piškótové cesto.
-
2
Zo surovín na cesto si pripravíme klasické hnedé piškótové cesto. Kľudne si urobte svoje aké Vám vyhovuje len dodržte rozpis na 5 vajec.
-
3
Vymiešané cesto vylejeme na plech (35 x 25 x 5 cm). Na vrch poukladáme zlepené piškóty tak ako vidíte na foto. Ak urobíte dobré cesto piškóty by mali klesnúť do cesta.
-
4
Cesto dáme do rúry vyhriatej na 180°C a pri tejto teplote pečieme 25 minút. Pozor nespáliť piškóty. Po upečení necháme cesto vychladnúť.
-
5
Z mlieka a zlatého klasu si uvaríme hustý krém. Necháme úplne vychladnúť. Pokiaľ krém chladne vymiešame zmäknuté maslo s cukrom. Maslo pridáme do vychladnutého krému a vymiešame do hladka. Hotovým krémom potrieme cesto. Odložíme do chladničky stuhnúť.
-
6
Pokiaľ tuhne krém pripravíme polevu. Roztopíme si čokoládu do ktorej zamiešame kyslú smotanu. Koláč vyberieme z chladničky a na stuhnutý krém natrieme čoko-smotanovú polevu. Zabudol som odfotiť lebo som popri pečení sledoval aj dianie na Vareche či tam vládne ako vždy kľud a mier, tak pridávam foto koláčika už so stuhnutou polevou pripravený na krájanie. Polevou natretý koláčik dáme opäť stuhnúť do chladničky.
-
7
No a hotovo. Pohľad na piškótkovú mozaiku z jednej strany...
-
8
...z druhej strany.
-
9
Na záver musím povedať, že ja som na pečenie tohoto typu cesta doslova ľavý a nebolo upečené podľa mojich predstáv ale mamka povedala, že ani nevedela akého má šikovného syna.:))) A mamka má vždy pravdu. No ne!
- 10
Všetkým ktorí tento koláčik vyskúšajú prajem dobrú chuť.
- 10
A tak som v kútiku duše dúfal, že akurát Ty taká odborníčka na pečenie si tento môj výtvor nevšimneš. Obával som sa čo povieš. Ale milo si ma prekvapila. Ďakujem Ti za pekné hodnotenie. Prajem Ti pekný večer.
Ďakujem za hodnotenie receptu. Vážim si to. A vitaj oficiálne na Vareche. Pekný večer.
Teší ma, že sa Ti recept páči a ďakujem aj za toho mladého muža.:) To tiež poteší.
@olinecka
Ďakujem za pochvalu. Cením si to. A ďakujem aj za to pochopenie s tým rozmerom plechu. Naozaj to veľmi pomôže.
@priroda
Ďakujem je naozaj výborný.
Tu tie piškóty suché neboli. Nejako si pri tom tuhnutí koláčika natiahli určitú vlhkosť z cesta a krému. Ale niečim ich pofŕkať by určite nebolo na škodu. A čo sa týka toho cesta už som sa radil a tukom to nie je. Toto by malo byť to úplne najzákladnejšie piškótové cesto a robí sa bez tuku. Ďakujem.
@alex37
No vidíš tá káva je dobrý nápad. Už som dnes taký nápad počul. Máš recht. Takže paní @alex37 , ďakujem za gratuláciu. A nie len @havino má na mňa dobrý vplyv ale aj všetky varecháčky a varecháči ktorí sem chodia s dobrými úmyslami a chcú sa podeliť o svoje recepty a skúsenosti bez zbytočných invektív atď, atď. Veď vieš o čom hovorím. Ale musím uznať je Vás tu pár varecháčiek ktoré máte ten vplyv na mňa tak nejak silnejší.:)))
@rea1
Kľudne olízni a kľudne aj viac veď to môže chuť koláčika iba vylepšiť. Nevidím dôvod prečo by to malo vadiť. Ďakujem.
@terinka55
Ďakujem za pochvalu aj uloženie. Nech sa Ti koláčik vydarí.
Milé dámy ďakujem za pekné komentáre a aj za postrehy a nápady ako ten koláčik vylepšiť. Cením si to. Prajem Vám pekný zbytok večera a dobrú noc.
Drahý priateľu ďakujem za pochvalu. Aj keď mi to nie vždy vyjde snažím sa. Piecť koláče som síce začal až teraz v 50tke ale v tom veku človek blbne aj horšie. Tak vyskúšaj a keď začneš hneď tak za obedom budeš mať fajnový zákusok. Ešte by si to stihol. Dobrú chuť k obeduTi prajem.
Parádne si napiekol, musel byť skvelý ... tiež mi hlavou prebleslo, že by som tie piškótky trošku v rumovo-mliekovom kúpeli vymáchala, aby to dalo trošku šťavnatosti a arómy... no skvelá inšpirácia koláčiková... a už sa prestaň hrať na "ja neviem piecť piškótové cesto", bo po tomto koláčiku Ti už veriť nikto nebude... Parádne si napiekol... Pane, ja smekám a slintám zároveň... 5***** :)
Veď práve preto som nenaznačil aby som nemusel pozvať. Mäsiska Ti dám koľko len chceš ale koláčik ktorý som krvopotne stvoril ani náhodou. Sam mam malo. Ale za pochvalu a poklonu Ti ďakujem. Idem si dať z toho koláčika a Tebe prajem pekný večer.:)